2009-04-21

Mera lögner och dumheter om vindkraft....

I Vänern håller man på att resa 10 stora vindkraftverk som har en installerad effekt på 3MW st.
Arbetet med detta har hållt på en tid, och det blir ju inte lättare av att man har byggt fundamenten i sjön heller direkt.
Snurrorna beräknas gå loss på totalt minst 400 miljoner. Det är själva verkens kostnad, som jag antar inte innefattar tio mil kabel till fastlandet, fundament, ombyggnation av båtar, hyra av mastodontkranar, dykningsarbeten, transport på sjöss å land osv osv...

I Nya Wermlands Tidningen så kan man läsa om detta överdådiga bygge där man stolt berättar att det har inneburit 10 000 arbetstimmar.
Jo alltså, dessa timmar handlar då bara om vad konstruktörerna har lagt ner för att räkna på projektet!!

Man kan även läsa:
"Elen minskar utsläpp av koldioxid i Norden med 90 000 ton, nästan lika mycket som alla bilar i Karlstad släpper ut."
Hmmm, låter suspekt må jag säga.
Kollade in vad den ena delägaren i parken har att säga om sin nuvarande elproduktion:
"Karlstads Energi säljer egenproducerad el till den nordiska elbörsen, Nord Pool, precis som många andra elproducenter i norden.
Karlstads Energis elproduktion under 2007:
17 % Biobränsle, 70 % Kärnkraft, 13 % Vattenkraft."
Men? Visst kan biobränsle ge ifrån sig den numera dödliga gasen koldioxid (som tidigare i historien varit en livgivande gas, men vetenskapen kan ju som bekant ändra på det mesta), men den är ändå helt ok att använda enligt alla miljö-och-klimat-förståsigpåare.
Men, så ser jag att orsaken är en helt annan:
"Eftersom Karlstads Energi köper in el till sina kunder från elbörsen blir den sålda elens ursprung ett annat än den den egna produktionen.
I diagrammet (ej med här i mitt inlägg, se länk) nedan kan du se ursprunget för elen på elbörsen under 2007. 58,3 % Förnybara energikällor, 19,7 % Kärnkraft, 22,0 % Fossilt"
Så extremt jävla dumt!

De producerar egen el utan att använda fossilt bränsle. Men, när de ska köpa tillbaka elen så blir det automatiskt inblandat med den el som framställts med fossila bränslen, och vips så har de denna förargliga och smutsiga elen i sin ägo!! Otvetydigt maximalt genomkorkat....

Ni som varit uppmärksamma la säkert märke till lydelsen i en mening ovan:
"Elen minskar utsläpp av koldioxid i Norden ....."
Där ligger kenneln begravd!
I Sverige produceras det ytterst lite el med hjälp av fossila bränslen, faktiskt minst i hela fu**ing EU...
Men, eftersom man helt plötsligt börjar mixa in Norden i det hela, så blir det möjligt att vi kan minska koldioxiden.
MEN, vi minskar den inte i Sverige, utan i Finland som idag har nära på 44% el från fossilt bränsle och Danmark som trots alla snurror får mer än 77% av elen från fossilt bränsle!
Norge ligger på samma niver som Sverige (som har 2,6% av elen från fossilt bränsle!!!!!), trots sina enorma olje- och gaslager....

Så, skrytbygget Vindpark Vänern gör alltså inte ett skvatt för att minska koldioxidutsläppen i Sverige, utan det enda det gör är att vi får betala för att andra länder ska kunna minska sina utsläpp.

Betänk även i all denna soppa, att man inte ens har bevisat att koldioxiden vi ger ifrån oss på något sätt påverkar klimat eller temperatur.....

Återigen blir vi grundlurade av makthavare och media.
Börjar bli riktigt ledsamt faktiskt.

1 kommentar:

  1. Ja, och ännu värre blir det när vi snart ska minska koldioxiden inte bara i Norden utan i hela EU. Lissabonsföredraget har ju skapat vår nya verklighet som innebär att vi Inte längre kommer att vara landet Sverige utan "landskapet" Sverige i storstaten EU.

    SvaraRadera