2011-02-09

Luftpengar återigen..

Pengar.. Detta elände som nästan ingen någonsin har nog utav..

Pengar är en produkt byggd på tro uppbackat av lögner, som gör att bankerna tillåts råna oss rena är det få som känner till.
Men så är det, pengar idag är inget annat än något som bankerna hittar på från absolut ingenting annat än just en tro.
Men bankerna vill att denna tro skall vara förtroende. Men det har vi lite utav..

Under ett tal till Bankföreningen i Stockholm 2009-11-19 sa Riksbankschef Stefan Ingves bland annat följande:
"Att driva en bank handlar om att skapa och bevara förtroende. När en bank gör – eller befaras göra – förluster då krävs det kapital som kan täcka dessa förluster för att förtro-endet inte ska försvinna. När krisen slog till på allvar hade bankerna inte tillräckligt med kapital för att bibehålla förtroendet. Konsekvensen blev en likviditetskris."

"Ett exempel kan belysa vad kapitaltäckningsreglerna tillät och fortfarande tillåter. Antag att vi har en husköpare som lånar 1 miljon kronor och belånar sitt hus till 100 procent. Riskvikten för bolån kan vi uppskatta till 10 procent. I så fall blir de riskvägda tillgångar-na för lånet 100 000 kronor. Det totala kapitalkravet är på 8 procent, vilket innebär att banken måste hålla kapital på 8 000 kronor. Det mer relevanta primärkapitalkravet är 4 procent, så primärkapitalet måste motsvara 4 000 kronor. Av primärkapitalet kan 30 procent vara hybrider av olika former. Det innebär att en bank kan komma undan med ett eget kapital – riktigt aktiekapital och upparbetade vinster – på 2 800 kronor för enutlåning på 1 miljon kronor. Ger 2 800 kronor i förlustabsorberande kapital tillräcklig motståndskraft vid utlåning på 1 miljon kronor?"


Återigen står det där, fullt synligt för alla att se:
Banken lånar inte ut lånebeloppet du fått beviljat, utan satsar enbart en ytterst liten del av det egna kapitalet.
Resten av pengarna du lånar blir till, skapas, i samma ögonblick du godkänner att du är skyldig banken pengar. Skuld är pengar - Pengar är skuld. Enbart.
Det är du som privatperson det ovan gäller, men du är även involverad och hårt drabbad när det gäller de pengar kommunen, staten och landstinget lånar.
Det gemensamma här är att banken ser alla skattebetalare som säkerhet, vilket är mycket tryggt för dom. Effekterna av det ser vi på många håll i olika länder, där man tvingas minska de kommunala och statlioga utgifterna för att ha råd att betala tillbaka lån, lån som är pengar som i sin tur inte finns... Bisarrt och äckligt, eller hur?
På grund av våra gemensamma tillgångar som folk så har bankerna själva, genom det snåriga regelverk de själva konstruerat som heter Basel II (nu finns det ett Basel III också), sagt att kapitaltäckningskravet är noll procent.
Så vill/behöver t.ex. kommunen låna 100 miljoner för att bygga ny skola, simhall, vårdcentral, bostäder mm mm, så går de till banken och får i regel alltid lånet beviljat.
Återigen är det hitte-på-pengar med ett egentligt värde som är sämre än Monopolpengar (som faktiskt finns i verkligheten) som banken pytsar in på kommunens konto.
Men här satsar banken inte en enda krona av sina egna pengar...

Lägg till detta att bankerna sen skall ha ränta på de pengar de hittat på från ingenting, så blir den vämjeliga och äckliga girigheten ännu mer påtaglig.

Jag har skrivit om detta flera gånger, bland annat här där jag tog upp Anders Borgs uttalande:
"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor"
Kort och koncist och ett av de mer sällsynta tillfällen där politiker säger sanningen, medvetet eller genom en "olycka"..
Här har det skett något suspekt också.. Länken till artikeln på DN.se är död:
http://www.dn.se/ekonomi/bankpaket-pa-50-miljarder-1.792942
Varför? Söker jag på DN's sida så går jag bet på att finna artikeln... Har man fått order att städa undan obekvämligheter (oftast lika med sanningen) månne?

I Aftonbladet, med levande länk ännu, så sa Anders:
"– Väldigt många inom banksektorn inser att det varit osunt att kunna låna ut en miljon i ett villalån medan man bara haft eget kapital som motsvarar några tusenlappar."
Återigen, ett erkännande att banken lånar ut pengar de inte har..

Om jag har ett kapital på 10 000:-, så kan jag låna ut maximalt 10 000:-.
Borde inte samma regler gälla för bankerna?
Eller känner du till om det inom något område som man kan låna ut mer än vad man har? Du har en cykel, men grannen behöver låna tre, kan du då låna honom tre cyklar?

E24 skriver även de om detta fenomen:
"Enligt ett räkneexempel från Riksbanken kan en bank komma undan med endast 2 800 kronor i eget kapital för varje miljon som lånas ut till hushållen."

"För de 1857 miljarder kronorna som samtliga banker totalt har lånat ut, skulle de bara behöva behålla drygt 5 miljarder kronor i bankvalven"

Lite mer att veta...
I denna filmen så pratar Richard Werner om centralbanker, och meddelar bland annat att det är olagligt enligt Maastrichtavtalet att föreslå förändringar eller ens kritisera ECB, European Central Bank! Mycket intressant film, kika på den...
ECB har bland annat detta på sitt bord:
"ECB har den exklusiva rätten att bestämma räntan i euroområdet. Det främsta målet för ECB är att bibehålla prisstabilitet. Det nuvarande målet är att hålla inflationen nära under två procent. Därutöver är ECB:s uppgifter att definiera och genomföra euroområdets penningpolitik, bistå EU-länderna med deras ekonomiska politik, utföra valutaväxlingar (och förvalta valutareserverna i ECBS) och främja en förbättring av bankernas betalsystem"

Mervyn King, chef för Bank of England, har sagt:
.."of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today."
Ja, det kan jag mycket väl tänka mig..

Att det är, på ren svenska, helt åt helvete att det ska få gå till på detta sättet är troligen de flesta av oss överens om.

Jag ska iaf skicka ett brev till min bank och avkräva svar direkt från dom gällande mina lån.
De får helt enkelt förklara och bevisa att de pengar jag lånat under åren faktiskt var deras och att de hade dem, vilket å andra sidan borde innebära att de inte följt Basel-reglerna :):)
Det är kul att "bråka" som en del påstår det vara att kräva svar, rättvisa och förklaringar från myndigheter och företag..
Fortum skulle skicka polis och fogde(?) på mig när jag styvnackat vägrade låta dem sätta in en ny , "modern" elmätare. Jag ville helt enkelt inte ha en "sändare"i huset som jag inte hade kontroll över...

Källor till inlägget:
http://parasitstopp.wordpress.com/2011/01/29/hur-ska-de-kunna-kalla-oss-konspirationsteoretiker-nu/
http://parasitstopp.wordpress.com/2011/01/28/ingves-om-den-vansinniga-skuldsattningen/
http://blogg.aftonbladet.se/superzeke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar