2010-09-23

Omvalstankar..

Uppdaterat inlägg, se längst ner..

Feta rubriker om att vi riskerar omval basuneras just nu ut i bl.a. Aftonbladet och Expressen.
Tydligen har man tabbat sig rejält i Värmland, där man klåpat sig med röstsedelhanteringen.

Väldigt passande att detta sker, så man kan börja höja rösterna om omval osv.
Dock är det ingen som skrikit i media om omval för att det saknats, gömts och försvunnit valsedlar i vallokalerna. Främst har SD haft stora problem med detta, men det har förekommit oegentligheter där även andra partier drabbats, och det ska tydligen ligga flera anmälningar om valfusk inlämnade. Några tillfällen har detta även filmats.

Vad tror ni andra, hur skulle ett omval för hela riket tas emot?
Att media och politiker kommer arbeta arslet av sig för att återigen kunna påverka opinionen på ett odemokratiskt vis är väl givet, men hur kommer folket reagera?
(Se även min lilla undersökning i högerspalten..)

Jag tror att ett omval framför allt skulle gynna SD.
Tittar man på de artiklar i media där man behandlar olika SD-vinklingar så är kommentarerna (där folk tillåts kommentera) i kraftig majoritet för SD. Mycket handlar just om hur media behandlar dem, den totala mobbingen och hur de ofta grovt feltolkar deras politik.
Även bland "vanligt folk" i min närhet hör man hur illa de tycker om det hat som finns mot ett demokratiskt valt parti...

Folket börjar bli förbannade på att hunsas med, få berättat hur de ska tro...
I och med detta så blir även fler och fler varse om hur illa ställt det är med media och våra politiker, där de ogenerat gör stora insatser för att resultatet efter hur folket har röstat skall kunna blockeras eller undvikas.
Demokratin som vi har är satt på undantag i SD-frågan och det skall och får absolut inte godkännas.
Tankarna går oundvikligen till hur man fick rösta om i Irland gällande Lissabonfördraget, eftersom man röstade fel första gången..

Det som talar emot ett omval, ett omval med ärliga förtecken, är just detta hur de gamla riksdagspartierna och media har gjort SD till martyrer.
Många som inte röstade på dem är heligt upprörda över den enögda och ibland hatiska rapporteringen och som sagt de övriga partierna öppet odemkratiska hållning.

Ett omval skulle inte bara ge SD många fler röster, utan det skulle troligen även innebära att blocken får stora svårigheter att hålla samman.
(V) skulle troligen trilla under 4%, samma med (KD). Nu kan de glömma stödrösterna helt enkelt..
(MP) skulle kanske ligga kvar på samma siffror eller, tyvärr, få ännu mer röster.
(M) når ett status quo. Många lämnar pga Reinfeldts otydlighet och svajighet med besked och att han verkar sakna den viktiga ledarförmågan att i detta läget peka med hela handen åt ett håll. Däremot snor han en del från (FP) och (KD), därav samma resultat.
(S) går framåt, på V's bekostnad. Dessutom så kommer Sahlins offentliga klagan och allehanda krisuppgifter att locka tillbaka/in sympatiröster, fler än som totalt ledsnat på henne.

Å så (SD).. 5,74% (336 000 röster) i det "riktiga" valresultatet hoppar upp mot 8-9%.
De som röstade på dem har i allra högsta grad blivit stärkta i att de gjorde rätt, särskilt efter de manglingar som partiet fått utstå. Naturligtvis kommer en del att ändra sig, men desto fler kommer strömma till. Flertalet av de som röstade på just (SD) gjorde det efter mycket övervägande, om man jämför med Alliansen där man förordade en massa stödröster och liknande.
En nettoökning med 170 000 personer gör att de hamnar på runt 500 000 röster, snäppet fler än vad (MP) nu fick (427 000).

Detta scenario skulle verkligen försätta (SD) i förarsätet, väldigt mycket mer än nu då de fortfarande kan manövreras bort och ignoreras genom omoraliska och odemokratiska åtgärder.
Det är just detta som retar upp folk så mycket. Folket tror i allmänhet att vi har en verklig demokrati, och när det nu skiner igenom ännu en gång (minns FRA-lagen) att man närmast pissar på folkets vilja så blir folk heligt förbannade. Denna ilska och känsla av svek många känner kan räcka för många tusen röster..
Dessutom så har (SD) blivit mer rumsrena nu, just på grund av alla skriverier. De har tagit steget in hos alla sas.
Många av de som kunde tänka sig att rösta på dem undvek det eftersom de kanske kände att de var i en kraftig minoritet. Nu har de fått ett starkt bevis på att så inte är fallet, vilket mycket väl kan räcka för att vippa över till SD's fördel.
Hur ofta är inte folk sådana att de väntar på att någon annan ska ta första steget, men när väl någon gjort det så blir lättare för fler att göra det?

Min slutsats är att ett omval skulle innebära ännu mera kaos och ännu mera stöd för främst (SD) som då verkligen skulle få en tydlig vågmästarroll.
Båda blocken skulle dessutom förlora små men viktiga kompisar (V och KD, kanske även C) vilket kraftigt försvagar dem. De måste då inleda ett ännu bredare samarbete (M + S) för att som nu kunna trixa bort (SD).
Självklart skulle detta stärka (SD) ännu mer för nästa val, om de är i ensam opposition.

Tänk vad mycket lättare det vore om alla istället värnade om demokratin fullt ut redan i nuläget..

UPPDATERAT..
Aftonbladet ställer också frågan "Skulle du rösta annorlunda vid ett nytt val?".
Nu har ju den lilla styrda lakejtidningen nån mer läsare än vad jag har här (jo, otroligt men sant! :)..), och just nu är de 15,1% av 80 542 som klickat ja på den frågan...
Jag kanske inte är så galet ute i mina funderingar ändå?

/HCA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar