2010-03-05

Vindkraft = Familjekraft?

Maud Olofsson beslutar om satsningar som garanterar sin son jobb:
"Nu rapporterar TV4Nyheterna att Maud Olofsson egen son är en av sju anställda på Tavelsjö-företaget Svevind som planerar projektet. "
Visserligen inte en purfärsk nyhet, men visst smakar det illa ändå.
Nu har ju regeringen även godkänt detta spektakel, så Svevind är med och delar på en fet kaka innhållande 1101 vindkraftverk. Suck..


Mer om Svevind:
Det finns ett företag som heter Svevind AB, där en Wolfgang Kropp står som styrelseledamot.
Omsättningen var 2006 13 miljoner med en anställd. 2007 hade det sjunkit med 10 miljoner (!!) men det var fortfarande en anställd i företaget.
2008 kröp omsättningen upp till 4,3 miljoner men nu var de plötsligt 3 anställda(?).
Vinstmarginalen 2008 var sanslöst låga minus 80%!!

Enligt uppgifter så är Maudans lille pöjk en av sju anställda i företaget nu (2009), och med tanke på den mycket dåliga utvecklingen så är ju beslutet att bygga denna vindkraftspark ett extremt lyft för sonen och de andra i företaget... Wow, vilken slump å vilken tur för grabben!

Moderbolag till Svevind AB är Svevind Holding AB. Det startade 2006, hade tillgångar till ett värde av 801 000:- 2007 som till 2008 hade vuxit till 10 miljoner. Kassalikviditeten 2008 var gigantiska 13 711%!


Wolfgang Georg Kropp heter mannen (bosatt i Göteborg) som står som styrelseledamot i Svevind AB och Svevind Holding AB. Han är dessutom styrelseledamot i ett företag som heter Markbygden Vind AB (startade 2006) som 2008 hade tillgångar till ett värde på mer än 42 miljoner och omsatte 3.2 miljoner.

Gabrielsberget Vind AB är det tredje företaget han är involverad i, även det startades 2006.
Enligt beskrivning så skall "Bolaget skall bedriva projektering och uppförande av vindkraftanläggningar samt drift av sådana anläggningar samt därmed förenlig verksamhet."

Det är för övrigt exakt samma verksamhet som Markbygden Vind AB pysslar med...
Svevind AB då, vad sysslar de med?:
"Bolaget skall bedriva projektering av vindkraftsanläggningar samt uppföra drift av sådan anläggning samt värdepappersförvaltning ävensom idka därmed förenlig verksamhet"


Svevind har ingått ett kontrakt med Enercon redan 2008:
"Avtalet omfattar dels ett samarbete mellan de två bolagen, dels en leveransgaranti för vindkraftsmaskinerna."

Denne Wolfgang har ju verkligen haft en makalös tur. Vara med och starta upp tre olika företag i samma bransch, där alla tre företagen verkar vara de som ensamna kommer få ta del av en stor bit av en investering värt omkring 40 miljarder...
Sen vet man ju inte vad slutnotan hamnar på, men jag kan inte komma på ett enda större projekt som hållt sig inom de positiva kostnadsramar man först ställt ut.

Det finns en annan filur som är involverad i detta, nämligen Mikael Kyrk. Han bor i Tavelsjö, och har engagemang i inte mindre än åtta företag..
Ett av dem är Gabrielsberget Net AB, med Wolfgang som styrelseledamot.
Ett mycket ungt företag, startade för bara ett år sedan (2009-02-19). Vad ska de fördriva tiden med månntro?:
"Bolaget skall bedriva verksamhet genom att bygga, driva och undehråll nät för överföring av el, försäljning av tjänster inom elproduktion , projektering av vindkraftanläggningar samt uppföra drift av sådan anläggning, värdepappersförvaltning och därmed förenlig verksamhet."
Jomenvisst, den där parken med snurror kräver ju ett splitter nytt elnät. Tänk att samma snubbar som kommer föra upp verken även har företag som kan trixa dit kablarna också? Tänk om jag hade sådan tur..:(
Markbygden Net AB är ett företag till som Mikael Kyrk har tassarna i (hmm, man börjar se ett samband här, men det är svårt.....).
Vad ska de göra nu då?: "Bolaget ska bygga, driva och underhålla nät för överföring av el, försäljning av tjänster, projektering av vindkraftanläggningar samt uppföra drift av sådan anläggning samt värdepappersförvaltning och därmed förenlig verksamhet."
Jasså, det kunde jag aldrig trott!...

Vad mer nu då...
Dragaliden Vind AB är ett företag till (fattar inte hur dessa herrar pallar med att hålla isär de olika företagen). Känner att jag är på repeat, men iaf: "Bolaget skall bedriva projektledning av vindkraftanläggningar samt uppföra drift av sådan anläggning samt värdepappersförvaltning och därmed förenlig verksamhet."

Här kommer det fram en snubbe till som heter Degelman i efternamn och en massa förnamn man kan välja på, där även han verkar vara av tysk nationalitet med Wolfgang som förnamn..:)
Han är involverad i fyra av de företag som Kropp och Kyrk finns med bland, men jag kan inte finna att han ens är folkbokförd i Sverige..

För den som är intresserad, så är det bara att gå in på www.vindstat.nu och följa vilken effekt vindkraften har från dag till dag.
Inte för inte jag själv döpt om det till jojoenergin, då det är enorma skillnader från dag till dag.

Maud har en son som kommer trivas extremt bra nu när det företag han arbetar åt fått en mångmiljardorder.
Kropp, Kyrk och Degelman har genom sina olika företag tillskansat sig ett grymt bra utgångsläge att kunna skörda de ekonomiska frukterna från allt från själva projekteringen till att gräva ner kablar, fixa nya elnät, föra upp vindkraftverken, underhålla dessa verk och så vidare och så vidare...

Det vore mycket intressant att få reda på om exempelvis Maud och/eller hennes kompanjon Anders Carlgren har aktier i något av alla de bolag som är inblandade i denna mega-bluff.

För bluff är vindkraften, och kommer alltid så vara, särskilt i storskalighet.
Som med alla de andra stora bluffar man haft så är det vi, den lilla människan, som ska betala för kalaset.

Är det inte dags att detta tar ett slut??

5 kommentarer:

 1. Vem investerar?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Hur menar du? Vilka som investerar i vindkraften antar jag, men bättre fråga då jag är osäker..:)

  Är det vindkraften i sig du menar, så är det brukligt med en blandning. Staten genom att subventionera från det se fått in via elcertifikat på vatten och kärnkraft, kommuner och kommunala bolag för att de mer eller mindre ät tvingade att vara politiskt korrekta.
  Här vet jag om en kommun som är involverad i en mindre park, men de har inte med en enda watt i prognoserna för framtida elförsörjning.. Det är helt enkelt för osäkert att ens räkna med den minsta effekten..:/
  Privatpersoner erbjuds köpa andela, vilket bör ge dem en baksmälla sen om de även tvingas sponsra nedrustningen av verken när de efter max 25 år skall kasseras. Miljonkostnader per verk.

  Men menar du en annan investering kanske?

  SvaraRadera
 3. Jag har läst din artikel och satt hela tiden och väntade på poängen? Vart vill du komma när du beskriver de olika bolagen och dess verksamhet? De vill uppföra och driva vindkraftverk samt uppsamlingsnätet mellan vindkraftverken. Och? Du måste ju ha en poäng som jag helt har missat?

  /V

  SvaraRadera
 4. V: En del av poängen är den allra första meningen.
  Titeln kan ge en liten vink den med.
  Att ta med fakta om företagen och en del av de som är involverade i dessa, var att påvisa att det verkar vara så att en liten handfull har totalt monopol på hela bygget värt många miljarder kr, och att då Mauds lilla pojk är involverad i detta.
  Är det då fel att misstänka kraftigt jäv från en ministers sida exempelvis?

  Du skriver själv: "De vill uppföra och driva vindkraftverk samt uppsamlingsnätet mellan vindkraftverken" vilket jag anser är att man får total kontroll. Hur har sen upphandlingarna skett?
  Kan man misstänka att de haft insideinfo mtp att en anställd är son till den minister som har det absolut mesta att säga till om?

  Ber om ursäkt, men jag trodde att det framgick att denna "affär" luktar illa, inte bara att det osar av en stark nepotismodör..
  Avslutar med att bjuda på Wikipedias förklaring av nepotism:
  "I aktuell politik ses exempel på nepotism när politiska eller fackliga makthavare förser släktingar med uppdrag som ger dem ekonomisk vinst eller andra fördelar. Det kan ske genom att konkurrensen i anbudsförfaranden utestängs eller genom att ge de anhöriga förtur i bostadsköer och dylikt."

  SvaraRadera
 5. HCA!! Du har uppfattat vindkraften helt rätt, den drar en dumstrut på Svenska folket som inte verkar fatta något: Alla hänvisar till politiker eller investerare vad fan bryr dom sig, annat en att det går att plocka av folket en smygskatt samtidigt som man föröder vårat lanskap...IDIOTI!!!

  SvaraRadera