2008-10-13

Bloggtips: Tankar Om Pengar...

Bloggen Tankar Om Pengar med skribenten "Michael" förklarar hur detta med att göra pengar fungerar på ett enkelt så att även jag förstår. Då är det enkelt..:)...:
"1) Säg att en polare till mig har 100kg guld. Jag förvarar guldet åt polaren som ska ut på resa och jag påstår att jag har det i mitt hus och han kan hämta det när han vill.
2) Men så fort snubben åkt lånar jag ut 92kg av guldet till en annan polare mot ränta för han vill köpa en bil av en tredje polare. Jag behåller 8kg själv i reserv i fall min första polare skulle dyka upp och vilja ha tillbaka sitt guld (mest bara för att bluffa honom med att jag verkligen har kvar guldet). För att jag ska vara säker på att min andra polare ska betala tillbaka guldet tar jag hans bil som pant."
Läs hela inlägget här >>>>

Det är en skrämmande läsning. Vi blir totalt rånade och grundligt utsatta för ett gigantiskt bedrägeri, allt i samförstånd med de som styr (stryper?) landet...
En annan mycket läsvärd sida är Ekonomisk Demokrati, som jag pushat för förut.

Slutligen hoppas jag att fler gör en liten, liten insats den 16:e...

5 kommentarer:

 1. Prata om att öka pengarna 10-12 faldigt börjar vara gammal skåmat. Enligt vad jag noterat har dagens kreativa bankirer med olika trick trissat upp värdet på "sina reserver" (pengarna på ditt konto, ditt bostadslån, ditt värdepapper i deras förvar) så att man kan säga att pengarna ofta kan ökas 50-70 faldigt.

  Filmen Money As Debt visade ju hur 1012,50 dollar i ursprungliga pengar blir till hela 100.000 då de flyttar sig framåt i banksystemets pyramidspel...

  Det blir nästan 1:100 !

  SvaraRadera
 2. Vad beror då den hära bankkrisen på då?
  Någon som kan förklara?

  SvaraRadera
 3. Ja, vad säger man...
  Inte ens de oerhörda mängder pengar som olika regeringar nu pumpar in i finansmarknaden verkar räcka, utan det är bara konstgjord andning som man tar till för att fjäska fram börsuppgångar.
  700 miljarder dollar i USA, men börsen reagerade negativt!?

  Sen detta oerhört smaklösa att man så fort finansmarknaden knakar, så finns det obegränsat med medel för räddningsåtgärder, utan värst tuffa motkrav.
  Men vill man ha mer medel till sjukvård, skola mm så är det ett ytterst svårt att få mer än absolut nödvändigt.

  Även här ska vi lita på vad våra ledare, de professionella lögnarna, säger. Bush säger att folket kommer till slut tjäna på åtgärderna... Jo, tjenare. Han är väl en av de värsta lögnarna som visat sitt tryne i offentligheten.

  1:100... Fy f-n..

  Nej, låt skiten haverera. Allt raserat övergår i stalig kontroll som inte får ha vinstintresse.
  Fullständigt transparent verksamhet. Alla utlånade pengar ska ha säkerhet bakom sig såsom guld, silver mm.
  Tänk bara vilka låga skatter vi skulle få, om ens några öht, med ett ärligt system!
  Man betalar en låg ränta på det lånade kapitalet, som är till för att det ska vara ett nollsummespel för staten att låna ut pengar samt som en buffert för lån som ej betalas tillbaka.
  En utopi, men drömma går ju...

  SvaraRadera
 4. Del 10 e sevärd om inflation ... se gärna Chris Martens övriga delar i sin Crash Course  oscar berven

  SvaraRadera
 5. Det du beskriver är den s k Kreditmultiplikatorn. Om du sätter in 100kr i banken så kan banken låna ut t ex 90kr av dem. Dessa pengar sätts oxå in banken förr eller senare och då kan banken låna ut 81kr av dem osv. Detta är inget konstigt. Du kan ju inte hindra någon att sätta in pengarna i banken igen och du har ju ingen möjlighet att spåra de pengarna bakåt i kedjan. Det är bara ett teoretiskt resonemang. Det här förfaringssättet är alltså inte skumt på något sätt och det "problemet" kan inte undvikas.

  Anledningen till att bankerna har fått problem nu är att en del av dem som har lånat inte kan betala tillbaka. Om bankerna hade hållit sig till att låna ut till kreditvärdiga personer och till en viss procent av inlåningen så hade problemen inte uppstått.

  SvaraRadera