2009-02-16

Är 50 mindre än 5?

Det är en riktigt vrickad tid vi lever i...
Reinfeldt säger ner till att ge lånegarantier på fem miljarder till GM för att rädda SAAB, bara två veckor efter att han ger bankerna 50 miljarder så de stackarna ska klara sig...
Han säger att "vi kan inte bygga Saab-bilar som människor inte köper".
Det är inte bara Saab-bilar vi inte köper, utan vi skiter i att köpa bil, punkt! Häng med lite, det står ju tom i gammelmedia att bilmarknaden som helhet har tappat en tredjedel!
Sen har vi statens bästa polare i bankeliten. De fick ett fint paket med 50 miljarder, för de stackarna måste ju klara sig.
Att hjälpa banker som misskött sig så groteskt, att de är under 2% i kapitaltäckning (vilket är att det inte har täckning på 98% av utlånade medel), det går finfint. Då kan de tänka sig att vara delägare å annat snofsigt.
Sjukt....

Om SAAB nu går i konkurs, vilket det verkar som, så innebär det att så många som 40 000 jobb är riktigt i farozonen, 2 500 bara på SAAB. Resten är underleverantörer...
För Trestadsområdet så är det en saftig käftsmäll, där i ett slag bostadspriserna kommer störtdyka och att flera företag som inte har ett skvatt med SAAB att göra egentligen kommer få stänga, eller i bästa fall flytta.
Det handlar om allt från cateringföretag, blomaffärer, byggföretag, taxiföretag, klädbutiker, mäklare m.fl, mfl. som kommer att antingen tvingas minska sin kostym eller helt enkelt lägga ner.

Är det bara jag som ser det absurda i det hela? Bankerna ska räddas till, bokstavligen, vilket pris som helst, men när det gäller människor, trygghet, arbete och en marknad som för tillfället är i en rejäl svacka så besvaras det med en kall och cynisk hand.

Är hoppet helt borta för en framtid med medkänsla och rättvisa?

7 kommentarer:

 1. Reinfeldt & Co visar med andra ord vilka som åtnjuter deras lojalitet - och inte är det individen, utan eliten (vilken skräll...).
  Bankerna är ett fundamentalt verktyg när det gäller att centralisera makten steg för steg, så de går tyvärr först...

  SvaraRadera
 2. En bedragen befolkning

  Nej, det är många med dig som ser vansinnet i det som spelas upp på gycklarnas arena- d v s i regering och riksdag! Under många år har dock detta frälse etablerat sig så starkt att oavsett vilket block som för tillfället låtsas regera så tar dom sina order från den som står bakom kulisserna och drar i trådarna. Packet förs bakom ljuset med myten om den representativa demokratin och sådana som skulle kunna ändra på eländet kommer aldrig fram till positioner där de kan påverka.

  Ta exemplet med Reinfeldt och hans piga Maud Olofsson som deltog i förra årets Bilderbergmöte och fick order om hur de ska hantera sina undersåtar i det elände som de globala och nationella bankirerna och multinationella företagen skapat för att färden mot
  en global diktatur ska gå snabbare än förut.

  Är det någon som tror på den ledande centerförrädaren när hon påstår att framtida kärnkraftsutbyggnad ska bekostas av "företagen"?? Genom hela historien har folket/skattebetalarna finansierat storskaliga infrastrukturella åtaganden. Varken Vattenfall eller E-on eller någon annan aktör hostar upp hundratals miljarder för att bygga kärnkraftverk utan bindande garantier för att landets "myror" längst ned i pyramiden i slutänden ska betala de anläggningar med vilka kapitalets representanter ska fixa sina bonuskryddade löner.

  Svensk allmänhet har under de senaste 35 åren utarmats på självständigt tänkande i förfärande grad och utgör tyvärr i nuläget till största delen ränteslavar som på grund av sitt helt kreditberoende levnadssätt varken kan eller vågar frigöra sig från de bojor de själva gått in i.
  Denna tragiska situation kommer att
  innebära stora plågor för befolkningen under de närmaste åren, men landets "ledare" som är "förtroendevalda" av sin befolkning sviker sina roller och fortsätter att skönmåla det sammanbrott av samhället som deras väljare - de s k vanliga människorna - varje dag kan följa steg för steg.

  Och denna bedragna befolkning reagerar inte, tyvärr! Jämför det klassiska ordspråket "Ingen är så blind som den som inte VILL se!

  SvaraRadera
 3. Magne: Det är pinsamt uppenbart. Bankerna, den egentliga makten, har samtliga i sitt våld. Politiker av alla de slag är antingen så erbarmligt korkade och blåögda så de tror på sagorna, eller så är de verktyg som är fullt medvetna om att de har andra än folket som de ska hjälpa. Den senaste gruppen är de som har makten över de blåögda, där man vid vissa tillfällen ser hur det verkligen ligger till (FRA-lagens genomtvingande).

  Anonym: Håller med i vad du skriver. Många VET att vi är bedragna, men vi är inte nog många nog än som är villiga att göra något åt det.
  Eftersom "de" även har makten över media så är det mycket trögjobbat. Även härkan man se effekten som blev när gammelmedia till slut var tvungna att "ta tag" i FRA-frågan. Hade de fortsatt blunda för detta så hade verkligen deras trovärdighet fått sig en stor knäck i den folkliga massan.
  Att komma till en sådan gräns gällande penningsystemet lär ta mycket tid och ork, men om fler och fler även här påpekar systemets sjuka uppbyggnad så kanske, kanske det händer något.
  Dock är jag rädd för att när vi kommit till en gräns där man känner att man måste agera, så kommer det att döljas bakom något mycket större och värre.
  En skenmanöver helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Anonym, mycket bra skrivet, även jag håller med...

  Folk VILL inte veta, för att det skrämmer dem. Tryggheten rycks undan totalt. Ingen vidare kul värld att vakna upp till, men vi är många som gått igenom den processen och jag tror att det är väldigt få av oss som vill somna om igen.
  Ett stort upplysningsarbete åligger oss som tror oss se igenom (en del av) fasaden... Som du HCA varit inne på - om vi alla "väcker" några personer var, så kommer de väcka fler i sin tur etc. Det är så man får tänka mitt i eländet :)
  Ingen kan göra allt men alla (vakna) kan göra något, kanske.

  SvaraRadera
 5. Magne: Har insett att den rätta vägen är att väcka lite i taget. En åt gången, med "medel" som är individuellt anpassade.
  Tar tid såklart, men det är naturligt eftersom man ofta vänder upp-å-ner på den sanning som personen haft i kanske hela sitt liv.
  Du vet ju hur det är med LCHF, och allt kring det. Trots att jag bara genom min uppenbarelse bevisar att det fungerar, så är det fortfarande de som tvivlar. De har ändå sett mig gå från 121 till snart 100 kg (jag vet, gått trögt sista tiden..:(..), men de VILL inte förstå. Det tar troligen emot för de vill inte inse att de så länge trott/vetat så fel.
  Skyddsmekanism helt enkelt, och den är det ett hästjobb att ta sig över.
  MEN...när man väl tagit sig över den tröskeln och fått ett förtroende iom att man faktiskt hade rätt, då blir det med ens mycket lättare att få mer att fastna.
  Så att prata kost med en som är mycket intresserad av 9/11 gör att man har så mycket jobbigare att nå fram.
  Att sas sondera terrängen och sikta in sig på den specifika påersonens intresse gör ju att det blir dels lättare att få upp ett intresse, men även att denna personen börjar kolla själv efter mer information.

  SvaraRadera
 6. Jag är liksom du, och de flesta läsare av denna blog, skarpt kritisk mot fractional reserve banking, men;

  Är det i dina ögon värre med ökad arbetslöshet, till följd av SAABs eventuellt förestående kollaps, än att människor riskerar förlora sina sparade tillgångar som de har på banken?


  Jag efterlyser lite stringens...

  SvaraRadera
 7. Lars: Det jag mest försöker belysa är det groteska skillnaden. Kan man ge bankerna våra pengar så dom sedan ska använda dom för att kunna låna ut tiofalt tillbaka till folket som lånat banken pengarna(!), så kan man kanske också använda våra pengar till att hjälpa de som är beroende av Saab.
  Men när det handlar om mjuka värden, då är makten kallsinnig och DÅ är det företaget som ska ta sitt ansvar. Bankerna får knappt en dask på stjärten, och typ alla medel de säger att de behöver.
  Maud tjatar om Saab's affärsplan, och att den inte håller samtidigt som hon säger att staten inte kan branschen å därför ska inte beblanda sig!?!?
  När det gäller bankerna så kan de vara delägare, trots att de även där inte har kunskapen, och ställer villigt upp för att rädda dom. Om GM/Saab får skylla sig själva, så borde rimligtvis det även gälla finanseliten. Men där räddar/hjälper de dom som gått under 2% i täckningsgrad??!!
  I mina ögon är det totalt ologiskt...
  Rädda både bankerna och Saab, eller låt båda skylla sig själva.

  SvaraRadera