2009-02-06

Banken svarar, del 2.

En fortsättning på Banken svarar...

Med anledning av Anders Borg's uttalande i DN, att 50 miljarder som staten ger till bankerna skulle 'hokuspokus' bli 600 miljarder, så mejlade jag den bank som svarat på mina frågor igen.

Detta var vad jag mejlade:
"Hej, och tack för svaren.
Dock så kan jag inte se ett tydligt svar på min egentliga fråga, den om jag förstått saker och ting rätt med att banken satsar cirka 10% av lånesumman (gällande privatpersoner främst) och resten blir pengar först när skuldebrevet godkänns av kunden...
Det är kanske det du menar med att skriva "För att bedriva utlåning måste ett visst eget kapital finnas allokerat till varje utlånad krona"?

Sen så har vår finansminister Anders Borg sagt detta:
"Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor" Källa

Hur är detta möjligt, om inte banken har möjligheten att göra egna pengar?
Dessutom är jag nyfiken på om man från bankens sida räknar det som kunderna är skyldiga banken som tillgångar?"


Svaret kom, enligt nedan:
"Hej igen!
Banker har inte möjlighet att göra egna pengar. Ett lån består av dels medel som vi har lånat in av privatpersoner/företag via inlåning i banken samt pengar vi lånar upp på den internationella marknaden.
Svaret på din andra fråga är, ja det vi har lånat ut tar vi upp som en tillgång."


Ett rakt svar att de inte gör egna pengar kom, men ingen förklaring på de där 50 miljarderna tyvärr.
Sen är det intressant att bankerna tar upp den utlåning de gjort som en tillgång.
Kanske är helt rätt åt alla håll å kanter, utan att det är något fuffens.
Men, om jag fattat det hela rätt, så är det väl på tillgångarna man beviljar utlåning?
Är det så, då blir det ju genast mycket mer suspekt...

Om nu allt de lånar ut är verkliga pengar, och att hela summan de lånar ut även är bankens pengar, så är väl väldigt mycket låsta i de lån de har gett?
Använder de då den fodran de har på låntagarna som en tillgång för nya lån, ja då gör de ju per definition pengar av ingenting. Eller?

Så som jag ser det, så skulle man som privatperson alltså kunna belåna ett hus (tillgången) till fullo hos flera banker, alternativt hos samma bank. Dock är jag tämligen övertygad att man då skulle bli anklagad för bedrägeri, ocker och en massa annat skoj..

Rörigt detta, särskilt är man inte är så där särdeles insatt i det hela från början.
Men, frågan kvarstår, hur kan bankerna förvandla 50 miljarder i intäkt till 500 miljarder att låna ut?

9 kommentarer:

  1. Det är tydligen ok att låna ut pengar som man själv har lånat. Redan där tycker jag etiken börjar slira en aning. Om man sedan kräver in ränta på de lånade pengar man i sin tur lånar ut så har man väl i och med detta skapat pengar (i form av en skuld), pengar som ännu inte existerar. Men man skapar per definition inte pengarna själv utan överlåter den biten till låntagaren. Personen man lånar till får alltså uppdraget att skapa de pengar (räntan) som ännu inte existerar. Summa summarum: Om man tar ett lån med ränta bidrar man till karusellen att skapa pengar av luft. Eller?

    SvaraRadera
  2. Etik och bank är två totala motsatser, så det lär slira ordentligt..:)
    Räntan måste tas från en penningmängd som inte finns...

    Låt säga att man trycker 1000:- allt som allt. Dessa 1000:- är hos banken, som ska låna ut den. Banken lägger på en ränta, på låt säga 5%, som dom ska ha för att de vill göra en vinst.
    10 pers lånar 100:- var, å ränt på det.
    Fortfarande finns ju bara 1000:- totalt i faktiska pengar, så någon av dessa 10 måste hamna på obestånd för att det ska fungera.
    Sen använder banken den inbetalda räntan som säkerhet till att låna ut ännu mer pengar, så räntepengarna kommer ut i cirkulation. Men samma scenario sker även här, där flera måste slås ut för att systemet skall fungera...
    Å igen, å igen, å igen...

    Kryddar man detta med att banken dessutom inte lånar ut den mängd som man får, utan bara en fraktion av det (Fractional Reserve Banking), så är det ännu fler som ska slåss om samma slant...

    Och om det inte vore illa nog, så kan de (tror jag iaf) använda den skuld du har till dom som en tillgång, som ligger som säkerhet till nya lån de beviljar...

    Dessutom så har de mage att ta betalt för att man betalar varor med egna pengar, och för att man har ett konto i deras bank.

    Som sagt, etik och bank är absoluta motpoler.
    Även rättvisa, moral och medmänsklighet är för bankvärlden totalt okända begrepp...

    SvaraRadera
  3. Just kärnfrågan, vart kommer pengarna ifrån, besvaras med ett flummigt: olika privata långivare, utländska långivare & div företag. Nog är detta ett svar som dom hoppas man skall nöja sig med och tappa sugen att forska vidare, när det egentligen inte är ett vettigt svar alls. Var får då dessa sina pengar ifrån? Tror dom inte vi kan räkna alls? De oerhörda belopp som trollas fram, kan ju naturligtvis inte finnas liggandes lite här o där!
    Troligen skapar bankerna pengar åt varandra, så att det inte skall vara lika lätt att se att en bank skapar pengar åt sig själv. "nejdå vi gör inga pengar själva, vi har lånat dom ifrån bank B"
    Rena snömos-svaret!
    Tyvärr har jag ingen bra idé om hur man går vidare i din utomordentliga taktik att avslöja dom. Dom är ju inga dumskallar,(utan sjukligt giriga psykopater) som nu slingrat sig ut greppet, en liten stund.

    SvaraRadera
  4. Anonym: Visst är det snömos. Hade jag helt fel, så skulle de väl på ett enkelt vis kunna svara på min "50-miljarders-fråga" tycker man?
    Istället undviker de den helt..
    De vet troligen inte hur de ska kunna svara, utan att säga sanningen (vilket inte är ett alternativ) eller ljuga (som skulel vara plättlätt att genomskåda troligen). Då finns bara ignoransen kvar.

    Att avslöja dom är inte enkelt. Media tar ju inte i detta såklart, vilket gör att de med makt i frågan, folket, inte vet om det alls.
    Börjar folket förstå världens största lurendrejeri, så tror jag de flesta skulle vara med på att fälla systemet istället för att fortsätta låta sig bli rånade hela tiden.

    Den långa vägen gäller, "one-by-one". Jag väcker en person, som i sin tur väcker en, som väcker en osv... Går långsamt, men de som vill/kan väckas blir däremot omöjliga att få till att sova igen. Kvalité före kvantitet helt enkelt.

    Tack, jag fortsätter min taktik..:)
    Har bara börjat känns det som...

    SvaraRadera
  5. Ang de 50 miljarderna som omvandlas till 500 miljarder.
    Är det inte så att bankerna kan betala ränta på nya lån och låna ut de pengarna till kunder.

    SvaraRadera
  6. Anonym 45.13 (skriv gärna signatur):Visst får de in en del på det viset, men det tar en jäkla massa år innan räntan blivit 450 miljarder i intäkter.

    SvaraRadera
  7. Väldigt intressant att följa din diskussion med banken. Min undring är, vilken bank är det du talar med?

    Att bankerna skapar pengar är det ingen tvekan om. Det går att räkna ut hur mycket av den svenska penningmängden som skapas av bankerna genom att titta på hur stor andel av pengarna som är kontanter (skapas av riksbanken) och hur stor andel som är digitala, d.v.s. att de existerar som noteringar på bankkonton (dessa skapas av bankerna). För Sveriges del så skapar bankerna ca 92% av pengarna. Om människor visste det här skulle det bli revolution!

    Jag har skrivit en uppsats om detta som ni kan hitta en länk till på www.ekonomiskreform.se

    SvaraRadera
  8. Här i Finland har självaste finansminister Jyrki Katainen sagt i en direkt tv-sändning (A-Plus den 17.12 2008) att bankerna tio-faldigar sitt kapital genom kreditexpansion.

    Även MEP Esko Seppänen har sagt i offentligheten (2.2 2008 artikel) att nya pengar tyvärr bara uppstår genom nya banklån.

    Två tunga politiker har med andra ord redan spillt bönorna - så bankernas förklaringar är rena dösnacket. HCA skall inte nöja sig med det....utan ta fram storsläggan
    Modern Money Mechanics.

    Eller BASEL II..

    SvaraRadera
  9. Bra bra bra! Jag har börjat spåna igenom äldre inlägg på din blogg. Detta är mycket intressant. Jag har till och med tagit upp frågan med en bankman när jag gjorde ett ärende på banken en dag. Hon förstod knappt frågan, vilket fick min att dra slutsatsen, att de som själva som jobbar på bank inte ens vet vad de håller på med. De bara sitter och knappar in de som de lärt sig, men har inte en aning om hela förloppet bakom.
    Hur kan vi sätta mer press på bankerna?

    //emil

    SvaraRadera