2011-04-21

Röda Korset, en riktig vinstmaskin..

Då var det dags att återigen syna Röda Korset lite..

En notis i Aftonbladet säger att 44 000 personer har lämnat Röda Korset.

Årsredovisningen för 2010 visar dock att de fortfarande har 958 869 000:- i "Långfristiga värdepappersinnehav" (sid. 49), så tappet av folk har inte inverkat på det viktigaste åtagandet de verkar ha, att göra megafeta "vinster"..
På sidan 51 ser man i % hur mycket av deras intäkter kommer från SIDA, dvs skattemedel. Snittet på de fem åren som där är med är 41,4%.
Det är alltså inte helt galet att säga att Röda Korset stoppat undan nästan 400 miljoner skattekronor "på banken" istället för att låta de pengarna hjälpa de i nöd.
Är det så vi skattebetalare vill att de ska använda våra pengar? Att de gottar in sig på banken och växer, istället för att hjälpa några miljoner människor i nöd?

Staten som kontrollerar ihjäl den lilla människan verkar låta annat, som detta beteende, passera utan den minsta form av kritik eller åtgärd.

Om vi ser det med lite andra ögon än vad Röda Korset vill få oss att se:
Till exempel, på sidan 18 i årsredovisningen så har de ett "axplock" vad de gjorde i bland annat Haiti och Pakistan..
Visst är det hur bra som helst att de gör detta, ingen tvekan om det.
Men..
På sidan 48 anger de att "Akut katastrofhjälp" kostat dem 175 743 000:-.
Tror inte jag är fel ute om jag säger att det de gjorde i både Haiti och Pakistan hamnar under den punkten..
Om Röda Korset använt enbart hälften av det de sparat undan, 500 000 000:-, så hade de kunnat hjälpa ännu fler!
Istället för exempelvis 10 000 personer så hade de kunnat hjälpa/rädda 38 500 personer!!

Men nej, det gör de inte.
Lik de mest giriga så väljer de istället att låta pengarna frodas på banken mer eller mindre.
Frågan är, hur de inne på sina kontor väljer vilka som ska leva och vilka de ska låta dö, trots att de kanske kan rädda flertalet om de tog av de sparade medlen..
Sitter de och nekar hjälp för att de då måste nalla på kapitalet?
Mår illa av att tänka på hur otroligt inhumana de måste vara för att ta beslutet av att neka hjälp, för det skulle minska "vinsten", när hela deras existens är sagd att handla om att hjälpa andra.

Och hur i glödheta h-e kan de ens spara undan så mycket från första början??
Med de regler som sägs gälla så ska det vara en omöjlighet.

Vore jag SIDA, så skulle jag inte ge dem en krona under minst tre år utan låta dem använda vad de girigt stoppat undan.

Nu vet jag inte hur det är för Röda Korset världen över, men jag hoppas innerligt att det inte är lika illa som det är här.
Men tyvärr så är girigheten, även denna snuskiga variant, gränslös och global, så troligen ligger det enorma förmögenheter världen över som jag tror skulle kunna ha en mycket stor effekt på svält och misär världen över..

4 kommentarer:

 1. Man skulle kunna ta resonemanget ett steg längre: Är det till och med så illa att stora "hjälporganisationer" aktivt SAMARBETAR med aktörer som skapar krig, fattigdom, svält och även naturkatastrofer (genom vädervapen)? Är det inte märkligt hur snabbt vissa hjälporgan är på plats vid en katastrof (som om de hade förhandsinformation). Har inga direkta belägg för dessa påståenden men det finns skäl att misstänka ett systematiskt och välorganiserat svindleri. Först framkallas en kris (krig, katastrof, svält etc), sedan kommer militära förband för att "upprätthålla ordningen" (och ta över vissa styrelseposter). Till sist mjölkas omvärlden på pengar till "hjälpinsatser", givetvis efter att media först gått in och filmat svältande, skadade och gråtande barn.

  Allting har blivit "business", vi blir blåsta på alla nivåer. Jobbigast av allt är att vi kanske till och med omedvetet "gillar systemet". Vi betalar till Röda Korset med flera för att enkelt bli av med vårt dåliga samvete. För vi köper inte de fattiga ländernas produkter, endast deras råvaror, till pinsamt låga priser. Sedan förväntas de förstås köpa våra förädlade produkter - till marknadspriser!

  SvaraRadera
 2. Joakim: Inte otroligt att de samarbetar.. RK å alla liknande organisationer (några undantag dock..) skulle inte kunna fylla på bankkontot om det inte fanns elände att "bekämpa".

  Hade jag tiden, så skulle jag gärna se över RK worldwide. Tror inte detta är en unik sits för dem i Sverige, utan de har nog enorma rikedomar undanstoppat.

  Troligen är det så att pengarna rinner uppåt, till den lilla bankirklicken. Är dessa "värdepapperstillgångar" även medel som banker kan använda som en tillgång, så är de orsak till många miljarder i luftpengar. Kanske därför de även är bakbundna och inte kan ta ut dom och låta slantarna jobba för de som de är sagda att vara till för?

  SvaraRadera
 3. Det här va något av det mest korkade jag läst på länge.
  Skribenten kan uppenbarligen inte mycket om balansräkning, för där kan man inte ha dubbla poster så som han beskriver. Det kallas nämligen bedrägeri. Alla balansräkningar ska kontrolleras av utomstående auktoriserade revisorer som, om de ändå godkänner det, blir straffskyldiga. Och inte tror jag Röda Korset lägger ut en årsredovisning till allmän beskådan med ett så uppenbart räknefel.
  Resten av inlägget är rena spekulationer från skribentens sida, utan en enda källhänvisning och har inte ett skit med verkligheten att göra. Uselt.

  SvaraRadera
 4. Dubbla poster?
  Har med en enda post, eller hur? Posten "långfristiga värdepappersinnhav"..
  Sp !Anonym" får nog tvätta glasögonen och titta igen..:)

  SvaraRadera