2008-03-12

Klimatpollen?

Nu ska det skrämmas igen. Alla känsliga för pollen ligger i siktet denna gången, och man lägger skulden på klimatet, vilket i förlängningen innebär att det är du och jag som är skyldiga.

Aftonbladet slår upp stort om malörtsambrosian, och att den nu får fäste i Sverige på grund av det varmare klimatet. Man kan där läsa:
"Malörtsambrosia kom till Sverige för tio år sedan med fågelfrö som importerats från södra Europa."
SvD har också skrivit om fenomenet, men har en annan orsak:
"Malörtsambrosian härstammar från Nordamerika och är väldigt allergen. Den har etablerat sig i Sydeuropa där den trivs i värmen. Till Sverige har den kommit med flyttfåglarna."
DN kastar sig in i debatten, med:
"Skogen kryper uppför fjällsidorna, boken konkurrerar ut björken i södra Sverige och ogräset malörtsambrosia som inte funnits i Sverige i mer än drygt tio år sprider ut sig."
SVT har samma propaganda som DN.
Expressen hakar på den klimatskrämmande trenden.

Men, om man bara söker lite så finner man uppgifter som ger andra fakta:
"Utbredning. Malörtsambrosia förekommer tillfälligt på ruderatmark, men påträffas också som ogräs i rabatter och kring fågelfröautomater. Dess frukter finns i importerat fågelfrö och arten har på senare år blivit allt vanligare. Den hör ursprungligen hemma i Nordamerika, men är numera vida spridd. Första fynduppgift är från Lund, Skåne och publicerades 1866 (Hylander 1971)."
Mao så kirrade växten att överleva i Sverige för 142 år sen, vilket gör att den haft lite tid att acklimatisera sig och kunna frodas allt högre upp i landet.
Sen kan man vara en aningen ärlig och säga att "Nordamerika" sträcker sig en bit längre upp än typ Kalifornien. Vad sägs om Grönland och Kanada?
Fixar den lilla plantan att överleva där, så tror jag inte att vårt klimat, med eller utan en pytteliten värmehöjning, är en svår nöt att knäcka....

Wikipedia "säger" detta:
"Malörtsambrosia, Ambrosia artemisiifolia L., eller Common Ragweed som den heter inom sitt naturliga utbredningsområde, är en allergiframkallande annuell ört. Den är släkt med gråbo (Artemisia vulgaris L.), vanlig i Nordamerika och numera även i Central- och Östeuropa. Malörtsambrosie- och gråboallergi förekommer ofta samtidigt och gemensamma allergen har påvisats i dessa. Korsreaktioner förekommer mellan allergenen i malörtsambrosiepollen och allergenerna i banan, meloner, squash och gurka. I Sverige kan arten dyka upp bl.a. under fågelbord men har hittills aldrig rapporterats sätta frön och därmed inte kunnat etablera sig. Varma somrar händer det dock att den går i blom under augusti till oktober."

Återigen, media skrämmer oss med kraftigt vinklad information och vilseledande uppgifter.
Känns mer som ett desperat taget halmstrå för att vattna klimathotsmyten.
Tänk, nu ska vi även kunna minska allergierna genom att få bort koldioxiden. Stolligheterna tar visst aldrig slut...

4 kommentarer:

 1. Alexandra, växtekolog15 september 2008 11:14

  Hejsan, jag är nyss hemkommen från en konferens i Budapest helt ägnad åt malörtsambrosian, som är ett jättehälsoproblem i flera Europeiska länder. Efter lite googlande råkade jag på ditt inlägg. Jag förstår inte vad du anser är vilseledande i medias rapportering? Att enstaka exemplar påträffats för över hundra år sedan är väl inget konstigt. Växten kan som sagt fortfarande inte föröka sig här vad vi vet. Däremot är det troligt att den kommer att kunna göra det inom en ganska nära framtid om klimatförändringarna fortsätter. Om man tycker att det är ett gigantiskt hot eller inte kan vi ju diskutera, men det är ett otrevligt ogräs som många människor mår väldigt dåligt av. Dessutom sprids dess pollen på hösten vilket skulle fördubbla den besvärliga säsongen för allergiker.

  SvaraRadera
 2. Hej Alexandra...
  För det första handlar det om att media ger två helt olika versioner. Flyttfåglar eller fågelfrön t.ex...
  Det är den ena aspekten.
  Sen är det detta med det luddiga Nordamerika. Vart går gränsen där för växten? Är det samma klimattyp som vi har, så är det väl inte alls märkligt att det klarar sig hos oss?
  Kan inte förklaringen ligga i importen, som det gör för att Svarta Änkan nu anses vara etablerad i Sverige?
  Om man nu ska tro media dvs:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3307382.ab

  Sen vore jag mycket glad om du kunde redogöra för de klimatförändringar som sker i Sverige för mig. Om du gör det, så vill jag även ha bevis för att de är orsakade av människan (om du nu själv tror på det dvs).
  Kommer denna växt att klara den avkylning som varit de senaste 9-10 åren?

  Vad är det som säger att den inte kan föröka sig här? Och om den inte anses klara det, då är väl de alarmerande artiklarna ännu sämre än jag först förutspådde?
  Hur mycket påträffar man idag, i jämförelse mot 1866? Hur mycket letar man efter detta gräs? Är det ngn skillnad på letandet 1866 vs 2008?

  Många frågor, som du nu efter konferensen säkert kan svara på..:)

  SvaraRadera
 3. Hej igen! Ja, jag skulle kunna svar på de flesta av dina frågor. Tyvärr är det lite för många för att jag ska ha tid med det. Om du är intresserad på riktigt kan du förstås få länkar och referenser till vetenskapliga artiklar av mig så kan du hitta svaren själv. Sen kommer vi förmodligen att söka pengar till ett forskningsprojekt om malörtsambrosians förutsättningar i Sverige i en nära framtid så så småningom får du säkert veta ännu mer!

  Hälsningar Alexandra

  SvaraRadera
 4. Hej igen Alexandra...
  Visst, lägg in lite länkar som jag kan kika på.
  En av de viktigare frågorna dock, är vad man menar med det luddiga att gräset finns i Nordamerika?
  Det är som sagt upp till Canada å Grönland...
  Att äska medel för att forska i förutsättningarna, innebär de att se om det uteblivna klimathotet har effekt på spridningen? Kommer ni att tillkännage resultat som går emot AGW?
  Hoppas innerligen att detta inte är på samma principer som IPCC, för då ser man bara åt ett håll och ser på enbart på det som kan styrka en tes. IPCC är som bekant en politiskt tillsatt panel som skulle utreda hur människan påverkar klimatet. Inte OM, utan HUR. Då har man redan stora skygglappar monterade...

  SvaraRadera