2010-09-13

Borg om luftpengar

Anders Borg är ju stekhet!
Då menar jag i en roll som en antagonist mot sina egentliga chefer, där bankireliten sitter i cockpit. Eller så vet han inte bättre än att det vanliga folket inte vet att bankerna skapar pengar från ingenting.

Återigen Aftonslasken, men nu nätversionen:
"– Väldigt många inom banksektorn inser att det varit osunt att kunna låna ut en miljon i ett villalån medan man bara haft eget kapital som motsvarar några tusenlappar."
Ajajajaj, det kan ju aldrig gå väl för en politiker som yppar den för folkmassan dolda sanningen..

I klarspråk så säger ju Borg att bankerna lånar ut pengar fast de inga riktiga pengar har att låna ut!!
Men, se dettta säger bankerna är fel, "inga luftpengar kreeras".
Man säger vidare att "banker har inte möjlighet att göra egna pengar."
Eller som Riksgälden förklarade det för mig:
"Därför finns regler om kapitaltäckning. De säger att bankerna ska ha ett eget kapital som motsvarar 8 procent av deras utlåning"
Sen har vi ju även Borg-klassikern:
"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor"

Så visst lånar bankerna bara ut luftpengar, men de kräver tillbaka en fet del av det du slavar in i lön! De kräver tillbaka riktiga pengar, dina riktiga pengar, tillbaka för att de har fått förmånen att just skapa pengar från absolut ingenting!
Man mår fan illa...


Det är ju inte nog där heller...
Det lån som du får i banken, används sedan som en tillgång. Det är tillgångarna som är kapitaltäckningsgraden. Detta gör att om du har ett lån på 1000:- så har banken då satsat 100:- (om kapitaltäckningsgraden är 10%) av sina egna pengar och resterande 900:- blir först pengar när du gått med på att bli skyldig banken 1000:-.

Men nu kan banken använda dessa 900:- som tillgång, och helt enkelt låta 9 personer till låna 1000:- var på samma premisser som du.
Och det dessa 9 personer lånat kan man göra samma sak som man gör med din skuld.

Nu har dessutom bankerna själva knåpat ihop Basel III, vilket är de regler och riktlinjer som bankerna själva bestämmer att de ska följa...
Tydligen så skall kapitaltäckningsgraden ökas, men det är likväl ändå ett sätt att skapa pengar fråningenting annat än skuld..

6 kommentarer:

 1. Frågan är om det är någon mening med att lösa RÄNTEBLUFFENS problem - så länge som MAKTENS MYSTERIUM kvarstår ? - undrar Josef

  Men jag gillar Anders Borg så som han var som student (video ca 2 min), verkligen...

  SvaraRadera
 2. Betänk att när en kredit beviljas skapas inga pengar till räntans inbetalning. Pengarna till räntan måste skapas av att andra i vår ekonomi skuldsätter sig. Detta skapar en brist på pengar i samhället, som bara kan täckas av ännu fler skulder. Hela vår ekonomi är ett pyramidspel som baseras på skuldtyngda krediter. Om alla krediter kunde betala tillbaka, så skulle alla pengar försvinna, men kravet på ränteinbetalningarna skulle kvarstå.

  Det finns bara 8 % riktiga pengar, skapade av riksbanken i form av sedlar och mynt. Våra övriga "pengarna" är bara skuldtyngd kredit på konton hos bankerna. Alla är förlorare utom bankerna och deras ägare, som är de enda nettovinnarna på vårt nuvarande ekonomiska system.

  /Farfar

  SvaraRadera
 3. Återigen mycket bra skrivet.
  En riktigt bra film om skuld är

  http://www.youtube.com/watch?v=Y719dKCf7iY&feature=player_embedded

  Sen är det ju så att vi kan skapa egen valuta också.
  Lycka till
  Monica

  SvaraRadera
 4. Varken staten eller privata ska tjäna pengar på "pengar som trycks utan täckning". Självklart skall detta avskaffas helt och återinföra guldmyntfoten igen som täckning för våra pengar, thats it.
  Då slipper vi dessa förhatliga bubblor som ideligen spricker i tex husbranschen.

  SvaraRadera