2010-01-15

Skänka eller ej?

Haiti har drabbats av en gigantisk katastrof, och som det fattiga land det är så finns inte mycket till egna resurser att möta det enorma behov som finns där idag.
Till undsättning kommer nu omvärlden, vilket naturligtvis är bra och det allra minsta man kan och ska göra. Ge hjälp där behoven finns ungefär.

Men. Alltid detta men...
Pengar strömmar in till olika sk "hjälporganisationer" från människor världen över som vill dra sitt lilla strå till stacken.
SMS kan skickas och man skänker då en summa till vald organisation. Enligt Aftonbladet så har telebolagen en "praxis" att ta ut en avgift på sådana SMS som enligt artikeln är 10% av gåvans summa. Nu har de backat i och för sig, men det skulle de nog inte gjort om de inte blivit framdragna i offentlighetens skarpa lykta. Media är bra ibland...
Min lilla undran är då, hur många miljoner har de hittills tjänat på denna SMS-tjänst på andra insamlingar?

Som det senaste i raden av insamlingar, Musikhjälpen...
En av deras sk "SMS-bomber" inbringade 472 350:-, vilket då ger 47 235:- rätt i fickan på operatörerna! Visst, att det är en kostnad hos dem kan jag absolut gå med på, men TIO PROCENT är väl ändå äckligt mycket?

Ser man sen på ännu mer ren fakta, så blir man inte speciellt mycket mer uppåt...
Räknar vi på en skänkt hundralapp via SMS, så har nu redan den degraderats till 90:- iom operatörernas girighet och ickehumana agerande.
Röda Korset anges som en av de som får många SMS, samt Läkare Utan Gränser.
Jag har även tidigare uppmärksammat denna enorma industri som "hjälporganisationer" blivit, och sett att det inte bara är snällhet och givmildhet som genomsyrar dessa tingestar.
Girighet, parasiterande och den egna vinningen ligger i ett främre led än det man sas säljer sig vara.

Som Röda Korset...
De slår sig för bröstet gällande att de gjort så mycket bra. Och det har de med all säkerhet gjort. Dock finns det alltid en baksida..
Till att börja med, så är 46% av deras totala verkamhetsintäkter från SIDA, dvs skattebetalarna.
De mer eller mindre sas förvaltar dessa pengar och ska se till att de gör rätt nytta på rätt plats.
Var och en kan kika i deras årsredovisning och avgöra själva om de gör så.
Det jag absolut mest opponerar mig emot är den enorma förmögenhet som Röda Korset besitter. Att som en hjälporganisation ha 1 040 000 000:- i "långfristiga värdepappersinnehav" smakar troligen illa för varje normal människa..
Så samtidigt som man skriker efter mer pengar, så har man redan tusen miljoner på kontot redan mer eller mindre. Urk..

Om jag nu skänkt 100:-, som degraderats til 90:- innan det når Röda Korset, hur mycket är det då som går till de jag vill hjälpa?
Nja, man säger minst 75%, men det verkar vara lite si och så med det.
Den där miljarden man har i madrassen kan ju inte komma dit genom ett trollslag, utan det handlar ju om att de "sparat" de pengar folk skänkt.

Av 782 miljoner i kostnader så fördelade de sig som följer:
Akut katastrofhjälp: 185 milj (23,6%)
Minskad ohälsa och minskad social utsatthet: 221 milj (28,2%)
Beredskap inför kriser eller katastrofer: 95 milj (12,1 %)
Humanitär rätt, mänskliga rättigheter och våra humanitära värderingar: 87 milj (11,1%)
Kommunikation: 25 milj (3,2%)
Folkhögskola och Gripsholmsviken hotell och konferens: 34 milj (4,3%)
Föreningsutveckling: 133 milj (17%)

Detta innebär att de 100:- jag från början trodde mig skänka till välgörande ändamål via röda Korset, visade sig inte bli riktigt så...
Kvar är som sagt 90:- efter SMS-avgiften. Av dessa så tar Röda Korset 3,87:- till att driva folkhögskola, hotell och konferens. 15,30:- betalar jag för att utveckla föreningen. För att trycka trycksaker och ha en pressavdelning betalar jag 2,88:-....

Man kan säga att det jag skänkte till, katastrofen/mammor/krigsoffer eller vad det nu kan ha varit, fick egentligen bara 21,24:- (akut katastrofhjälp)...
Nu, med telefonleverantörerna ställda i skamvrån, så skulle det alltså bli 23,60:- av den hundringen som gick dit det skulle.
Är inte det otroligt mycket för lite???

Sen kan ju Röda Korset skänka några hundra miljoner från sitt eget kapital också.
För att så att säga föregå med gott exempel...

I jämförelse har jag tagit Läkare Utan Gränser, som också är mycket engagerade i denna katastrof.
Enligt deras årsredovisning för 2008, så ser det ut som att de försöker driva det som man ska driva en sådan organisation. Med det menar jag att man skall hålla "onödiga" kostnader nere på en så låg nivå som möjligt, medan medlen ska satsas där det gör en verklig nytta.
På intäktssidan så finner man att de fått in nästan 304 milj.
Av dessa så har nära på 258 miljoner gått till "ideella verksamheten".
Inom den ideella verksameten så har sedan 78,8% gått till fältprojekt, dvs lite över 203 miljoner, eller 66% av alla intäkter.

De har inte heller en uppsjö av eget kapital i aktier eller värdepapper, utan har i jämförelsen småpengar i form av 52 miljoner under posten "kassa och bank". Men även här tycker jag att man inte ska sitta på en massa pengar på bank eller liknande.
En "buffert" är ok, men detta är isf en buffert som motsvarar 25% av deras totala kostnad för fältprojekt...
Även det rimmar illa, men smakar såklart inte lika äckligt som att ha undanstoppat 5,4 gånger så mycket som man lagt på akut katastrofhjälp som Röda Korset har gjort...

Den där hundringen förresten, som kapades till 90:- du vet....
Hos Läkare Utan Gränser så går 59,40:- till den katastrof man samlade in för.
Röda Korset släppte vidare bara 21,24:-...
Kan det där någonstans finnas en lösning till hur man som hjälporganisation får en miljard på banken månne?

Kommer du skänka, eller har du skänkt redan?
Vart i så fall? Finns det liknande organisationer som har en bra hållning och inställning till att fördela pengarna mer rättvist?

4 kommentarer:

 1. Röda Korset lär nog dra av runt 60% från de insamlade medlen i "omkostnader"...direktörer i Geneve mste ju ha sina splitternya bilar och lerajets...och bonus för att orka ta hissen till 6. våningen.

  Kyrkans utlandshjälp lär bara behöva runt 10% i kostnader.

  SvaraRadera
 2. Bistånd är problematiskt och, menar jag, dessutom en björntjänst. När biståndsorganisationerna kapat åt sig sin del av kakan så finns det rika "samordnare" i biståndsländerna som vill ha sin del. Korruptionen i mottagarländerna gör att endast smulor når de som verkligen har behov av medlen.

  Detta är dock endast toppen av biståndsmoraset. Biståndsländerna blir beroende av biståndet såsom en "inkomst". MEN, när de vill ta sig ur detta beroende, och erbjuder rika industriländer att köpa deras egentillverkade produkter, då blir det kalla handen!

  Detta är problemet i ett nötskal; s.k. utvecklingsländer tillåts inte att producera annat än råvaror till slumppriser. Bistånd är ett gigantiskt hyckleri och tjänar endast till att döva rika västerlänningars dåliga samvete.

  När vi köper fattiga länders färdiga produkter till rimliga marknadspriser, då först bidrar vi med något sant och varaktigt!

  SvaraRadera
 3. "Detta är problemet i ett nötskal; s.k. utvecklingsländer tillåts inte att producera annat än råvaror till slumppriser. Bistånd är ett gigantiskt hyckleri och tjänar endast till att döva rika västerlänningars dåliga samvete.

  När vi köper fattiga länders färdiga produkter till rimliga marknadspriser, då först bidrar vi med något sant och varaktigt!"


  = mitt i prick - tycker Josef B.

  SvaraRadera
 4. Been there see it know it, but you have not been there but TV kan tell you what you only need "to know"
  Jag skratta för jag vet hur stor business detta har alltid varit och kommer alltid att vara. Skänka pengar där du ser vad dem gör med pengar istället. http://youtu.be/pLix4QPL3tY

  SvaraRadera