2009-04-22

Elsol?

Detta är en film jag rekommenderar alla att se.
Jag såg den första gången på UUAARadio, och blev fascinerad den gången också.
Stämmer det de säger, så ställer det otroligt mycket av det man nu säger sig vara så säker på gällande solen, rymden, kometer osv helt på ända.
Jag som helt okunnig inom detta området måste iaf säga att de verkar ha ordentligt på fötterna i sin argumentation i filmen.

Är solen egentligen elekrisk, och den officiella förklaringen kan läggas på skräphögen?...
Tja, ägna en timme åt filmen och säg vad du tycker.(Länk ifall det inte funkar med inbäddningen)
Jag fann filmen hos Joakim på Tecken I Skyn.

8 kommentarer:

 1. Tja, det kan vara lite frustrerande att konstatera att det vi lärt oss i skolan inte håller måttet på en rad olika plan. När det gäller stjärnorna, vår sol och hur de fungerar så måste vi tänka om nästan kapitalt. Solen är mera som ett stort lysrör än ett fusionskraftverk. Den här siten beskriver plasmafenomenet lite mer djupgående.

  SvaraRadera
 2. Jag har varit fascinerad av det faktum att energin i solen verkar outtömlig.
  Om det nu skulle vara fusioner som hela tiden sker, hur räcker materialet till det så rackarns länge?
  Den glödande bollen har ju ändock varit med ett tag menar jag, typ 4,6 miljarder år (å den har då halva "livet" kvar tydligen!).....

  dennasida fann jag denna lilla text: "Gasen i solen är inte vanlig, neutral gas, utan elektriskt laddad plasma."

  SvaraRadera
 3. Som jag har förstått saken så har solen ett överskott av positiva partiklar (protoner). Dessa sänds iväg utåt, eller rättare sagt dras utåt, för partiklarna i "solvinden" accelererar faktiskt när de far iväg. Lättare negativa elektroner dras in mot solytan och i solens korona möts de positiva och de negativa partiklarna och avger ljus. Det är alltså i koronan som den största temperaturen återfinns och inte alls i kärnan. Man kan förvänta sig en järn- eller neutronkärna i solens mitt som är magnetisk och som alstrar solens magnetfält.

  Denna kärna roterar sakta och drar magnetfälten med sig. Efter elva år är magnetlinjerna tätt sammanpackade. Istället för att då stanna upp och vända tillbaka så inverteras solens kärna och magnetfältet blir omvänt, processen börjar om. Utanför solens kärna finns troligen ett tomrum, längre ut ligger solytan som är ett skikt med bubblande och kokande gas. Solen "äter inte upp" sig själv, den reagerar med den negativt laddade rymden omkring sig. Det är när den elektriska spänningen avmattas som solen slutar att lysa. Allt detta är långt ifrån vad den traditionella fysiken lär ut.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt intressant!
  Det här var mer än Magneboy hade koll på.... Det är ju så med oss människor, att gång på gång tror vi att vi vet hur det ligger till, men icke. Vi drar för snabba slutsatser.
  Jag tycker forskarna i filmen var riktigt övertygande, och det skulle vara intressant att se hur (om) det bemöts från mainstream-hållet... Någon som vet?

  SvaraRadera
 5. Joakim: Tack för redogörelsen så tom jag begriper..:)
  Förbannar mig själv ibland att maninte hängde med i fysiklektionerna i skolan...eller så kanske det var bra?
  I filmen pratade de om att magnetism endast kan fungera ihop med elektricitet (så var det väl?), vilket talar för en kompakt kärna som du säger.
  Just det där att den ska äta upp sig själv är ju det jag inte får att gå ihop rent logiskt...
  Sen är det en sån grej som Norrsken. Vore det radioaktiva solstormar efter fusionerna, hur blir det då elektriska fenomen när det krockar med vår atmosfär? Och, borde inte vi ha skyhöga radioaktiva värden uppe i atmosfären?

  Magne: Trevligt att man kunde skaka om dig lite..:) Men det är Joakim och faktiskt Mikael W som ska ha cred. Mikael hade denna hos sig, men jag tror det försvann när han av misstag raderade sin blogg. Sen har Joakim haft den hos sig länge, utan att jag fattade att det var samma film..:/
  Läs vad Joakim skriver hos sig, det är alltid mycket intressant.

  Vi drar för snabba slutsatser, men i sanning så är det väl egentligen så satt slutsatserna är dragna innan vi lär oss dom? Oavsett vad, så ska vi ju lära oss av de "lärda", och det kan bli väldigt fel ibland....
  Sen vet jag inte hur det är bemött av "den andra sidan", men en inte alltför vågad gissning är att det anses vara knäppt, och att vi kan lika gärna ta på oss foliehattarna direkt. Typ..:)

  SvaraRadera
 6. Ett par tillägg som möjligen är av värde: Solfläckar är i praktiken HÅL i den sfär av gas som svävar en bit utanför solens järn/neutronkärna. Hålen bildas av de magnetiska fältlinjerna från kärnan. Solkärnans magnetism är vad som kan motsvaras av en "stavmagnet" med nord- och sydpol.

  Det finns ett annat sätt att alstra magnetism men det är såvitt jag förstår inte verksamt i det här fallet. Denna magnetism uppkommer när elektroner befinner sig i rörelse i rummet. Det är elektronernas s.k. "spinn" som orsakar en förskjutning i själva vakuum vilket ger upphov till ett elektriskt "bipolmoment". Även spinnet kan förklaras; för en rätt extrem överkurs, se här. We have now left mainstream (så på med foliehattarna).

  SvaraRadera
 7. Men du, HCA... Foliehattarna är ju redan på! :)
  Det tyckte man även för inte alltför länge sedan i geologin, om de som förordade att jordskorpan var/är uppdelad i olika plattor ("tectonic plates"). Paradigmskiften - de sker lite då och då.

  SvaraRadera
 8. Joakim: Mina arbetskamrater har börjat ta rejäla omvägar kring mig nu, fattar inte varför de undviker mig och min nya look som Tin Man..!

  Det jag begrep av det senaste du skrev låter logiskt, resten får jag läsa in mig på.
  Solfläckar är hål blir ju alldeles uppenbart med "elteorin". Förklarar även det faktum att det är mycket svalare i de mörka fläckarna än runt omkring....

  Dina tillägg är alltid av stort värde och välkomna, alltid bra när man kan blanda in lite kompetens i bloggen.:)

  I enjoy my stay off the mainstream.

  Magne: Exactemente..:)
  Då är det bara att vänta ett tag till tills de kommer på att jorden expanderar. Passar oxå mycket logiskt in i hur klotet sett ut, hur de olika världsdelarna suttit ihop osv..
  Googla "expanding earth" å botanisera vidare..:)

  SvaraRadera