2009-02-18

Makten ej lojal mot folket.

Regeringens hårdnackade motstånd för att hjälpa Saab ter sig allt märkligare uttryck.
Maud Olofsson sparar inte på orden:
"– De har hårdnackade förhandlare som försöker att skjuta över sitt ansvar på regeringarna i de drabbade länderna, men det är inte monopolpengar det handlar om, utan svenska skattepengar."
"- Det passar deras modell alldeles utmärkt om de kan ta sin hand från Saab, och så kan de skicka fakturan till skattebetalarna i Sverige. Det är det vi har försökt markera till GM: Ni är ansvarigt bolag för Saab. Ni har misskött det här under ett antal år. Ni är ansvariga"

Ställ nu denna benhårda attityd i relation till vad Mauds kollegor vill gällande bankerna:
"Staten ska, precis som tidigare, kunna gå in som ägare och ta hand om de banker som har under två procents kapitaltäckning"
"- Det är ett erbjudande. Vi utgår ifrån att de i första hand vänder sig till sina huvudägare och marknaden "
"- Vi vet inte vilka företag som behöver ha den här krediten, det kan vi inte att sitta i Rosenbad och avgöra"

I ett annat sammanhang så skulle man kunna skratta åt den totala brist på logik, sans och förnuft i hur man resonerar. Men det är svårt här.
Regeringen visar alldeles tydligt att man inte lägger två strån i kors för att rädda tiotusentals arbeten men utan att ställa kraftiga krav på finanselitens aktörer så vill man hjälpa dessa med tiofalt mer än till den lilla människan.

Utan att göra långa beräkningar, så inser ju vem som helst att om en nedläggning för Saab blir verklighet så orsakar det direkt att 20 000 blir arbetslösa (lågt räknat).
Tveklöst kommer det att även dra med sig många fler, många företag får skära ner på verksamheten eller lägga ner. Detta inom alla branscher.
Köpkraften decimeras oerhört och direkt inom ett stort geografiskt område, vilket även innebär att statens, kommunens och landstingens intäkter blir mindre.
Följden av det blir att de måste låna ännu mera för att få saker att gå runt....
Är det alltså ett bättre alternativ, än att rädda Saab? Förstår inte det faktiskt...

Samtidigt som staten gör denna icke-insats, så ska man ÖKA Sveriges garantiåtagande i EIB med ytterligare 21 miljarder, så man har ett åtagande dit på över 72 miljarder!!
Dessutom har staten gått med på att låna Island 6,5 miljarder!!

Det är ok att hjälpa våra inhemska banker, vår lilla halvgranne Island och även andra länder genom EIB.
Men gäller det den egna befolkningen så är det hårda bandage och tvärkall inställning!!

Vem behöver mer bevis för att inse att de folkvalda inte ser till det egna folkets bästa?
Vad mer behöver de styrande göra för att den grå massan ska inse att deras lojalitet är så mycket starkare mot bankerna och finanseliten än mot det egna foket?

Är verkligen så många så blinda!

9 kommentarer:

 1. Ja för min del har alltid vetat att makten fullständigt skiter i folket. Lyssna bara på klet Maud O. När hon dänger till Mona som vaknat till ur vintervilan. Det går ju att fiska lite röster nu till valet.
  Folket måste ta saken i sina egna händer!

  SvaraRadera
 2. Ja det är helt otroligt hur länge allt har kunnat fortgå. Massan är verkligen hjärndöd.
  Folk har för stor tillit på våran ms-media att den ska förvarna oss och tala om för oss hur verkligheten ser ut.

  När människors verklighetsbild rubbas så gör de allt för att övertyga sig själva och dig själv om att informationen är fel och tokig… Du blir en sk galen konspiratör - åhörarens verklighetsbild förblir den samma som innan samtalet…
  Selektvik perception är ett faktum.

  / Oraklet

  SvaraRadera
 3. Kjell: Blir mer och mer övertygad att val enbart är ett spel för gallerierna, för att få folket att känna sig medbestämmande. Kvittar dock vilken färg eller färgkombination som till slut vinner valet, eftersom de som styr rodret gör det oavsett vad de valda tycker å tänker.
  För att folket ska kunna göra något åt saken, så måste folket först bli medvetna om hur ruttet det är egentligen.

  Oraklet: Massan är kanske inte hjärndöd, men otroligt manipulerad. Det är just den samlade kraften hos folket som de styrande är rädda för. Troligen det enda de är rädda för.
  För dom oliktänkande, för mig rättänkande, ska kväsas så snabbt det går.
  Därför blir man kallad det ena å det andra, ÄVEN om man kan bevisa att den officiella verklighetsbilden är totalt fel.
  Därför krävs det ett sakta mak för att få fler att sluta vara manipulerad, då det man faktiskt säger till dom är att de under kanske hela sitt liv trott på en eller flera lögner. Sånt tar tid att smälta, och är svårt att ta till sig.
  Då är den enkla vägen att sluta sig i sin lilla bubbla igen, och följa med strömmen fogligt och snällt.

  SvaraRadera
 4. Jan-Ola Gustafsson20 februari 2009 14:08

  I den s k "massan" (som jag f ö hört politiker kalla för "packet" när jag jobbade som journalist, och dom inte trodde att jag hörde)
  finns gott om människor med sunt förnuft och analytisk förmåga. MEN
  dom har alldeles för dåligt självförtroende och har av media (som med ytterligt få undantag alltid är MAKTENS MEGAFONER)UNDER MÅNGA ÅRTIONDEN FÅTTS ATT LITA PÅ ATT VÅRA "FOLKVALDA" företrädare i regering, riksdag och kommunfullmäktige m fl representationer är personer med utomordentliga förmågor inom allsköns områden. De år då jag sysslade med journalistik och framför allt nu då jag som nybliven pensionär provar på att vara oberoende kommunpolitiker så ser man att det finns inga gränser för hur ointresse, flathet, korruption och svågerpolitik för att inte tala om ren okunnighet tillåts styra oräkneliga beslut på alla nivåer.
  Börja till exempel med att lära er vad Bilderberggruppen är (www.bilderberg.org) där bl a Calle Stropp (Bildt) i årtionden utbildats av Henry Kissinger och Zbigniew Brzezinski och där Reinfeldt och hans piga Maud Olofsson deltog i förra årets konferens. Sedan har vi The Trilateral Commission där Calle S. Bildt sedan många år är en betrodd man som är ämnad för stora uppgifter i det framväxande globalväldet som länge planerats men där genomförandeåtgärderna betydligt försnabbats under de fem senaste åren.
  INGEN makthavare vill att s k vanliga människor ska märka detta innan det är för sent, så den som vill vara beredd på alla prövningar som gradvis vältras över oss måste tyvärr själv söka kunskap och information. Detta kräver en viss insats av tid och kraft, och om tillräckligt många vaknar ur sin dvala så har vi ännu en chans att stoppa det värsta vansinnet.

  SvaraRadera
 5. Bättre att lägga pengar på att hålla igång det ekonomiska system som vårt samhälle är beroende av än att stötta ett företag som producerar varor som ingen vill köpa.

  Kollapsar banksystemet är det låååångt fler än 4000 SAAB-anställda (ca 10000 inkl. underleverantörer) som kommer att bli arbetslösa.

  SvaraRadera
 6. Gryningsräd:
  Det är inte vi som är beroende av systemet, det är systemet som är beroende av oss.
  En mycket vanlig feltolkning, som de bakom systemet såklart är måna om att den inte sägs emot.

  Jag vill inte vara slav under bankernas ockerverksamhet och deras paratiserande på, faktiskt, allt jag personligen är involverad i.
  Fanns inte bankerna med nuvarande sjuka regler, så skulle vi inte behöva betala skatt!

  Läs in mer på ämnet och återkom. Får se om du då anser att det är ett bra system, eller om det bästa är att byta..

  SvaraRadera
 7. I den VERKLIGA verkligheten är det bara EN myndig svensk medborgare som av valnämnden någonstans får EN enskild rättighet (röstkort = HYPERMAKT) att värdera, värdesäkra och välja någonting lokalt på den inre marknaden, att vara svenska folkets kollektiva lagstiftare och kontrollmakt i EU-parlamentet och Sveriges riksdag.

  SvaraRadera
 8. HCA:
  Nä, hade vi inte funnits hade ju inte bankerna eller "systemet" behövts. Men vi är lika beroende av systemet för att få vår värld att snurra.

  "Fanns inte bankerna med nuvarande sjuka regler, så skulle vi inte behöva betala skatt!"
  Just det får du faktiskt förklara...

  SvaraRadera
 9. Gryningsräd: Jag vill påstå att vi absolut kan klara oss utan det system som vi blivit påtvingade. Läs gärna Bankerna och Skuldnätet, finns att beställa på anarchos.se.
  Där får man lära sig en hel del om vägen till det system vi har idag, och det är ingalunda ett fritt val från folkets sida som ligger bakom.
  Systemet ser till att vi skuldsätter oss hela tiden, och att vi får mindre och mindre av våra egna pengar kvar.
  Systemet är beroende av att den stora massan tror attt det är så här det måste vara, för om denna massan vände systemet ryggen så skulle det krascha direkt. Jag tror att det vore det absolut bästa, för det kommer krascha ändå men inte förrän det ovetande folket blivit helt utblottade.

  Angående skatten...
  För det första, så är priset på alla varor till mellan 50-80% orsakat av alla räntor som varit på vägen fram till köparen.
  Ett exempel...
  Du köper ett träbord. Från början fälldes trädet till bordet av en avverkningsfirma som har maskiner som de lånat till för att kunna köpa. Trädet går sedan till ett sågverk, som även de har dyra maskiner, lokaler mm som de lånat till för att köpa. Från sågverket går trädet till möbeltilverkaren, som även han har maskiner, lokaler mm som han högst troligt lånat till.
  Han färdigställer bordet, och det går vidare till en grossist med lån för lokaler möjligen. Sist hamnar det hos möbelhandlaren, som har lån för sina lokaler, lager mm. Genom alla dessa olika steg innan det kommit till dig, så har du transporter som bedriva av fordon som åkarna lånat till....
  Detta gäller alla varor, och naturligtvis även de som levereras till stat/kommun/landsting.
  Sen har vi det som stat/kommun/landsting lånar från bankerna. Staten har under 13 år betalat in nästan 1000 miljarder i enbart räntor på statsskulden. Kommunerna har en hel del skulder de med, samt även bostadsbolagen (se mina inlägg om dessa).

  Om istället staten hade hand om stålarna, där du och jag kunde låna ifall vi behöver låna, så skulle räntan gå tillbaka till dig och mig. Idag landar de hos de redan otroligt förmögna. Staten använder dels räntan för at bekosta t.ex. skola och äldreomsorg. De kan även, om de bestämde över pengarna, bara göra mera pengar när de har behovet.
  Genom att privata företag gör jobbet, som att bygga vägar eller sjukhus, så kommer pengarna ut i cirkulation i samhället.

  Så, om bankerna inte fanns så skulle vi inte vara sådana slavar under skulderna, vare sig våra egna eller myndigheternas...

  SvaraRadera