2010-04-23

Lydhjärnans förord...

UPPDATERAT 25/4
En kommentator tipsade om att det går att ladda ner boken...
Ladda ner härifrån

Eftersom min egen kunskap tydligen inte ens mäktar med att ladda upp PDF-dokumentet innehållande Reinfeldts bok "Det Sovande Folket" (se föregående inlägg) så lägger jag fram det i sin helhet, i olika portioner.

Börjar här med förordet, vilket är en smula bisarrt att läsa så här 17 år senare och när han verkat som lydig statsminister i några år. Återkommer sedan med de olika kapitlen...

"Förord
Moderaternas alternativ till socialdemokraternas starka stat är tilltron till det civila samhället. Människan förutsätts ta stort eget ansvar och självständigt utforma sina liv, bara det politiska beslutsfattandet hålls tillbaka. För många svenskar skulle ett minskat politiskt beslutsfattande få precis den effekten. För andra är detta inte lika sant. Många unga och anställda i den offentliga sektorn räds det egna ansvarstagandet. De är offer för välfärdsillusionen.

Tilltron till politikers möjligheter att skapa resurser och garantera välfärden har gått så långt att vi slagit sönder delar av det civila samhället. Istället för ansvarstagande medborgare som står redo att ta över när stat och kommun drar sig tillbaka, möts beslutsfattarna av förändringsrädsla och trygghetsorienterade medborgare som tror att alla kan leva på bidrag och att alla kan garanteras sysselsättning. De tror att "någon annan" betalar och att de inte behöver bidra.
Offren för välfärdsstatens falska locktoner är Det sovande folket.
Moderaterna tror i sitt nya handlingsprogram och i sin kommunikation till väljarna att det sovande folket kan väckas utan att de bidragsberoende och passiviserade svenskarna utpekas som del av problemet. Enbart socialdemokraternas och olika intresseorganisationers skuld för välfärdsstatens misslyckande tydliggörs. Moderaterna måste våga gå längre.
Det framtida medborgarskapet måste uppmuntra till självständighet gentemot staten och det måste klart uttalas att andelen svenskar som för sin försörjning är beroende av direkta bidrag och indirekta subventioner skall minskas från år till år.

Detta är både en mörk och ljus bok.
Den börjar mörkt, men visar också på möjligheterna och de goda exemplen. Boken drar i olika riktningar, den byter avsändarae och stil flera gånger.
När framtiden diskuteras räcker inte ett perspektiv och ett sätt att uttrycka sig. Bokens skilda kapitel utgör olika försök att på flera satt ge ingångar till ett problem som vi alla kommer att leva med sviterna efter. Välfärdsstaten har misslyckats, människorna har passiviserats och politikerna tycks ha kapitulerat. När människorna skall väckas behövs politikerna. Inte de vi sett för mycket av. Inte de som eftersträvar makt, vill detaljreglera och som aldrig lyssnar. Vi behöver ledare som förmår att peka ut långsiktiga målsättningar och som har förmågan att rikta sig direkt till väljarna med obekväma sanningar.

Utan dessa ledare går demokratin under och folket somnar in.

Stockholm i november 1993
Fredrik Reinfeldt
ordförande Moderata Ungdomsförbundet"

Jag kan mejla boken (i PDF-format) ifall ni vill ha den, knappa i så fall bara iväg ett mejl till: severkligheten[at]gmail.com

4 kommentarer:

 1. hittade boken här

  http://www.megaupload.com/?d=SQKLZKVJ

  SvaraRadera
 2. Det behövs frihet i Sverige, men en ny sorts. En frihet som gäller människor, och inte marknad: http://robertwensman.wordpress.com/

  SvaraRadera
 3. Varför låter ni er luras? Är ni deras dumma svenskar?
  Alex JONES is A CIA Project. He is Project Mockingbird! So is Ron Paul, David Icke, so-called Dr Deagle, FOX
  Det här är ju ett gammalt trick! som alla deras media använder sig av.

  SvaraRadera