2009-07-27

Du lånar av din egen skuld...

Efter att ha kikat in på Stan's blogg, så kom jag åter på att tänka på detta med hur vi blir så in i h-e blåsta av bankerna hela tiden.

I Februari fanns det en artikel i DN, där Anders Borg blev citerad:
"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor"
Dessa pengar ska komma från Stabilitetsfonden. Pengarna till fonden kommer från instituten (bankerna bl.a.) själva: "Regeringen föreslår att avgiften ska vara 0,036 procent av vissa delar av institutets förpliktelser enligt fastställd balansräkning."

Kruxet i detta är dock att denna fond inte finns ännu. Reglerna gällande fonden skall sparka igång först 1/8 2009, men ändå så säger man i Februari (sex månader innan) att pengarna kommer från denna fonden... Det går helt enkelt inte ihop.
Till råga på allt så ska bankerna få rabatt med 50% första året eftersom det är tuffa tider...

Tuffa tider är väl att vara aningen vansklig med sanningen.
Enligt Stan så har Nordea gjort en vinst på 9 miljarder andra kvartalet i år, och Handelsbanken "bara" 3,4 miljarder.
Swedbank har det tuffare, med ett minus på styvt 2 miljarder, vilket bl.a. beror på deras vidriga beteende i Baltikum. Fast de gick med en vinst på nästan 10,1 miljarder under 2008, så de borde ha en kassa att ta förlusterna ur.. Ändå är de med i statens garantiprogram! Snacka om grotesk girighet...
Ungefär som att en miljonär skulle få lite extrapengar via socialbidrag. Hur rimligt är det??
SEB ökade med 33% i jämförelse med samma period 2008, innan de skrivit av förluster. En nätt summa på drygt 5,2 miljarder på pluskontot vad jag kan utläsa....

Så vi har vinsfyllda banker som ändå kan få stöd med 50 miljarder kronor.
Genom lite magi, så kan de sen trolla fram 500-600 miljarder från dessa stödpengar...
Stödet kommer från en fond som inte finns ännu, där man säger att bankerna inte ska betala så mycket till för att det är dåliga tider...
Jag har mejlat och frågat Anders Borg om dessa stödmiljarder, men såklart inte fått ett svar.

Nja, jag tror att det är så att staten tills vidare har lånat dessa pengar. Låna måste dom göra, eftersom de inte gör egna pengar (trots att de skulle kunna).
Lånat har staten isf gjort från bankerna, som i sin tur faktiskt inte krävs på att ha kapitaltäckning för lån till stat och kommun.
Alltså kan de oavsett sin egen ekonomiska situation, låna staten pengar som de inte har...

Bankerna har även den fina tillvaron att de kan räkna utlånade pengar som tillgångar.
Det är tillgångarna som räknas som kapitaltäckning, om jag förstått saker å ting rätt.
Stämmer detta, så blir man smått illamående av hur vi blir systematiskt rätt och slätt rånade...:
- Stina tar ett lån på 1 000:-, som banken har 100:- av eget kapital som täckning för (kapitaltäckning).
- Stinas skuld blir som täckning för ett lån till Sven på 10 000:-.
- Svens skuld används som täckning för ett lån på 100 000:- som Pelle skall ha.
- När Kalle nu behöver 1 000 000:-, så lägger man Pelles skuld som täckning för det lånet...
För att göra det annu mer absurt, så är det högst troligt att den initiala hundralappen som banken satsar har de fått genom ränta på andra lån som de genomfört på samma vis..

Detta kan troligen fortsätta i all evighet, men om vi stannar där så innebär det att banken genom att satsa 100:-, kan dra in 1 111 000:-. Plus ränta såklart....
Allt förutsatt att det stämmer med att tillgång är lika med täckning.

Återgår vi till de där stödmiljarderna, och förutsätter att de är lånade, så innebär det att vi lånar av samma pengar som vi redan lånat en gång genom staten.
Sen så kan ju bankerna använda den skuld som staten har till dom som täckning för andra lån.
Mao så bör de då ha tillgångar på minst 100 miljarder (de lånade 50 plus samma pengar fast i ett möjligt stöd).
Med förenklat kapitaltäckning på 10%, så kan de alltså väldigt enkelt förvandla dessa 100 miljarder till 1000 miljarder i utlånat kapital, plus räntan som ramlar in.

Detta utan att ha satsat en enda egen krona från början!

Gissa vilka det är som ska betala kalaset genom skatt, höjda priser och den egna lönen i slutänden.
Ett tips: Om du kikar i en spegel så ser du en av drygt nio miljoner personer som är de som ska plöja ner dessa 1000 miljarder ner i bankernas otroligt djupa fickor.

Även om jag har fel angående tillgång/kapitaltäckning, så är det helt säkert att bankerna genom sina bedrägliga regler lånar ut pengar som inte finns för att få in pengar som finns.
Hur gör man annars 50 miljarder till så mycket som 600 miljarder??

7 kommentarer:

 1. Jag tvivlar på att det är korrekt att bankerna på 100 kr kan låna ut 1 111 000 kr.
  90 gånger har "Tankar om Pengar" skrivit, skulle bli 9000 kr.
  http://sahalee.wordpress.com/hur-funkar-det

  Men orimligt och oärligt och ohållbart är det i vilket fall!

  Och tänk så enkelt det hade varit att ändra till ett sunt system om vi inte hade haft tankeförbud i vårt land.
  Om staten i stället tagit dessa vinster på utlåning hade vi kunnat ha kraftigt reducerade skatter, kanske inga alls, om jag har förstått det hela rätt!

  SvaraRadera
 2. Det är högst möjligt att jag har fel Stan, det var därför jag flera gånger påtalade att det kanske är så..:)
  Oavsett, så är det även om jag har fel ett sjut system som sagt.

  Hade staten ansvaret för pengarna, i ett helt transparent system, så skulle vi troligen inte ha några skatter att prata om.
  Möjligen skulle vi även tjäna mindre, men vi kan ju faktiskt halvera våra nuvaranade löner å med ett skattefritt system ha lika mycket kvar i plånboken.

  En medborgarlön är inte att förakta heller, som tar bort alla typer av bidrag och stöd. Försäkringskassan skulle knappt behövas, om alla är garanterade en viss summa varje månad. Så mycket mänskligt lidande skulle kunna undvikas också...

  SvaraRadera
 3. Med andra ord så är begreppet "pengar" bara ett gammalt trolleritrick som makthavarna använt sig av för att kuva folket. Saken är bara den att allt fler börjar se igenom illusionen. Därför har eliten startat bl.a. krig, konstgjorda konflikter, för att skapa distraktionsmoment. Men människor börjar se igenom även dessa konstruktioner. Det blir allt svårare för de som manipulerar att hitta på nya dimridåer. När det kollektiva medvetandet bryter igenom "bubblan" kan förändringen komma mycket snabbt.

  SvaraRadera
 4. Joakim: Det är sagt förr, men det är omöjligt att återgå till den fogliga massan om man väl sett hur det är i realiteten.
  Det gör att vi bara kan bli fler som vaknar sas, och till slut så når vi en kritisk punkt där makten har två val: Visa sitt rätta ansikte och sina egentliga agendor, eller sänka allt och börja om från scratch.

  Jag tror på det senare, att de kommer göra som gjorts förr i historien dvs att bränna allt så inget av värde hamnar i fiendens händer...

  Eftersom de har total kontroll över pengarna, och pengarna i sin tur har kontroll över oss alla, så är det en smal sak att krascha hela vårt nuvarande samhälle.

  SvaraRadera
 5. Jag är rädd att du har rätt, HCA. Frågan är om mänskligheten har utvecklats sedan årtusenden tillbaka, vill gärna tro att det är så. Civilisationer har gått under åtskilliga gånger, i stora förödande krig. Men krigsherrarna kan dock inte föra krig utan vår aktiva medverkan. Kanske närmar vi oss ändå en kritisk punkt när soldaterna till slut trotsar orderna och säger: "Nej, det räcker nu!"

  SvaraRadera
 6. Du har genomskådat
  men du verkar inte bry dig:
  http://www.bollyn.com/index.php#article_11243
  vem är du? sann eller falsk?

  911 vi vet!
  http://www.bollyn.com/911
  men du tiger! du är falsk? kärlekslös? en khazar jude?
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=shlomo+sand&meta=&aq=0&oq=shlo
  eller bara en svenk idiot
  http://video.google.com/videoplay?docid=6759022809518563654

  SvaraRadera
 7. Joakim: Visst har vi utvecklats under många tusen år, men likväl som vi kan dressera en hund så har vi dresserats att bli lydiga, fogliga och till att lyssna på våra "hussar och mattar".
  Detta har kvävt det vi intuitivt kan och vet.

  Ett medvetet folk är det som makten fruktar allra mest, sen är ju frågan om vi ska vara enade eller ensamna. Där kan vi ha olika synpunkter..:)

  Anonym: 95 liknande kommentarer ligger opublicerade. Fattar inte att du orkar spamma så oerhört, och att försöka få dig att sluta är helt omöjligt.
  Du är den enda orsaken till varför jag inte kan ha helt öppet i kommentarerna, så jag undrar jag vem det är som är en falsk idiot..

  SvaraRadera