2011-01-12

Värdelöst vaccin...

Nä nu får jag kolla om jag har feber och ser i syne, men Aftonbladet har med en artikel som är kritisk till influensavaccinet!
Nåja, inte odelat kritisk, de måste såklart få en replik från den allestädes närvarande mediaguppyn Annika Lindhe..

Cochraneinstitutet säger bl.a:
”Försöken visade att under ideala förhållanden (vaccin helt matchande det virus som just då cirkulerar) måste 33 friska vuxna vaccineras för att undvika ett influensafall. I genomsnitt måste 100 människor vaccineras för att undvika ett influensafall”, skriver Cochraneforskarna.
Men se, detta är inte rätt och riktigt enligt lilla Annika Lindhe. Det är en faslig massa saker hon har att klanka ner på i hur de väljer att se på saken.
Kort så säger hon bara att "vaccinet fungerar" ungefär, och det är inte lönt för oss obildade tölpar att lyssna på löst folk som forskare som dessutom har fräckheten att inte vara öppet eller hemligt avlönade/belönade av Big Pharma. Typ så i alla fall ;)..

Om Fru Lindhe är rätt citerad (ja, vi vet ju hur media kan vränga till saker ibland) , så avslutas artikeln med detta:
– Man visar gång på gång att det har en effekt för att minska sjukhusvård och död, men exakt hur stor effekt vaccinet har vet vi inte. Det varierar. Ibland blir det sämre effekt om vaccinet inte riktigt stämmer med de virus som för tillfället cirkulerar. Statusen på den man vaccinerar spelar också in, vaccinet fungerar bäst på unga friska personer och nästan inte alls på riktigt gamla personer"
Jisses!
Ok, från början.. Man vet alltså att det har effekt, men man kan inte visa exakt hur stor effekt. Que?? Det bör väl vara fullständigt omöjligt att få den logiken att gå ihop..
Om man vet att det har effekt, så bör det finnas mätvärden som ligger till grund för denna vetskap och dessa mätvärden ger då en ganska så exakt skillnad. Hennes ordbolleri kan även tydas som att den skillnaden som finns är så otroligt liten så den egentligen inte är värd att nämnas, och därför så går man inte ut med den alls. Det stämmer ganska så bra överens med vad de säger från Cochraneinstutet..
Sista meningen.. Ok, någon som minns vilka som var i riskgrupperna och som absolut var tvugna att vaccinera sig? Jepp, de äldre..
Samma personer som Annika Lindhe här säger att vaccinet nästan inte alls fungerar på. Hur får man ihop den ekvationen, någon som kan förklara det för lilla mig?

Sen tycker jag fortfarande att vi är värda en bättre statsepidimolog, som inte är så infernaliskt rädd att ens nudda polarna i Big Pharma på fossingarna. Bara en med aningens gnutta mer kritiska ögon till vacciner skulle vara som en frisk fläkt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar