2010-06-05

Varma Värmland

Ack Värmeland du sköna...
Inte så länge till om man ska tro forskaren Andreas Pettersson från Centrum för Klimat och Säkerhet.

Mitt vackra län kommer tydligen göra ypperligt skäl för sitt namn, då medeltemperaturen har stigit med 1 grad C sedan 1990.
Vi kommer ha en tuff framtid också:
"Och om de första 20 åren följer beräkningarna kan man nog kallt räkna med att de kommande också kommer att göra det. Det betyder att vi om 40 år har ett klimat som är 2,5 grader varmare och år 2100 kommer det att vara hela fyra grader varmare i länet."
Dessutom kommer vi få längre värmeperioder, mindre snö men samtidigt mer nederbörd(?).
Självklart kommer extremnederbörden (nytt ord i klimatdebatten tror jag det är.:) att öka. Ingen alarmism utan extrema händelser, säljer kasst annars och det är svårare för detta centrum att skrämma fram mer forskningspengar om man inte hojtar om katastrofer och liknande..
Några passande händelser står med, som passar in i tidsrymden, som någon sorts bevis på att de har rätt.
Kommer ihåg när Klarälven svämmade över något groteskt på tidigt 80-tal.
1708, 1782, 1825, 1842, 1852 och 1973 var det också svåra översvämningar, vilket bör omkullkasta halmstrået att en extrem händelse eller två inte bevisar en tes...
Enligt vad man finner hos SMHI , så verkar det som att det var värre med översvämningar och kraftiga flöden i början av 1900-talet än i början av 2000-talet. Men nu började ju inte klimatförändringarna orsakade av människan i början av 1900-talet, så det handlar väl enbart om tillfälligheter och den gudomliga slumpen....

Låter ju onekligen som man gör det oerhört enkelt för sig när man bara förutsätter att framtiden kommer vara enligt samma mall som de senaste åren. 20 år är knappt någon tid alls vad det gäller klimatet har jag lärt mig, mycket eftersom klimatalarmister brukar skrika sig hesa om man pratar om tidsrymder mindre än 30 år.
Fast åt andra hållet kan man tydligen skarva vilt, och det är ok..

Vilka är det som pröjsar för kalaset som Anders & Co knegar med?...:
"Klimat & Säkerhet har sedan starten 2008 finansierats av Karlstads kommun, Länsstyrelsen i Värmlands län, Region Värmland och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap."
Aha, mao är det bl.a. mina slantar som de leker med... Synd att jag inte får vara med och bestämma över mina egna slantar ett dugg, men det är ju det som är demokrati har jag lärt mig..

En liten eloge ska jag dock ge artikeln. Inte ett ord om vad som orsakat denna temperaturhöjning, utan de mer konstaterar faktum.
Fast alla "vet" vad som är den officiella orsaken, och det har inget med solen att göra, som mer ses som en bifaktor i det hela. Nädå, koldioxiden är det vi ska akta oss för, och pumpa in miljarder i extrakostnader som straff för.

Kanske bara för att det än så länge är svårt att beskatta solen :):)

7 kommentarer:

 1. Vem är egentligen "forskaren Andreas Pettersson" och vad är han för slags "forskare" och vad vet han egentligen om klimatvetenskap. Detta är kanske något som vi först borde få reda på.

  SvaraRadera
 2. Anonym, det visar sig att Andreas är "trumvirvel" projektassistent!
  http://www1.kau.se/corral/intra.lasso?page_id=2654

  Han är kontaktperson för ett projekt som kallas "Klimatanpassning i Värmland", vars syfte är "är att ta fram ett kunskapsunderlag för regional klimatanpassning åt Länsstyrelsen och övriga aktörer i Värmlands län."

  En enkel sökning ger inga handfasta saker på att han forskat, men självklart kan jag missat det.
  Har någon, kanske Andreas själv, mer att tillägga i detta åt endera hållet sas så är det bara att kommentera.
  Dock såg jag några döda länkar till jobbannonser om att arbeta med klimatanpassning inom Länsstyrelsen Värmland, men fann tyvärr inget om vilka meriter och krav det ställdes på de sökande.

  Sen bör man tänka på att det kan vara VF som varit för vidlyftig i det de skrivit..
  Smäller högre även för dem att det står forskare istället för assistent när de ska skrämma "svensson" för femtitolfte gången i år..

  SvaraRadera
 3. En ny ledtråd finns i http://www1.kau.se/corral/intra.lasso?page_id=2733. Där framgår att "Klimat & Säkerhet" har fått två nya medarbetare till uppdrag från oktober 2009: Andreas Petterson och Tonje Grahn.

  Det ena uppdraget kommer från Länsstyrelsen i Värmland och är en regional klimat- och sårbarhetsanalys som underlag för kommuner och andra organisationer i deras arbete med "klimatanpassning". Mycket av det arbetet skall göras av Andreas Pettersson.

  Det andra uppdraget kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har beställt en rapport om skyfalls-kostnader. Tonje Grahn ska göra undersökningar i Länsförsäkringars arkiv

  Tonje Grahn har i oktober 2009 tilldelats pris för bästa C-uppsats vid fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Uppsatsen "Översvämningshotet från Vänern" är en kritisk analys av Klimat- och sårbarhetsutredningens delbetänkande SOU 2006:94.

  Det verkar således som om "forskningen" i Karlstad är begränsad till grundutbildningsnivån och sköts av assistenter.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Känns ju verkligen som de anser det vara ett stort hot..;)
  Leta i ett arkiv hos ett försäkringsbolag innebär att det bara blir fler frågor.
  Varför inte Folksam, If, Trygg-Hansa osv osv?? Hur är det med integriteten, har Tonje tystnadsplikt inför vad hon finner (om det innefattar personliga uppgifter mm)?

  Tonje´s uppsats:
  http://www.intra.kau.se/dokument/upload/C10B973F1695d16C32wSFE9E5858/TonjeGrahnUppsats09.pdf?-session=rs:C10B973F1695d145E0KIp1D1D2B0

  Läst mkt snabbt en del, och får det till att man ska komma fram till några olika scenarion baserade på några olika klimatmodeller där IPCC står som avsändare.
  Mao så ska översvämningsmodeller tas fram från klimatmodeller, klimatmodeller som många gånger om är bevisat grovt felaktiga samt att de inte stämt alls med verkligheten.

  Hade ju känts betydligt bättre om man istället bearbetat olika framtidsscenarion oavsett falsifierade klimatmodeller.
  Hur blir det med så och så mycket mer vatten, eller varför inte så och så mindre vatten?
  Varmare klimat, samt kallare klimat också så klart.

  Nej, nu ska vi låsa oss fast vid vad IPCC vaskat fram.

  Om det nu visar sig vara fel, och kanske tvärtom, vad gör de då?
  Förutom att med panik i blicken äska mer forskningspengar då...

  SvaraRadera
 5. Forskaren Andreas Pettersson har tills nu varit omöjlig att nå vid universitetet i Karlstad både med telefon och med e-mail. Från Region Värmland har jag fått en sida med presentationerna vid Värmlands klimatdag 2010, inklusive Andreas Petterssons på en pdf-fil. >> http://energikontor-varmland.regionvarmland.se/aktuellt/nyheter/varmlands-klimatdag-2010-forelasarnas-presentationer << Kan kanske vara intressant att studera närmare.

  SvaraRadera
 6. Anonym: Kolla på filmen, den Israeliska. Vid ca 25 sek så kan man faktiskt se namnet Marmara på båten. Ta fullskärm, syns bättre då.
  Men jag tycker annars att det är flera saker som inte stämmer med bilderna, fast det är svårt att veta då maninte vet när den bild man jämför med är tagen...
  På de bilder jag finner så finns det en stor "boll" med på vissa men inte på andra.

  SvaraRadera