2011-07-27

Bankerna är din allra största fiende!

Några gånger tidigare har jag tagit upp ämnet att bankerna fullständigt rånar oss, att de har den otroliga möjligheten att faktiskt hitta på pengar från ingenting, luftpengar kan man säga lite slarvigt.
Detta är ett sinnrikt system som enbart fungerar på grund av att de flesta människor fortfarande tror att det de lånar är faktiska pengar som banken har.
Se gärna även dessa sidor som tar upp detta svindleri:
Parasitstopp Ekonomisk Demokrati StAn Zekes Superblogg Reclaim The Economy

Du behöver ett lån för ett hus, låt säga en miljon kronor och banken godkänner dig för lånet.
Du och banken skriver papper för "lånet" på en miljon kronor.
Det är där och då hittar banken på dessa pengar.. De fanns helt enkelt inte innan.
Det som blir pengar är att du godkänner att vara skyldig banken en miljon kronor, som du genom din namnteckning förbinder dig att betala banken.
I sig är det inte pengar, utan krediter, men vem gör skillnad idag så länge man kan köpa saker för krediter som om de vore pengar?

Nu kan ju du inte betala tillbaka "lånet" till banken på samma sätt som de trollade fram pengar till dig. Det skulle kallas bedrägeri, och straffas väldigt hårt.
Nej, du ska betala tillbaka med mer riktiga pengar, de som genereras från att du säljer din tid och kunskap till någon/några. Det hus du köpt är dessutom satt i pant, så du äger inte huset själv egentligen.Om du vill sälja huset, och har banklån, så ska banken godkänna affären innan den går i lås sas..

Ok, det är inte riktigt helt sant att banken hittar på hela summan en miljon.
Banken satsar en liten del i eget kapital, bäst förklarat av chefen för Riksbanken:
"Det innebär att en bank kan komma undan med ett eget kapital - riktigt aktiekapital och upparbetade vinster - på 2800 kronor för en utlåning på 1 miljon kronor"

Anders Borg har sagt samma sak:
"– Väldigt många inom banksektorn inser att det varit osunt att kunna låna ut en miljon i ett villalån medan man bara haft eget kapital som motsvarar några tusenlappar."

Anders Borg igen:
"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder krono
r"

Nu finns det de som inte tror på detta, oavsett hur många källor man hänvisar till. Det kan bero på att de själva är beroende av att bluffen hålls under armarna så de kan öka på sina egna vinster, eller så är det en ren försvarsmekanism som kickar in för att man inte vill se att det är såpass överjävligt..
Nåväl, det är enkelt att kontrollera om det är så som bankerna vill få oss att tro.
Här får jag till svar att ett lån de ger ut består av medel de själva lånat in från bland annat privatpersoner.
Frågan är då om du, eller någon du känner, någonsin fått beskedet att det inte finns pengar (eller saknats en del) på kontot på grund av att det istället är utlånat till någon annan?

Nordea skriver i sin årsredovisning för 2011 en del rent komiska meningar:)..
Vad sägs om ”Effekten av rimligt möjliga alternativa antaganden” som en beskrivning av ”Tillgångar och skulder till verkligt värde” gällande koncernen (s. 161)? Undrar hur man räknar på ett overkligt värde?

Jag har tagit deras uppgift vid Not 31 på sidan 141 gällande In- och Upplåning från allmänheten. Där framgår det att de från oss inom allmänheten lånat 176 390 miljoner Euro.
Samma post (så som jag kan se det iaf) för Swedbank 396 310 miljoner kr (sid. 146, not M31).
Handelsbanken visar i sin årsrapport att de som minst har lånat 247 035 miljoner kr från allmänheten (hushåll) (sid. 156, not M26).
Hos SEB finner jag 492 330 miljoner kr på posten In- och Upplåning från allmänheten", sidan 115 vid not 17f.

Om vi nöjer oss med dessa de fyra största bankerna i Sverige, så får jag ihop det till att de från allmänheten tillsammans lånat in cirka 2 899 575 000 000 kr.
Det blir alltså nästan 2 900 miljarder svenska kronor.
Från varje invånare i landet, från den mest nyfödde till den allra äldsta, har då dessa banker lånat kring 307 000:- (baserat på 9 440 588 invånare, från scb.se).
Nu är det inte riktigt så att alla invånare ens har en inkomst genom arbete.
Enligt Statistiska Centralbyrån så är det 3 992 000 personer i Sverige som är sysselsatta i arbete som är mellan 15-74 år, så drygt 42% av alla invånare arbetar alltså.
Om det endast är de som arbetar och tjänar sin egen lön som bankerna säger sig låna av, så har de alltså lånat cirka 726 000:- av mig.

Oavsett vilken fantastiskt obegriplig summa man tar ovan, så faller det helt och hållet på sin egen totala orimlighet.
Banken har aldrig någonsin lånat en enda krona av mig, det är jag fullständigt övertygad om!
Om nu inte det är som så som jag fått mig berättat, att banken lånar ut mina pengar som jag har på banken (lön, sparande osv) SAMTIDIGT som de är kvar på respektive konto.
Det är enda möjligheten, för det har aldrig försvunnit pengar på det viset för mig.

Överallt annars är detta en fullständig omöjlighet att göra.
Jag kan inte låna ut min sista kalla öl från kylskåpet och samtidigt ha den kvar.
Banken kan..
De skulle ha en öl, låna ut den och samtidigt ha den kvar. När de sen får tillbaka den utlånade trolleriframkallade ölflaskan, så kan de låna ut två stycken och ha två kvar..

Bankerna har dessutom fräckheten att ta ut ränta för att ge mig pengar som inte funnits.
Det är inte heller bara dina egna "skulder" som du måste betala, du är även med och göder rånarna via skatten. Din kommun, ditt landsting och staten tar massor med lån som du sedan är med och betalar.
Detta är gängse rutin, alldeles normalt, om man ska se det på det traditionella viset.
För just kommun, landsting och stat krävs det inte att banken har en enda krona i eget kapital för att skapa de pengar som dessa behöver!

Detta eftersom risken att inte "få tillbaka" pengarna är så oerhört liten då de har alla invånarna, tillika skattebetalare, som säkerhet. Om det blir problem med att betala tillbaka, ja då blir det som i Grekland folket som får ta smällen och ska till vilket pris som helst betala bankerna pengar som de från början inte ens hade..

Pengar, riktiga pengar alltså, är cirka 3% av den totala mängden pengar som sägs finnas. Resten, kring 97%, är krediter. Skuldpengar som bankerna trollar fram och fjättrar oss med.
Från dig ska de dock ha mer riktiga pengar som betalning, den ersättning som du får för att sälja din tid och kunskap..
Självklart är detta käpprätt åt helvete fel. Detta parasitsystem vågar jag säga är orsaken till nästan allt elände som är i världen.
Systemet kräver en evig tillväxt, som dessutom bör accelerera konstant, för att klara av att göda sig själv.

Det viktiga är att bankerna har en, i sammanhanget, liten rännil av riktiga pengar som kommer in till dem hela tiden. Det är dessa riktiga pengar som de genom systemets försorg kan trolla fram skuldpengar via.
Ju mindre rännilen är, desto mindre kan de låna ut, och vi har faktiskt makten att strypa tillflödet kraftigt. Det finns mer än en anledning till att bankerna så gärna vill att vi inte använder kontanter, och det är inte rånrisken de oroar sig för främst. De är allra mest rädda för att vi tar ut våra medel i kontanter, riktiga pengar, och har dom hemma istället. Då kan de nämligen inte använda dem och blåsa upp skuldballonger in i absurdum. 28 000:- i kontanter som tas från banken och in i madrassen innebär att banken förhindras att låna ut 10 låtsasmiljoner (enligt Ingves beskrivning ovan).

28 000:- är en rätt så normal summa som många kan ta ut en månad, inklusive lönen.

Om 10 personer gör så, så är det 100 miljoner vi hindrar bankerna att blufflåna ut..100 personer innebär 1 miljard.. 1000 personer innebär 10 miljarder..

Vi har, än så länge, makten att kunna påverka och förändra systemet. Det är det, eller invänta den oundvikliga totalkraschen som bankerna själva bestämmer när den skall ske..

8 kommentarer:

 1. Ett riktigt gott försök till förklaring, vi måste försöka om och om igen. Får nog ta en repris på introduktion själv igen.

  Apropå Nordeas årsrapport så verkar den nästan vara skriven med hälp av Avigsidans floskelgenerator......
  http://www.avigsidan.com/avigsidan/floskler.html

  En annat skräckexempel är de här verkliga asgamarnas Pdf-fil......
  http://www.hq.se/upload/PDF/HQ+/arkiv/HQ+%20mars_2008_8-9_nexum.pdf

  SvaraRadera
 2. Tackar Janne. Ja, det är bara att nöta på.. Vi får hoppas att upprepar man en sanning nog många gånger så utrotar man den officiella lögnen till slut.

  Funderat på att göra ett inlägg om deras ordval och dess egentliga betydelse..
  Fastnade för den Nordea hade just för att den är så fantastisk :)..:
  "Effekten av rimligt möjliga alternativa antaganden"
  Att ha denna lydelse i en årsredovisning för en bank som handhar några miljarder är enbart skrattretande. Detta säger egentligen att de inte har någon aning om de verkliga siffrorna, vilket känns sisådär när det gäller just en bank..
  Men snacka goja kan dom..

  SvaraRadera
 3. Back to the source5 augusti 2011 21:45

  Bra förklaring!

  Tyvärr behöver det förenklas för att det ska sjunka in.
  Många är ignoranta och bryr sig helt enkelt inte. De är för upptagna med sig själva och känner inte till någon lösning.
  Vad ska man göra? får man ofta till svar.

  SvaraRadera
 4. Back to the source:
  Tackar..

  Hålla det enkelt är det allra bästa, och att ge konkreta exempel som är lätta att själv kontrollera.
  Att de är upptagna är, tror jag, ett medvetet drag från "dem" för att vi ska hållas borta från det viktiga.
  Därav även deras uppenbara kontroll av media, så de kan kontrollera vad, när, hur och varför vi ska veta saker och ting.

  De som inte bryr sig trots att man lagt fram fakta, behöver man inte i sin tur bry sig om. Låter kallt, men vad ska man göra? Dunka pannan i väggen gör sällan att man kommer framåt..
  Lägg istället kraft och energi på de som är villiga att själva lyssna och ta till sig och som sedan i sin tur kan få en eller flera att vakna till.
  Till en början är man oftast ganska ensam i detta "arbete", men det ändrar sig..

  Konkret kan man..:
  - Ta ut alla sina pengar från banken. Köpa ett kassaskåp och ha pengarna där istället exempelvis.
  - Inte vara prylgalen. Minska den egna konsumtionen av skräp och onödiga varor.
  - Inte ta "lån".
  - Hyra istället för att köpa sitt boende.
  - Handla med kontanter, inte kort. Blir ju en direkt effekt av att inte ha pengarna på banken iofs ;)

  I en förlängning kan det blir flera som gör samma små saker, och då kan man göra mer inriktade insatser. T.ex. komma överens om att inte betala räkningar en viss månad (de räkningar som inte går till inkasso direkt då).
  De mer hardcore kan ge f-n i att betala alla sina lån och låta allt gå till fogden, bara man har ordnat sina praktiska saker först som sålt ev hus och hyr istället, sålt av saker av värde osv. Inga tillgångar i utmätningsbara tillgångar, och kassaskåpet kan gärna då stå hos någon annan :).

  Finns säkert fler saker man kan göra, bara att fylla på med tips..:)

  SvaraRadera
 5. Detta är fantastiskt, jag får det entligen förklarat för mig hur min norska bank faktiskt kan erbjuda högre ränta på inlåning än utlåning! 3.55% in / 3.40% ut. De utnyttjar alltså oss "bonuskunder" för att kunna låna ut enorma summor till pöbeln, så givetvis betalar en något högre låneränta och samtidigt inte erbjuds den höga inlåningsräntan.

  SvaraRadera
 6. Hej, det jag inte begriper i resonemanget är följande. Om bankerna kan skapa pengar att låna ut från ingenting, hur kan dom då hamna på obestånd?

  SvaraRadera
 7. Sixoence:
  Det beror på att de behöver ha en liten, mycket liten, andel riktiga pengar i botten på sina utlånade låtsaspengar. Som kommentaren jag la in från Ingves i inlägget..
  Effekten blir då även motsatt, att om de inte får in riktiga pengar från oss så blir effekten stor för dom.
  Om du tar ut 2 800:- från ditt konto, så kan inte banken använda dem som en grund för att låna ut en miljon kr.
  Så när inflödet minskar i takt, minskar deras möjlighet att låna ut låtsaspengar som i sin tur ger dem färre intäkter i sin tur av riktiga pengar.
  Därför är de så känsliga för de minsta förändringarna, då de balanserar på ett kapital som kanske baseras på 3% av de de säger sig ha..

  SvaraRadera
 8. Alla dina inlägg är verkligen uppskattar och denna artikel är också mycket intressant. Förbluffa designer i affischer.

  SvaraRadera