2010-03-04

Ett vidrigt system...

Inte är det ofta, men ack så trevligt när man skriver om de hysteriskt sjuka reglerna bankerna har att "reglera" sig efter.
E24 skriver: "Enligt ett räkneexempel från Riksbanken kan en bank komma undan med endast 2 800 kronor i eget kapital för varje miljon som lånas ut till hushållen."

Det som inte så många förstått, är att när man lånar pengar av banken för att t.ex. köpa ett hus så har man egentligen lånat luft men blir ändå skyldig att betala med riktiga pengar från den halva del av lönen som du får ha kvar när stat/kommun/landsting snott åt sig andra halvan..
Basel II är del i det regelsystem som på ett fiffigt sätt gör att pengar trollas fram genom att du godkänner att du är skyldig en bank en summa pengar, förenklat sagt.

Om du exempelvis lånar 2000:- av en polare, så är det 2000:- av hans befintliga pengar.
Lånar du 2000:- av banken, så "satsar" banken cirka 200:-, och resterande 1800:- är pengar som enbart blir till genom att du godkänner att du är skyldig den summan.
Kapitaltäckningsgrad kallas denna rånverksamhet.

Anders Borg har jag tidigare citerat, men det är så talande så det bör repeteras:
"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor"

E24 skriver även att "nu varnar analytiker för riskerna med de nya bankreglerna, Basel II, som är extremt lönsamma för storbankerna."
Självklart är de lönsamma.
Lek med tanken att de där 50 miljarderna Borg hade i sitt paket, via bankerna användes till att låna ut 500 miljarder. Till slut när de stackars låntagarna betalat tillbaka hela summan (500 miljarder), så betalar bankerna tillbaka 50 miljarder.
Plus i kassan 450 miljarder.

Det sjuka stannar egentligen inte bara där...
När de fått in de 50 miljarder de själva lånat/fått i stödpaketet, så använder de de överstigande 450 miljarderna till att låna igen med samma premisser.
450 miljarder används då för att ha som garanti för att låna ut 4 500 miljarder.

Men vänta, inte klart ännu...
Kanske betalar banken ränta på de 50 miljarder de fått/lånat i stödpaketet.
De rkara dessutom in ränta på hela summan på 500 miljarder, där jag räknar enket med en rak procentsats på 5% på 500 miljarder, alltså ränteintäkter på 25 miljarder.
Eventuell räntekostnad för de 50 miljarderna är då 2,5 miljarder enligt samma enkla princip.

Till de 450 miljarder man rånat oss på genom att avkräva tillbaka pengar som de inte ens lånat oss, ska vi dessutom lägga till ränta som ska betalas in på lånade pengar som aldrig ens existerat. Sjukt å snurrigt? Jepp, men inte desto mindre sant så som jag fattar systemet...

I slutänden har då dessa 50 miljarder inbringat ett direkt plus i bankernas kassa på 450 + 22,5 miljarder, alltså 472,5 miljarder.
Runda två gör att de kan förvandla dessa 472,5 miljarder till en utlåningssumma på 4725 miljarder, med en ränteintäkt på 236,25 miljarder.

Abrakadabra och hokuspokus, helt plötsligt har enkerna trollat in 4 961,25 miljarder kronor utan att ha satsat en enda krona själva!!

Kika igen på detta från E24 artikeln...
"...en bank [kan] komma undan med endast 2 800 kronor i eget kapital för varje miljon som lånas ut till hushållen."
Det visar ju på att jag inte är galet ute i mitt resonemang, men det är ytterst sällan det kommer fram i mainstreammedia.

Självklart funkar det inte i längden att man blåser in så ofantligt med monopolpengar i systemet, utan vi kommer få en krasch snart som får Grekland, Island, Lettland m.fl. länder att ses som en ljummen sommarbris i jämförelse med den ursinniga vinterstorm som kommer drabba oss.

Är det inte bättre att krascha systemet innan systemet kraschar oss alla?
Varför inte kräva att betala enbart den del av skulden som du har som banken kan bevisa är riktiga pengar som de lånat ut till dig? Det bör bli att du enbart borde betala tillbaka 10% av det som står på skuldsedeln..
Ett annat sätt är att rädda dina pengar genom att ta bort dom från bankerna.
För varje tusenlapp du har kvar hemma/i bankfacket så hindrar du banken att råna en annan stackare på 9 000:-. Du får dessutom ingen del av dessa 9000:- banken stulit med hjälp av dina pengar, så inte ens det finns som argument att ha kvar pengarna hos de giriga asen...

Förresten...
För stat, kommun och landsting gäller andra regler vid sk utlåning.
Där krävs det ingen täckning från bankerna, så där är oftast 100% av skulden baserat på luft. Men vi ska ändå betala via skattsedel och allehanda avgifter för att betala av lån som egentligen inte finns.

Minst sagt vidrigt...

1 kommentar:

 1. Ojoj, hisnande är det som det står i artikeln på E24. Ca 8% i kapitaltäckning är vad jag har hört tidigare (ca 4% när det gäller huslån och 0% vid lån till kommuner och stat) men 2800 för 1 miljon är mindre 0,5%!
  Jag tror att jag ska öppna en liten butik som ska heta Kreditboden och köra efter samma princip.
  Som jag förstått av experterna tidigare så upphör "pengarna" att existera när lånesumman betalas tillbaka (detta gäller inte räntan), men om detta tvista nu även de lärda - http://www.ekonomiskreform.se/forum/index.php?topic=240.msg671#msg671 -
  Det är nog inte alltför många ens bland de som jobbar på banker som vet hur det egentligen förhåller sig. Men det är väl ingen tvekan om att här är roten till det onda, roten till rötan i samhällsbygget.
  I och med att ett litet klientel spelar med dolda kort, och badar i gratisluncher som ger dom alldeles orimligt med orättmätig makt.

  SvaraRadera