2008-04-05

"Klimatkunskapen missbrukas"

Anders Omstedt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, säger bland annat:
"Det har varit ett överdrivet tonläge i hela klimatfrågan, å till exempel dra en trend från 1880 som är väldigt poppis till idag överdriver uppvärmningen om man tänker sig att det har med koldioxid att göra, för förändringen 1880 berodde inte på höga koldioxidhalter. Det kanske har kommit in nu och spelat in nu de sista tio åren. Det som hände 1880 kan kallas naturlig variation när lilla istiden bröts. Så jag ser att klimatkunskapen missbrukas mycket i press och internationellt".
Här finns länken till inslaget i Vetenskapslandet (går direkt till din mediaspelare).
(tipstack GN)

Går man vidare och kikar på Anders Omstedt, så finna det flera andra uttalanden som han även kan backa upp med forskning. På sidan havet.nu kan man läsa följande:
"Ny forskning visar att istäcke och vintertemperatur varierat kraftigt genom historien som följd av många och snabba klimatförändringar. "
Från en avhandling som Anders Omstedt är medförfattare till (finns att hämta här) har jag hämtat följande graf:


Trenden från ca 1800 fram till nutid är nedåt, mao mot mildare vintrar. Men vi kan inte skylla detta på koldioxid förrän en bit in i 1900-talet... Observera även den stigande kurvan (här mot kallare klimat) mellan 1940-1975 ca....

2 kommentarer:

 1. "Men vi kan inte skylla detta på koldioxid förrän en bit in i 1900-talet"

  ja, vilket kommer egentligen först - hönan eller ägget? (uppvärmningen eller co2)

  Forskare vid Lancaster University säger att de inte har funnit något stöd för att solens aktivitet har påverkat förekomsten av kosmisk strålning och därigenom den globala uppvärmningen de senaste 20
  åren (hänsyftande till Svensmarks forskning). Kan det ha nånting att göra med att det tar hundratals år för oceanerna att absorbera/släppa ut co2?

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/7327393.stm

  SvaraRadera
 2. Aaaarghh...
  Hade skrivit ett sp långt svar, å så strular skiten..:(
  Testar med detta....

  SvaraRadera