2010-12-06

Barnfientliga myndigheter

FN's Barnkonvention, som Sverige ratificierat, säger i artikel 3 punkt 1:
"Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, skall barnets bästa komma i främsta rummet."
Som så mycket annat i vårt samhälle så låter det bra, men i det verkliga livet är det mer tvärtom...

Mina egna erfarenheter som jag tänkte dryfta här gäller de av staten bestämda bidrag såsom barnbidrag och underhållsbidrag/stöd.
När min son flyttade till mig från sin mor, så tog det närmare fyra månader innan alla papper mm var klara och barnet fick de medel som han var, och är, berättigad till.

Eftersom mamman i detta fallet undvek att skriva på de handlingar som krävdes av myndigheterna och inte heller svarade när de ringde henne, så kunde hon förhala att betala underhållet i en rymd av tre betalningar vilket blir totalt 3 819:-..
Beslutet blev till slut att hon skulle betala, men hon blev inte skyldig att betala för de månader hon förhalat det hela. Låter det rimligt?
En bisarr del i det hela är att samtidigt så krävde Försäkringskassan att jag skulle betala underhållet till mamman (som jag gjorde när han bodde hos mamman) under tiden ärendet behandlades..

Mao så fick jag betala samma summa som jag skulle få (grabben få, mer korrekt), dvs 3 819:-/tre månader. Ett minus i hushållets räkenskaper här då med 7 638:-.. Fast jag skulle ju få tillbaka det jag betalat in om beslutet var till min fördel.. Så snällt av dom..

Samtidigt hade jag en fight med en annan del av Försäkringskassan gällande barnbidraget (de kör inte efter samma regler gällande barnbidrag/underhåll) där det krävdes intyg från bl.a. skolan för att pojken till slut skulle få det han är berättigad till... Det tog "bara "två månader, så det är ytterligare 2 100:- vi kan lägga till de 7 638:- som jag dittills låg back på tre månader, alltså 9 738:-.

En del kanske tycker att detta är ett i-landsproblem, vilket det kanske är, men det visar bara på att våra myndigheter inte en mäktar med att följa vad staten Sverige säger sig stödja.
Vårat fina land som säger sig vara så bra att ta hand om alla.
Visst fick jag tillbaka det jag betalat in för mycket, men det hjälpte inte ett dugg under den tiden som de behandlade ärendet.

Att ligga nära 10 000:- back för att myndigheterna är barnfientliga är fullkomligt galet, och det är i slutänden barnen som drabbas eftersom det är deras pengar det handlar om, där jag som förälder enbart förvaltar slantarna sas.
Som fallet var för mig, så blir det även en stor ökning i utgifter i samband med flytten eftersom han inte fick med sig speciellt mycket av sina egna kläder och saker..

Samma typ av bisarra regler har CSN när det handlar om studiebidraget. De skickar det automatiskt till den förälder som tidigare var mottagare av barnbidraget, oavsett om barnet bor hos denna förälder eller ej.
Min dotter (16 år) flyttade till mig i somras, och då antog jag att det var bara att meddela ändringen av folkbokföringen (som dottern själv kunde göra utan förälders godkännande, som tur var i detta fallet) till CSN och därmed så skulle studiebidraget komma till mig. Men nä då, så var inte deras regler...
Här finns det enbart två möjligheter till att ändra betalningsmottagare:
1. Nuvarande mottagare går självmant med på det
2. Jag kan, och måste, bevisa att detta bidrag ej kommer barnet till gagn, utan istället används för ett missbruk!
That´s it...
Att mamman i detta fallet bara struntade i att ge dottern pengarna och spenderade dom på enbart sig själv, det brydde som sig inte alls i..

Tre olika bidrag, tre olika regelverk, men alla är de otroligt barnfientliga och lägger barnets rätt i det hela som en punkt långt ner i hierarkin...


Det trista i det hela är att jag i September flyttade. Till trapphuset bredvid. Från en tvåa till en trea. Mamman lovade att inte krångla med godkännande av flytten för grabben, eftersom den gjordes så han skulle få ett eget rum.
Visst...
Nu är det två månader som hon förhalat det hela igen, och hon har därmed undvikit att betala 2 546:- till pojken...

Man kan bli sjukt less för mindre.

1 kommentar:

  1. rnets bästa komma i främsta rummet."
    Som så mycket annat i vårt samhälle så låter det bra, men i

    SvaraRadera