2010-11-19

Mer socker åt folket?

Aftonbladet rapporterar om att vi inte ska skölja munnen efter att vi borstat tänderna med tandkräm, och naturligtvis så ska tandkrämen vara knökfull med fluor..

Denna frenesi att fluor är bra är en historia för sig själv.
Jag reagerade på rubriken i artikeln till att börja med:

Snacka om att kratta gången för allla som redan idag äter åt h-e för mycket socker.
Socker ska man allra helst undvika helt, eller hur?
Docent Pia Gabre vid odontologiska avdelningen på Sahlgrenska akademin, säger angående själva tandborstningen:
"– Gör man rätt kan man ha lite sämre kostvanor"
Ja, vad ska man säga....
Denna Pia Gabre verkar även vara ordförande i "Nordisk förening För Funktionshinder Och Oral Hälsa".. Ett annat passande jobb för Pia skulle kunna vara i en nystartad förening som kan döpas till "Tandkrämslobbyisternas Riksorganisation För Främjande Av Total Ohälsa" eller dylikt..
Att denna artikel ligger under Hälsa-sektionen i Aftonslasken gör det bara än mer bisarrt..
MER TANDKRÄM OCH SOCKER TILL FOLKET!
...not!
Sen detta med fluor...
Det är en bra idé att kika på vad "Journal of the American Dental Association" säger i sin studie gällande fluor. Texten nedan är hämtat från denna sida:
"Exposure to high levels of fluoride results in a condition known as fluorosis, in which tooth enamel becomes discolored. The condition can eventually lead to badly damaged teeth. The new study found that fluoride intake during a child's first few years of life is significantly associated with fluorosis, and warned against using fluoridated water in infant formula.

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is of a similar opinion. According to their website:
"Recent evidence suggests that mixing powdered or liquid infant formula concentrate with fluoridated water on a regular basis may increase the chance of a child developing ... enamel fluorosis."


Källan till det ovan är Infokuriren, som även listar några nackdelar med fluor:
• Ökar blyupptagning
• stör syntesen av kollagen
• Hyperaktivitet och / eller letargi
• Muskelsjukdomar
• Hjärnskada, och sänkt IQ
• Artrit
• Demens
• Benbrott
• Sänker sköldkörtelfunktion
• Skelettcancer (osteosarkom)
• Inaktiverar 62 enzymer
• Hämmar bildning av antikroppar
• Genetiska skador och celldöd
• Ökar risk för tumör och cancer
• Stör immunsystemet
• Skador spermier och ökar infertilitet
Vad karies beträffar orsakas detta inte av brist på fluor.

Så borsta du tänderna med ännu mer fluortandkräm så du kan käka ännu mer godis och riskera lite gulliga bieffekter som ovan samt genom sockret ökad vikt, störd insulinproduktion, diabetes å lite andra saker som även ger bl.a. läkemedelsindustrin bra inkomstkällor..
Eller så gör du ditt bästa för att undvika både socker och fluor, två "gifter" som har en tendens att göra väldigt mycket mer skada än nytta..

/HCA

8 kommentarer:

 1. Jag är ganska starkt övertygad om att fluor i tandkräm (och i andra produkter) är ett gift som kroppen helst borde vara utan. Men sedan barnsben är jag uppskrämd av fluortanter, tandläkare och media som idogt förklarar hur nödvändigt det är med fluor för god tandhälsa. Så för att komma vidare och våga ta steget; finns det ingen som EN LÄNGRE TID uteslutit fluor i tandkräm och som kan vittna om att tänderna mår utmärkt. Eller någon alternativ forskning som visar att fluor inte alls behövs i tandkräm utan till och med kan skada tänderna. Jag skulle verkligen vilja veta, så att jag äntligen kan förändra mina vanor.

  SvaraRadera
 2. Ett gott skratt förlänger livet:
  America

  SvaraRadera
 3. Joakim: Jag har själv kört fluorfritt i ett halvår, vilket såklart är på tok för lite tid..
  Kan finnas på vaken.se's forum, har för mig att jag läst där någongång..

  Anonym: Bra..:)

  SvaraRadera
 4. "Natriumfluorid används ofta i tandkräm för att stärka tändernas emalj genom att tillföra fluor." - Wiki

  Jag fick tillfället att läsa innehållsförteckningen på en påse sondnäring från Nutricia för ett tag sen. Natriumfluorid. Undrar hur de tänker egentligen, karieskontroll genom SONDmat? Sen när är fluor näring? Jag måste ha missat något.

  Duraphat är en tandkräm där 1 g tandkräm innehåller 5 mg fluor (som natriumfluorid), motsvarande 5000 ppm fluorid. Jag fann den hos en av mina vårdtagare (funktionshindrade av varierande sort) och det är den högsta dos jag själv sett i en fluorprodukt. Tilläggas bör att även om inte alla vårdtagare använder just Duraphat, tack och lov, så sväljer de flesta av dem tandkrämsskummet efter borstningen. Efter det så tuggas OCH sväljs en eller två Fludent fluortabletter.

  "Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten bedöms vattnet som OTJÄNLIGT vid fluoridhalt 1,5 mg/l."

  Känns olustigt med tanke på vad folk spottar i vasken och spolar ner i toaletten vareviga dag.
  Jag grämer mig över att jag som barn då och då svalde tandkräm för att få bättre andedräkt, jeeez. o_O

  Undrar hur många det är som gör så.

  /Lisa

  SvaraRadera
 5. Hej på er!
  Jag vill till Joakim säga att mitt barn aldrig använt tandkräm med fluor, barnet är 8 år och inget hål i någon tand ännu så länge. Jag tillhör dessutom den typ av förälder som inte godkänt att lägga plast i kindtänderna för att minska risken för karies. Blev väldigt förvånad faktiskt över det tillvägagångssättet. Men som sagt inget hål trots allt detta. Själv använder jag fluorfritt utom när ilningarna i tandhalsarna blir för intensiva.... Klarat mina tänder också under de år jag varit utan fluor.

  SvaraRadera
 6. Är det någon som kan ge några goda råd om alternativ tandkräm? Precis som med mycket annat borde det väl finnas andra alternativ än de som hålls fram i den vanliga debatten?
  Jag vill gärna övergå till något mer naturligt (med färre/inga hälsovådliga substanser), men tänderna är känsliga att experimentera med, så kloka råd uppskattas!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker denna artikel är extremt missvisande och något korkad faktiskt, citaten tex är ju helt korrekta men man ser också att skribenten här inte förstått sig på hela artikeln om han nu ens har läst den. Men det som är spännade är också folks kommentarer här, folk som inte är insatta eller på något som helst sätt införstådda i ämnet för att ens kunna bedöma korrektheten och kontentan i en vetenskaplig artikel. Men men kör flour fritt ni och tror att ni får högre IQ och låt era barn förstöra sina tänder dom kommer nog va supernöjda när dom blir äldre och lär sig att tänka sig. Varför är det alltid så att folk som inte vet ett skit, tror sig veta allt och att dom alltid vill tro exakt tvärt i mot vad all logik pekar mot?

  SvaraRadera
 8. Anonym 11/9 2011 14.41
  Så många ord du skriver utan att komma med annat än tyckande.
  Komiskt att det är den fakta som tas upp som du kritiserar i kommentaren utan att där kunna leverera en enda länk, tips eller liknande för att backa upp kritiken..:)

  Vad är mest korkat egentligen?
  Att skriva en text med källor var och en sen kan kika på, eller påstå att texten är korkad utan att komma med ett uns i faktaväg för att bevisa sin tes?

  Ser fram emot info där du visar att fluor och socker är bra, utan negativa biverkningar.
  En varning dock, och det är att på det året som gått sen jag skrev detta så har de framkommit mer om att fluor och socker inte är just enbart positivt.

  SvaraRadera