2010-04-13

Kvicksilverlampan åter aktuell

Lågenergilamporna är i fokus återigen.
Eftersom man sakta tvingar oss att handla dessa när man i en utfasning förbjuder vanliga glödlampor, så är ett antagande man gör att det på de allra flesta områden är en bättre produkt man tvingar på oss.

Nja, det stämmer ju sällan i och för sig.
Etanolen (inte tvingande dock) har ju visat sig vara en extrem flopp till exempel, och vindkraften är om inte tvingande direkt såtvingas vi ändå att vara med och bekosta denna grymt ineffektiva och opålitliga "framtidslösning".

Senaste är att man varnar för strålningen från lågenergilamporna:
"Håll minst 30 centimeters avstånd från lågenergilampor på platser där du vilar, arbetar­ eller har fritidssysselsättningar under längre tider"
Att de gränsvärden man går efter verkar vara lågt ställda må så vara, men tänk efter vart dessa lampor skall vara och hur ofta de används.
Sänglampan är troligen ganska nära, och kan vara tänd under en längre tid...
Skrivbordslampan är även den nära, och du kan vistas nära den i tio timmar...
Fönsterlampan bakom dig vid soffan kan du vara nära i nån timme..
Kökslampan (ofta fler än en) är ytterligare nån timme...
Är det riktigt illa så kan man alltså spendera sin mesta vakna tid i närheten av dessa styggelser, å somnar man med lampan tänd så kan det bli än mer.

Men, detta är ju inte det värsta i frågan om lågenergilamporna.
Säkerhetsmässigt så är den en total katastrof, då de innehåller kvicksilver. Oavsett vad man vill få oss att tro (mtp föregående vaccinhysteri) så är kvicksilver farligt.
Går en tänd/varm lågenergilampa sönder, så är det allvarligt och man ska vara mycket försiktig:
"Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder.
Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet.
Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter.
Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa.
Lägg lampresterna i en glasburk med lock.
Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”.
Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.
Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning."

Sisådärja, så himla trevligt...

Tänk dig in i följande situationer...:
Ditt barn, sex månader gammal, sover i rummet intill. Nattlampa tänd i fönstret, som är cirka två meter från barnet. Som den ansvarstagande och duktiga förälder du är, så är det såklart en lågenergilampa.
Klockat 01.30 går denna lampa sönder. Vad gör du?
Troligen sussar du och din partner vidare, medan bebisen inandas giftig kvicksilverånga...
Känns det tryggt och låter det som att det är en rimlig risk för att eventuellt spara nån krona i elräkning?

Du har en källare, där du har tvättstuga, garage å en hel del annat.
Tvätten är klar, och du ska ner å fixa det. Tänder lampan i hallen utanför (jepp, lågenergi), går in å tar hand om tvätten. Du kommer ut igen, och då går lampan sönder en halvmeter från dig.
Hur många kommer i detta läge att göra enligt rekommendationerna ovan?

Vardagsexemplen är otroligt många där man kommer utsätta sig för stor fara.
Hur många har av misstag haft sönder en lampa? Du kan välta en lampa när du dammsuger, bär brädor eller så kan kattfan knuffa ner det hela bakom soffan..

Sen att dessa lampor skulle vara miljövänliga är ju rena rama nyset.
Inte bara för det giftiga kvicksilvret, utan även för hela lampan i sig. Det går åt vansinningt mycket mer material och energi att göra en sådan lampa mot en konventionell glödlampa, som gör att lågenergiprylen måste lysa nästan hela sin sagda livslängd för att vara i närheten av att sas "arbeta ihop" en besparing.

De alstrar heller ingen värme, som glödlampan gör.
Beroende på vilken uppvärming du har, så får den inte det lilla tillskott som man fått genom glödlampan, vilket gör att uppvärmningen blir aningen större. Inte mycket kanske, men det bör och ska vägas in det med i rättvisans namn.

Sen är de larvigt dyra för det mesta.
De få lågenergilampor jag haft har inte hållt utlovad tid, där rekordet är att det tog en vecka för en lampa att sluta fungera. Inte fick jag tillbaka pengarna eller en ny lampa heller..

Vad talar för lågenergilamporna då?
Som jag ser det, ingenting utom möjligen en lägre elkostnad ifall du snor lamporna.
Det vore extremt mycket bättre att istället satsa på LED-lampor , där exempelvis staten kunde hjälpa till med utveckling av teknik osv. De kan ju använda en del av de 45 miljarder som Vattenfall skrapat ihop till statskassan exempelvis? Vi slipper iaf kvicksilvret då...

Att förbjuda kvicksilver i exempelvis febertermometrar e.d. men samtidigt tillåta det i vaccin och lampor är inget annat än ett otroligt feltänk i bästa fall.
Dock tror jag mer på teorin att det handlar om feta lobbypengar som får de sk beslutsfattarna att göra reglerna så de passar de som pröjsar bäst.

Inget nytt med andra ord, och det är vi alla som får betala med både vår hälsa och våra pengar för att göra livet gott för några mycket få människor...

2 kommentarer:

  1. Skyll på EU. Vi hade kunnat köpa lågenergilampor från Kina utan kvicksilver för bara några kronor styck om EU inte hade satt handelshinder för det.

    Ang strålningen är den inte farligare än strålningen från vanliga lysrör. Men den växande elektrosmoggen med allt trådlöst är ett växande problem.

    SvaraRadera
  2. Ja, när man granskar lågenergilamporna av typen CFL lite närmare så finns till slut inga fördelar kvar. Tvärtom så framstår nackdelarna för miljö och hälsa som chockerande stora. Utan att vara konspiratorisk så måste man nästan dra slutsatsen att makthavarna med vett och vilje avser att förgifta befolkningen.

    Alternativ finns redan, LED-lampor går att köpa med vanlig sockel (de är dock fortfarande dyra). Halogenlampor, också de med vanlig sockel, är bra och prisvärda, de vill jag rekommendera i dagsläget.

    SvaraRadera