2012-01-16

Kortlöst samhälle, ja tack!

En mycket bra artikel i E24 av Carolina Neurath som visar upp en del av bankernas skitiga, giriga ändalykt där dubbelmoralen är rent pinsamt tydlig.
Även om den inte är helt korrekt, så är den ändå ovanligt rakt på för att komma från media.
Har några utdrag här, men läs gärna hela artikeln och kommentarerna till den.

"Än så länge är inget så starkt förknippat med bank som pengar. Men när centralbankerna skapar nya pengar i dag, för att rädda blödande banksystem, är det inte de kändisprydda bomullssedlarna som trycks på nytt. I stället frodas pengar, tillgångar och skulder i den digitala världen. Och det är just där bankerna har allt att vinna på att allt kapital samlas."
Kontanter är de enda riktiga pengar som finns, resten är påhittade krediter i bankernas egna kreditsystem. Bankerna själva godkänner inte andra bankers låtsaspengar, vilket är den främsta orsaken till att det tar något dygn att göra en överföring från t.ex. Nordea till Swedbank.

"Men banker har inte gjort sig kända för att syssla med välgörenhet, som att rädda naturen och motarbeta knarkdistribution. I stället är det en annan liten detalj som de ofta glömmer att berätta i kampen mot kontanterna: De tjänar vansinnigt bra på att kunderna handlar med kort."
Jag vill se en, eller flera, modiga handlare som tar strid mot bankernas utsugning och totala monopol.
Ha två olika priser till exempel, där det lägre gäller för de som handlar med riktiga pengar, kontanter. Ett högre pris för de som envisas med att göda bankerna.
Varför inte ha en information vid kassan, och på kvittot!, som tydligt visar hur stor andel av summan kunden betalar som går oavkortat till bankerna?
Gör det visuellt för kunderna, oss, hur verkligheten är!

"Att uppmana till skuld, det lilla fenomen som satt hela världsekonomin i gungning, går inte riktigt ihop med bankernas andra filantropiska argument."
Precis, hur var det med dubbelmoralen? Bankerna vill gärna att man även tar hjälp av deras "rådgivare" som inte är något annat än säljare. De vill roffa åt sig dina besparingar för att fylla sin kapitaltäckningskvot, som i sin tur ger dem möjlighet att förvandla 2 800:- till 1 000 000:- i utlåningskrediter som sedan skall betalas med dina mer riktiga pengar..

"Bankerna lånar pengar av oss extremt billigt. Pengarna i sin tur ligger inte och skvalpar i något bankpalats vid Kungsträdgården, utan lånas ut eller placeras vidare. Det är just därför varje bankchefs mardröm är en ”bank run”, där alla kunder vill ta ut sina pengar samtidigt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar på banken."
Fel! Bankerna lånar INTE ut kundernas pengar!
Alla kan kolla detta otroligt enkelt genom att se på sina konton. Hur ofta saknas det pengar på dina konton, där banken meddelar dig något i stil med att "Vi har lånat ut 10 000:- av dina tillgångar...."??
Om dina pengar är kvar på dina konton orörda, så innebär det att de inte är utlånade till någon. Punkt.
Rätt är att bankerna är fullständigt livrädda för en "bank run", då det krävs otroligt lite för att fälla bankerna då de som sagt inte har pengarna de påstår sig ha.
Alla konton är till ca 97% fyllda med luft eftersom bankerna faktiskt har pengarna på två ställen samtidigt. Dels så säger de att du har X antal kronor på ditt konto, samtidigt som de använder samma pengar i utlåning. Det är i alla andra fall en total omöjlighet, men bankerna har genom ett sinnrikt bedrägeri av kolossalformat lyckat med konststycket att både äta kakan och ha den kvar...

Carolina's slutknorr är helt riktig:
"Men kanske ligger det något i det den tyska författaren Bertolt Brecht myntade: vad är väl att råna en bank mot att äga den?"

Den dagen vi tillåter att kontanter försvinner, då försvinner även vår sista möjlighet till att kunna påverka. Systemet är uppbyggt kring att skuldsätta oss in i absurdum, med "pengar" som inte finns utan blir påhittade i samma sekund som du säga ja till att bli skyldig banken för ett ""lån".
Det är sedan genom det enda av värde, din tid och ditt arbete, du kan "betala av" dessa påhittade skulder.

Det enda riktiga är att ha så lite med bankerna att göra som möjligt. Att ta ut alla medel och ha i kontanter är det vi kan, och bör, göra.
Gissa varför bankerna förbjuder oss att ha kontanter i bankfacken? Det är för att tvinga oss att ha dem på konton så de har total kontroll, och kan för egen girig sak använda dem som grund till att skuldsätta ännu fler ännu mer!

Nog fan måste det gå att göra riktigt motstånd mot detta vidriga bedrägeri som är på väg att knäcka oss alla?

Uppdatering 2012-01-16, 15.30
En samling kommentarer från E24-artikeln
av varierande karaktär:
"
Jag har en bilverkstad med ca 0-10 kortdragningar per dag....och korten kostar mig en massa så jag har börjat ge mina kunder 5% rabatt om dom betalar kontant istället... Jag fick iden då jag var i USA i fjol och såg att det var billigare att betala kontant än med kort när man tankade (skilde 58 öre/liter, 32cent/gallon ), jag frågade på macken och det var dom höga kostnaderna samt osäkerheten med bakerna som var förklaringen. Där är kortavgiften nu oftast 4-5% på köpen..."

"Tror skribenten har fått det här med "bankutlåning" lite om bakfoten. Det är inte kundernas pengar banker lånar ut utan dessa används tillsammans med bankernas aktiekapital och balanserade vinstmedel till att bestämma bankens möjligheter till kapitaltäckning för kreditgivning. Det är alltså denna kapitaltäckning som begränsar en banks kreditgivning till kunder. I Sverige är kapitaltäckningskravet 8% av kreditgivningen till privatkunder, till kommuner är det 0% (då dessa alltid har AA-rating)."


"Så 92% av ett "lån" till en privatperson utgörs av en bankkredit där banken skapar nya pengar elektronisk på ditt konto. Det är alltså bankerna som bestämmer penningmängden i Sverige (och i världen) genom att skapa nya krediter."

"Om nu bankerna slutar med kontanter tycker jag de kan sluta med transaktionsdagarna som inte har sin realitet på 2000-talet. Om man ska överföra pengar från Bank A till Bank B så tar det 1 dag inom Sverige och utomlands tar det flera bankdagar. Det är ju löjligt då ingen människa går över med pengarna fysiskt. Allt detta är bara gjort för att bankerna ska tjäna pengar på räntan."

"Carolina Neurath - tror du verkligen att det är billigare för handlaren att endast ta emot kontanter? Att bankerna tar betalt för ett betalningsflöde är väl inte så konstigt, det gör väl alla som på något sätt sysslar med transporter, flöden eller logistik.
Eller tror du kanske att din el kommer till din bostad utan kostnad? Banker och försäkringsbolag är rätt osexiga företag som är ett nödvändigt ont i ett mordernt samhälle, försök att klara dig utan dem så får du se!"

"Bra att någon skriver om hur bankerna "rånar" handlare! Är själv en liten handlare som tvingas betala 2% av köpesumman + 2 kr i avgift.
Ett räkneexempel, en vara som jag säljer för 1000 kr, innebär momsen bort först, sen 30% vinst = 240 vinst - kortavgiften 20+2 = 22 kr!
22 / 240 = 9,2% av vinsten går till kortavgift!!! Hutlöst av bankerna! Mina kortavgifter kostar mig nästan 80000 kr/år, det är åt h-vete!
Dessutom INGEN information till kunderna om att handlarna står för dessa kostnader!"

"bränsle är väl egentligen bara kolväten. Räkna på en kol och två väte per reaktion. Kol har en vikt på 6 och väte en vikt på ett. koldioxiden består av 1 del kol och två syre vilket då blir 6+8+8 i vikt. Så 8 kg bränsle ger in ger 22 kg koldioxid ut. vilket ger 2,75 gånger mer koldioxid än bränsle."

"Att avskaffa kontanterna i samhället och ge bankerna total kontroll över
samtliga ekonomiska transaktioner är ett sätt att avskaffa demokratin.
För vem vill och kan sätta sig upp mot bankerna i ett totalt bankberoende."

"På mitt jobb där vi har en relativt stor omsättning 7 dagar varje vecka så är andelen av kontanter runt 50%. Lite mer på vardagar och lite mindre på helger. Men det ser snarare ut som om kontanterna ökar än minskar."

"Snittköp i liten affär/kiosk= mindre än 100kr. Kostnad per kortköp=minst 1kr (+telekostnader, serviceavtal mm). Insättning av kontanter 100k-200k= ca 50kr. Som ägare räknar man själv pengarna och går till banken med dem. Det tar dessutom mycket längre tid för folk att handla med kort än kontanter, till skillnad från vad folk tror."

"Jag tar ALLTID ut mina pengar så snart jag får in dem på köntot.
Varför? Man får ingen ränta, men ska man låna, blir det dyrt.
Flyttar man över några hundra till Atg eller Svenska spel, så går det på en sekund! Men när man flyttar åt andra hållet, tar det upp till FEM DAGAR!! Har frågat min bank, (Swedbank), var pengarna befinner sig under tiden, men ej fått svar. Antagligen far de väl runt i Baltikum, Ukraina, eller andra länder, där Swedbank gjort stora kreditförluster."

"som företagare vet jag att om en kund betalar med kreditkort 10000,00 banken får 230.00 av försäljning det kan uppfattas som liten 2,3% men verkligheten för mig som företagare är värre eftersom det är 230,00 på min vinst, dessutom betalar jag för att använda terminalen varje månad plus 1,17 på att dra kortet plus telefonsamtal, så de enda tjänar mycket pengar på detta är bankerna, men deras feghet att inte berätta detta till allmänheten är att beklaga, många kunder tror att det kostar oss 0,00"

"Det är ju kortavgifterna som gör att bankerna blir fetare & fetare.. dom "glömmer" ju gärna bort att nämna dom när det gäller kortköp, men handlarn måste betala mellan 1,50 & 2,50 PER kortköp till banken & försöker man förhandla ner det så säger bara banken att det inte går."

4 kommentarer:

 1. Det är sjukt, bankerna är dom största tjuvarna idag. Jobbar i bar och där får man inte ta extra betalt för kortköp, att ge folk rabatt om de handlar med kontanter kanske skulle vara en bra ide, som mekanikern gjorde

  SvaraRadera
 2. koko:
  Visst är de värst, utan konkurrens.
  Hört att det finns något regelverk som förbjuder handeln att ha olika priser, men här kan jag ha helt fel.
  Skulle inte förvåna mig å andra sidan...

  Vore otroligt trevligt om någon lite större butik/kedja satte det på sin spets och hade olika priser samt informerade om varför.
  Skapa debatt helt enkelt.
  Det bör vara en handlare med stor portion mod, för den skulle bli attackerad ordentligt av bankerna och dess lakejer.
  De skulle göra allt för att flytta fokus och påpeka att handlaren inte informerat om alla andra kostnader mm. Lägga dimridåer helt enkelt.

  Ska nog se om jag kan få till en uträkning på en påhittad butik eller liknande :):)

  SvaraRadera
 3. Vad patetiskt, det är tydligen förbjudet att ta extra. (http://www.expressen.se/ekonomi/1.2036935/nu-blir-det-forbjudet-att-ta-ut-extra-kortavgift)
  Vet inte om det är ok att ge rabatt om man handlar med kontanter.

  Skulle vara väldigt intressant om nån kedja skulle gå emot dem, chansen att det skulle hända är dock väldigt små:)

  SvaraRadera
 4. koko:
  Visst är det patetiskt..
  Dock så gör handeln i stort tummen upp, då de vet att de som betalar med kort handlar för i snitt 8-10% mer än "kontanthandlarna".

  Men om jag hade en affär/företag så skulle jag utan att tveka testa olika priser, och gå ut med varför.
  Rakt upp och ner visa på kostnaderna som kort innebär, och för att föregå gnälljönsarna så skulle jag även kunna visa upp alla andra kostnader sas..
  Eftersom jag inte har ett behov av att samla på mig en massa miljoner, så skulle det inte finnas en massiv vinst som jag inte vill ska synas ;)..

  Moms, arbetsgivaravgifter, sociala avgifter, skatt på ditten å datten och säkert en massa andra dolda avgifter skulle jag med glädje visa upp.
  Sen ev räntekostnader, amorteringskostnader, förmånsbeskattning mm..
  Finns en hel del att rota i där..

  Sen slå ut detta på några vanliga varor, precis som gjorts vad gäller bensinpriset. Dock är det svårare att argumentera gällande bensinens pålagda avgifter än vad det skulle göra gällande blöjor och vanlig mat.
  Att skriva hur mycket av köttpriset som går åt till det ena och det andra bör få folk att se att det inte är butiken i sig som alltid tjänar på det, utan att det är staten och bankerna främst.

  Hmm, fick lust att plita ihop något gällande momsen, detta vansinne till skatt på skatt..

  SvaraRadera