2011-08-08

Imploderande penningballong

Har sagt det förut, att den finanskris som var 2008/2009 var en sommarbris i jämförelse med vad som komma skall.
Trodde att det skulle ta lite längre tid bara, men den kan mycket väl vara under uppsegling i detta nu.

Samtidigt som börserna världen över åker berg-och-dalbana, så är det många osålda hus i Sverige. Från hemnet.se idag 20110808:

Som synes så är det betydligt värre utgångsläge nu än hur det var vid förra krisen.

Till detta så är rådet från Anders Borg:
"En svensk barnfamilj som i dagarna ska skriva på papperen för ett nytt hus.
Hur ska de tänka, när ord som finanskris, räntechock och börsras dansar runt i huvudet?
– Det är inte mitt jobb att ge konkreta spartips eller ekonomiska råd, men det jag kan säga är att man ska tänka sig för innan man tar några stora lån, säger Anders Borg."

Han ska inte säga något, men ger råd ändå..
Bankerna är troligen inte heller sugna på att ge vad de kallar lån just nu ("trycka" egna kreditpengar är mer sanningen), vilket ytterligare försvårar för de som vill eller behöver bli av med sina hus.

Man pratar om panik på börsen, men det kan bli panik på husmarknaden med.
Säljarna sänker sina priser, kanske så de inte kan täcka upp sina "lån", men för att de ska bli av med den penningslukande best de sitter med så är det närmast den enda medicinen de kan använda.
Effekten blir till slut att alla huspriser dalar, och därmed värdet på alla hus.
Kåken som för en månad sedan var värd 1 miljon, kanske nu är värd 950 000:-. Och fortsätter paniken, så fortsätter raset..
När huspriserna sjunker, så sjunker även antalet krediter som banken kan "låna" ut, och därmed så minskar deras ränteintäkter.
Minskar ränteintäkterna, så är det en kraftig minskning på vad de i nästa led kan låna ut, och bollen är i snabb rullning. De kan inte "trycka" mer pengar, utan det sinar mycket snabbt i deras små kassor med riktiga pengar.

För att rädda det som räddas kan, så börjar bankerna sälja av allehanda obligationer mm innan de också faller för mycket i värde, och effekten blir att bara genom att sälja mycket så sjunker värdet lik förbannat. De kan inte rädda systemet helt enkelt..
Allt detta eftersom hela systemet är byggt på tro, inget annat.
Tron på en marknad e.d. är det som sätter priset. Tror man inte på att bostadsmarknaden ökar utan sjunker i värde, så drar det med sig allting i sin tur.

Hade jag ett hus nu, och såg hur illa dåligt det verkar finnas med köpare, så nog tusan skulle jag sänka priset rejält om det är så att jag måste bli av med det.
Sänker jag priset, så gör nästa och nästa och nästa säljare samma sak, även om mäklarna gråter i förtvivlan över de minskade provisioner de får.
Sen får man hoppas att när man har en köpare till det lägre priset att banken säger ok till det. Risken är tyvärr stor att de säger nej, eftersom de också har lite panikkänslor och tror att de kan hejda fallet genom förtvivlade åtgärder som inget är värda..
Effekten blir en snabbare spiral nedåt istället, men det är troligen det som de egentligen vill innerst inne.

För staten kommer ju och hjälper dem och öser några miljarder till på deras skadade egon, medan folket får plocka upp spillrorna över detta för länge sedan dödsdömda system..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar