2010-12-06

Bankrusning imorgon!

Nu har du möjligheten att göra en insats..
Ta ut dina pengar från ditt konto imorgon 7/12 2010!
Knalla iväg till närmaste uttagsautomat, och är du en nattuggla så gör det redan 00:01.
Är det slut på kontanter i automaten under dagen imorgon, gå in på banken.
Jag menar, det är inte så att det är fysiskt jobbigt direkt...

SvD har en artikel om det hela, där Eric Cantona uppmanar allmänheten i Frankrike att storma automaterna sas:
"Mäktiga bankdirektörer och ministrar visar sin stora oro inför dagens möjliga turbulens och Cantona beskrivs som samhällets fiende nummer ett.
Franska banken BNP:s chef Baudouin Prot säger att Cantona är ett dåligt exempel och anklagar honom för att förvärra den ekonomiska kris som fortfarande plågar Frankrike.
– En "bank run"-dag kan hota landets säkerhet, säger han i en intervju."


Det kan verka som en liten och klen insats, men tänk på att för varje 1 000:- som banken inte har som tillgång så är det minst 9 000:- i luftpengar de inte kan låna ut..
Dock så är det mer som denna tusenlapp genererar, eftersom lånet på 10 000:- (bankens (de pengar du har insatt på kontot, som banken "lånar") 1000:- + de 9 000:- som de bara hittar på) sedan i sin tur kan användas som en tillgång för ett lån på 100 000:-..
Iaf om man ska tro vad bankerna själva svarade mig:
"Svaret på din andra fråga är, ja det vi har lånat ut tar vi upp som en tillgång."
Eller det som Finansinspektionen sade:
"Banken har med andra ord reserverat 10 kr av sitt egna kapitalet för en utlåning på 100 kr. Det ger en kapitaltäckning på 10%"

Se ett klipp med Eric Cantona nedan:


Marcus Borg, nedan, intervjuad i SVT Sydnytt:

7 kommentarer:

 1. Ja, det är bara att dra sitt strå till stacken - jag menar från stacken :)

  SvaraRadera
 2. Eric: Tackar..:)

  Mot Strömmen: Haha, precis :):)

  SvaraRadera
 3. Så, då var kontot länsat..

  SvaraRadera
 4. Inte var det någon kö ens till bankautomaterna, jag sa att jag skulle länsa kontot, ingen fattade vad jag pratade om, jag berättade och jag blev uttittad.

  Det kan ju faktiskt vara så att detta är iscensatt av eliten, på konstigt sätt så att inte ens Cantona förstod det, eller rättare sagt, detta spelade dem i händerna.
  De har länge velat sluta med kontanter så att vi blir chippade, har detta lett till att de kunnat påbörja det snabbare nu.
  Sedan har vi ju vad som stod i Aftonbladet att USA har tryckt upp miljarder dollar som de måste kasta för att det blivit tryckfel, säger de. Vad tusan, ge ut dem och slösa inte på papper. Ytterligare en idé de har för att ta bort dollarn. Dessa idérika herrar tycks ha knoppen på högvarv.
  Fantastisk bra artiklar HCA.

  SvaraRadera
 5. En man som har agerat reklamtavla åt åtskilliga multinationella företag, vissa med tveksamma etiska samveten är kanske inte direkt rätt person att prata om revolutioner.
  I vilket fall gör en sån här aktion ingenting alls, dels därför att det är få som kommer göra det och de som gör det har knappast miljon-belopp på sina konton. Alltså talar vi om i "bästa" fall ett par droppar i havet.
  Men att gå runt med bara kontanter låter ju som en bra idé, jag kan inte tänka mig något sätt som det kan gå fel :-)

  SvaraRadera
 6. Anonym: Innan jag kvicknade till så var jag också en av de som trodde på alla sagor som man dunkade in i oss. Röda Korset är hyvens, FN är världens bästaste gäng, WHO vill oss alla bara väl och kostråden var korrekta..
  Så är det inte nu riktigt, cirka fyra år senare. Om det hände mig, varför kan det inte hända för en sådan som Cantona?

  Visst, en sådan här aktion kanske inte gör speciellt mycket första gången den görs. Men andra, tredje eller tionde gången kanske vi får den uppslutning som räcker.
  Eller menar du med ditt resonemang att ett krigs första slags vinnare är samma som vinner kriget?
  Isf, varför har inte Norge, Danmark, Frankrike å en hel del länder till en emensam fuhrer?

  Din sista klämkäcka kommentar vet jag inte ens om den var allvarlig, men om jag går efter det så kan jag meddela att det är ytterst få som har med sig alla slantarna i fickan..
  Vad är skillnaden mellan att knalla omkring med 5-6000:- i kontanter eller en mobiltelefon, laptop och kanske en iPad som tillsammans är värt 15 000:-? Alla dessa klarar sig ju ganska så bra, även om en del rånas såklart. Men har det varit en kraftig ökning av sådana rån, så du har något att jämföra med?

  Fortsätt du handla med dina kreditkort och gå i bankernas ledband. Det är din fulla rättighet att vilja vara hårt styrd och ledas fram av de som säger sig vilja ditt väl men bara tänker på sig själva i realiteten.
  Just friheten att välja och kunna bestämma är den jag och många andra ha kvar

  SvaraRadera