2009-06-18

Barnen rånas av staten!

Uppdaterat, se längst ner....

Fick idag lära mig något nytt, som ger en förklaring till varför så många genomgår ett ekonomiskt helvete...
Har du skulder som rasslat iväg så de hamnat hos Kronofogden, och att effekten därefter blivit att du drabbats av en utmätning på din lön, så ligger du riktigt, riktigt pyrt till.
Har du dessutom barn, så straffas även dessa mycket hårt.

Detta beror på att Kronofogden, som de enda i samhället vad jag vet iaf, ser underhållsstöd och barnbidrag som en inkomst de kan roffa åt sig....

Som ensamstående utan barn, så är förbehållsbeloppet 4 549:-/mån. Detta ska täcka allt utöver en skälig boendekostnad, dvs mat, kläder, tv, tfn, internet, resor till å från arbetet (1500:- när jag testräknade) och andra eventuella utgifter du har. Så har du t.ex. ett lån att betala på så ska det betalas med det du får ha kvar...

Om man sen gör samma beräkning med ett barn som bor hos dig så blir förbehållsbeloppet för förälder plus ett barn 7 327:-.
Men det är nu det hemska sker! Från denna summa, 7 327:- så räknar de BORT 2 323:-, dvs den sammanlagda summan av barnbidraget och underhållsbidraget!!

Testa själv! Det är Kronofogden/Skatteverkets egen beräkning som visar detta:
Klicka här för att komma till beräkningen.
- Gå vidare med att starta beräkningen....
- Vid Familjeförhållanden, markera ensamstående och tryck på Fortsätt...
- Vid inkomst kan du ta vad som helst, men jag skrev in 25000:- i månaden, å sen en skatt på 33% och gå vidare...
- Sätt in en summa, i det exemplet jag gjorde satte jag 5000:-, gå vidare..
- I nästa fönster klicka bara på Utför beräkning.
Resultatet är att på dessa uppgifter så är förbehållsbeloppet 9 549:-.

Gör nu om samma som ovan, fast lägg till barn i samma steg som du skriver in Ensamstående.
I testet jag gjorde, så var barnet fött 9505, och man skriver in 1 273:- vid Underhållsbidrag samt att det ska vara ikryssat vid "ja" gällande barnbidrag och inget växelvis boende.
Gå sen vidare och fyll i samma uppgifter som i föregående testberäkning...
När du sen kommit till sista steget, så står det att förbehållsbeloppet är 10 004:-. alltså en skillnad på plus 455:- mot summan man ska ha som ensamstående!!!

Detta ser väl varenda en med en liten gnutta intellekt att det måste vara helt åt helvete galet!
Alla som är förälder, vet att ett barn kostar en aning mer än 455:- i månaden.

Detta går även helt emot Socialstyrelsens riksnorm för skälig levnadsnivå, vilket säger att ett barn född 95 (som i testet) har personliga kostnader till en summa av 2 410:-/mån, samt att skillnaden i de gemensamma kostnaderna mellan att vara ensamstående till två i hushållet är 110:-/mån.

Gör man sen en beräkning via Socialstyrelsen för att se vad riksnormen skulle bli med samma förutsättningar som vid beräkningen gällande löneutmätningen, så blir det att riksnormen (även kallad existensminimum) för ett hushåll med en ensamstående och ett barn född -95 är 6200:-.
Kronofogden lämnar kvar 5004:- för exakt samma personer att klara sig på.

Man kan verkligen bli förbannad för mindre.
Hur kan fogden anse sig ha rätten att bara ge 80% av ett lagstadgat existensminimum???
Är det så enkelt att det helt enkelt handlar om pengar, som så ofta tidigare visat sig vara mycket viktigare än människor och deras välbefinnande??
Och, varför rotar aldrig media i detta?

Uppdaterat med tillägg:
För att ge media möjligheten att snoka vidare, så tipsade jag Aftonbladet om detta. Har gjort så med flera andra saker, utan att få någon som helst respons. Så det lär nog inte bli debatt kring detta heller. Men, jag ger dom chansen iaf..

Sen kollade jag vad Försäkringskassan skriver angående barnbidrag och underhållsbidrag:
- Vem får barnbidrag? Barn som bor i Sverige har rätt till barnbidrag.
http://www.fk.se/privatpers/foralder/barnet_fott/barnbidrag
- Till vem ska underhållsbidraget betalas? Det är barnet som har rätt till underhållsbidrag. Men det är boföräldern som tar emot pengarna för barnets räkning och företräder barnet i frågor som rör underhåll. När barnet blir 18 år ska bidraget betalas till barnet.
http://www.fk.se/privatpers/foralder/separerar/underhallsbidrag

Uppdatering 2.....:
Har funderat, och insett att jag gjort en liten tankevurpa. Stirrade mig lite blind på att det var minus framför underhåll/barnbidrag i beräkningen....
Förbehållsbeloppet är det som blir kvar efter utmätning på lönen för den drabbade, dock så tillkommer sedan barnbidrag och underhåll som "intäkt".
Men, det blir ändå fel i slutänden. Detta eftersom underhållet som den ena parten betalar skall bekosta den förälderns del av barnets kostnad (1 273:-). Dock så skall den förälder där barnet bor också sas betala 1 273:-/mån för barnet. Så blir ej fallet....
Med Kronofogdens beräkning så blir det istället 455:-, ej 1 273:-.

Det viktiga att komma ihåg är ändå att barnbidrag och underhåll är barnets pengar, inte förälderns, och skall egentligen inte öht medräknas i deras beräkning. Det är inte förälderns intäkt, utan barnets.

Detta gör att, som jag visat, effekten blir att barnet är med och betalar med som minst 818:-/mån (1 273 - 455:-). Pengar som boföräldern, tillika den som har fått lönen utmätt, egentligen skall ha för barnets omsorg blir med det medel för att bekosta skulder.

Så även om jag kanske överreagerat om summan det handlar om, så är effekten ändå densamma: Barnet är med och betalar skulder som föräldern/föräldrarna har, och det är fel!

3 kommentarer:

 1. Hej och glad midsommar !

  Skulle nu regnet ösa ner i midsommarhelgen så kan jag dela med mig av lite mer läsning på min sajt ;))

  Uppdatering har gjorts avseende systern Elisabeth och hennes juridikutbildade dotter Cecilia.

  http://www.totalskandal.se/sida3.html

  Mvh Micke

  SvaraRadera
 2. Tänkte bara säga att det inte är så smart att lägga ut en länk som kräver lösenord:P

  SvaraRadera
 3. Det har du rätt i anonym, det är fixat nu...:)

  SvaraRadera