2007-10-22

Pentagon + Hollywood = Sant

Du har säkert sett en eller flera krigsfilmer som Hollywood spottat ur sig.
Hollywood vänder sig till en speciell avdelning inom Pentagon, Pentagon Film Office ledd av Philip Straub , dit man skickar manuskript för genomgång/godkännande.
Detta gör man för att få assistans från Pentagon gällande material och personal i sina filmer. Att hyra/köpa material att använda (skepp, stridsvagnar, helikoptrar, flygplan mm) är mycket kostsamt.
Så att få Pentagon på sin sida sparar stora summor.
Inget tvång att skicka in sina manus finns, men eftersom denna resurs nu finns att tillgå, så är det dumt att inte testa.

Denna avdelning går då igenom manuskriptet och rättar de sakfel eller fel beskrivning av en händelse som finns i manuset. Man ser även på vad de olika karaktärerna säger/gör, och även hur man säger/gör det.
Sen skickar man tillbaka detta manus till produktionsbolaget.
Filmer som fått "tummen upp" är bland annat: Armageddon, Air Force One, The Jackal, Pearl Harbour och Top Gun.
Sen finns det några som fått tummen ner: Forrest Gump, Mars Attacks!, Den Tunna Röda Linjen, Apocalypse Now, Sgt Bilko, Plutonen och Independence Day.

Manus som får godkänt från Pentagon, får hjälp av Pentagon.
Manus som inte får godkänt, och där regissör/författare inte ändrar till militärens fördel, då får man heller ingen hjälp.
Mao så har Pentagon sett till att få Hollywood at bli beroende utav ett godkännande.
Så en kritisk/sann film, såsom Plutonen, har alltså inte fått stöd, medans hjältesagor som Top Gun och Armageddon får stöd.
Detta enbart för att via det väldigt starka mediet film, visa på de fina och stolta sidorna inom det militära.
Pentagon har på ett smart sätt, sett från deras synvinkel, gjort att Hollywood så långt det är möjligt ser till att USA´s militär har hjälterollen. Inga negativa saker ska komma fram, hur sanna de än är. Det kan ju skada den framtida rekryteringen....
Tänk på det nästa gång du ser en film innehållande amerikansk militär. Är det en positiv bild du får, då är den filmen garanterat godkänd, och därmed troligen högst osann.
Ser du en film där det är tvärtom, så har du att göra med en regissör/produktion som ser till filmens/historiens bästa och inte till sparade slantar.
Det har gått så långt, att manusförfattarna medvetet ser till att glorifiera militären i sina manus. På så vis kan man få stödet från Pentagon, och lättare att få filmen gjord.
Så, det du ser i en film med USA´s militär, är troligen en förskönad och lögnaktig bild av verkligheten.
Men, det är ju bara en film. Eller?

http://www.motherjones.com/news/qa/2004/09/09_403.html

http://film.guardian.co.uk/News_Story/Guardian/0,4029,543821,00.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar