2009-02-03

Banken svarar...

Som jag tidigare pratat om, så skulle jag vilja ha benkernas respons på detta med "luftpengar". Först skickade jag ett mejl till Riksbanken, men inget svar kom på två veckor. Skickade samma mejl en gång till till dom, samt till de stora bankerna vi har här i landet. Se nedan hur det är skrivet:
"Hej!
Jag har några frågor till er, gällande information som jag funnit om hur detta med pengar egentligen fungerar, och skulle vara mycket tacksam om ni kunde ge mig svar på mina funderingar...
På många olika hemsidor hittar man mycket om något som kallas Fractional Reserve Banking. Det är samma sak som kapitaltäckningsgrad i vårat vokabulär om jag är rätt ute, och det regleras genom Basel 2?
Stämmer det att om jag lånar 1000:- av min bank, så är det egentligen bara 100-200:- som är bankens egna pengar (insats) i lånet?
De resterande 8-900 kronorna finns inte, utan de trollas fram ur tomma luften i samma ögonblick som jag godkänner detta lånet? Men banken har ändå rätt att kräva mig på 1000:- + ränta?
Om det är så, hur kan det vara möjligt, rent lagligt?
Som stöd till mina frågor så skulle jag vilja delge er några citat, dock ej från Sverige. Men jag antar att reglerna är likadana i de flesta länderna?:
"When a bank makes a loan, it simply adds to the borrower´s deposit account in the bank by the amount of the loan. The money is not taken from anyone elses deposit; it was not previously paid in to the bank by anyone. Its new money, created by the bank for the use of the borrower. C Robert B. Anderson, Secretary of the Treasury under President Eisenhower"

"Banks create money. That is what they are for. The manufacturing process to make money consists of making an entry in a book. That is all. Each and every time a Bank makes a loan, new Bank credit is created, brand new money."C Graham Towers, Governor of the Bank of Canada från 1935 till 1955"

Ganska svävande frågor kanske, men grundfrågan går fram; Gör banken pengar av luft?
Trodde dock inte att det skulle komma svar, men till min glada förvåning gjorde det det (mina fetstilar)!:
"Hej!
Tack för dina frågor som du skickat till oss. Vi har följande svar på dina frågor.
Vi är ett aktiebolag och som sådant har vi ett aktiekapital.
För att bedriva utlåning måste ett visst eget kapital finnas allokerat till varje utlånad krona och den procentuella graden av eget kapital bestäms utifrån vilken metod (Basel 2) banken använder för sin kapitalallokering. Vid ett låns utbetalningstillfälle kreeras inga luftpengar. Kunden har enligt sin ansökan och, bankens beviljning, erhållit ett lån under en bestämd period (ex.vis 5 år). Under denna period ska banken upprättahålla sin del av det beviljade lånet med eget kapital och resterande del av lånet kan ske via upplåning hos annan part.
Begreppet Fractional-reserve banking är nytt för mig så jag slog upp det på Wikipedia och fann följande:
I
ekonomi innebär fractional-reserve banking (förkortat FRB) att banker bibehåller endast en mindre del av alla pengar som deras kunder har deponerat hos dem, oftast för att istället kunna låna ut eller investera resten av pengarna på egen hand i syfte att generera inkomster. Detta är idag standard inom bankväsendet världen över och har praktiserats åtminstone sedan medeltiden.
Mao innebär FRB enligt definitionen på Wikipedia inget konstig utan beskriver traditionell bankverksamhet funktion ända sedan medeltiden."


Ärligt talat! Måste en som jobbar i bankvärlden gå till Wikipedia för att få reda på FRB???
Sen undviker dom att svara på hur stort eget kapital de måste ha som grund för att låna ut exempelvis en miljon... Men att det inte är 100% av lånesumman står ju ganska klart iaf.

Dessutom, samma dag, så ringde min egen bankkvinna upp mig angående samma sak. Jag mejlade inte bara en bank som sagt..:)
Det tog en bra stund innan hon liksom ville ta tag i frågan, utan det var mycket kallprat först...
Hon sa också att hon inte kände till Fractional Reserve Banking(!), men Basel 2 visste hon vad det var.
Hon ville veta varför jag undrade, och jag sa att det var som jag skrev, att det fanns mycket information på nätet om detta, samt tydligen böcker med ingående förklaringar.
Det hon med bestämdhet sa, var att inga pengar görs av luft, och att jag bara kunde gå in och läsa deras årsberättelse för att få informationen jag sökte.
Nåväl, tyckte jag, kan jag väl göra. Men ansåg att det borde vara en enkel sak för en personlig bankkvinna att svara på ändå. De jobbar ju med detta dagligen liksom...
Det ville hon inte, eftersom på sättet hon kunde förklara så skulle det kunna misstolkas!

Återigen så hänvisade hon till årsberättelsen och informationen däri. Hon var märkbart nervös, och visste verkligen inte hur hon skulle tackla mina frågor. Å det kan jag säga, jag är absolut ingen expert utan vill bara ha reda på om det finns sanning i den informationen som faktiskt kollegor till henne (måhända i andra länder) själva påstått.
Drog även upp att en man fick rätt i en rättegång i USA pga detta, där banken erkände att det var just luftpengar som skapades....

När jag frågade henne om det var så att det räknar min skuld till banken som en tillgång i årsberättelsen, så ville hon snabbt avsluta samtalet med "vi kommer inte längre, och jag vill inte säga något som kan missuppfattas" med en hänvisning att jag skulle kontakta deras kundombudsman e.d.

Hon var som sagt mycket nervös, och visste inte hur hon skulle tackla mina enkla frågor. Hon ville inte förklara kapitalktäckningskvot med annat än att det bestäms genom Basel 2. Ingenting om hur det i realiteten fungerar....

Nu väntar jag med spänning på fler svar..:)

Uppdatering:
Lite komiskt att detta skrivs just idag, men det tyder på att jag inte är helt fel ute:
"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor, säger Anders Borg."
Det kan ju enbart vara möjligt om de lånar ut 450-550 miljarder som inte finns...
/Tipstack Tankar om pengar

Dessutom, hur känns det egentligen att banken använder dina skattepengar för att kunna låna dig ännu mera pengar som du sen ska betala ränta på? Jag tycker det är helt sjukt iaf...

19 kommentarer:

  1. haha nice :) Tape it tape it i sann undercover anda :p

    SvaraRadera
  2. Det kanske man skulle göra..:)
    Har inte såna grejer bara.

    SvaraRadera
  3. De flesta som jobbar inom bankvasendet forstar inte hur pengar kommer i existens.

    Pengarna, eller rattare sagt sparandet som motsvarar lanet skapas da du tar det.

    Det ar inget som de egentligen rakt ut vill erkanna.

    Gillar att du fragar rakt ut. Det skulle kunna ge ett bra underlag for att visa hur aven personer inom bankssystemet inte egentligen har nagon storre aning om hur det fungerar.

    /Sudna Pegar

    SvaraRadera
  4. Underbart!
    Mera!
    Kanske ska testa själv! Eller få så som många att mejlbomba bankerna med frågor som du uppmanade förut. Skulle bli roligt att jämföra idiotsvar.
    Fixar en blogg som länkar vidare till din.

    SvaraRadera
  5. Det verkar onekligen vara så att de är ovetande. Det eller så är det munkavle på...

    Med de uteblivna svaren som grund, så verkar det som att man inte vill prata högt om det. Det kan ju hamna på bloggar, hemsidor å liknande..;)

    Det är en massiv mur av svåra ord och fraser att ta sig igenom för at på ett lätt sätt förklara hur det är, men man får ta ner den sten för sten helt enkelt...

    Vi får se om det kommer fler svar, och är det användbart så blir det ännu bättre.

    SvaraRadera
  6. Underbart!
    Har länkat till dig från min blogg!

    SvaraRadera
  7. Anonym 15.33: Tackar, hoppas också på mera.
    Testa på bara. Ingen fråga är för dum brukar de ju säga... Allra bästa är att besöka, och då kanske vara så fräck att man bandar det hela. Dock kan det kanske gå illa, för det är väl troligen inte alls tillåtet, särskilt inte i en bank.
    Ringer man så kan man iaf spela in samtalet där, om man har grejerna dvs..

    Micke: Tack..:)

    SvaraRadera
  8. Jakligt kul grej egentligen.

    Man skulle kunna skapa nagon slags anslagstavla dar man sammanstaller de olika svaren fran de olika bankerna i Sverige.

    SvaraRadera
  9. Sunda pengar: Bra idé.. Dessutom så önskar jag att det fanns enkel icforamtion på svenska som beskriver hur det fungerar. Nu kan just det vara på g med din och Michaels filmprojekt, så jag väntar med spänning..

    SvaraRadera
  10. Sunda pengar
    Jo, det skulle vara skoj!

    HCA
    Något man kan skoja mycket med dom om är nog att kolla upp hur mycket kommunen har lånat av en bank, och fråga dem om det stämmer, enligt Basel2, att de inte behöver ha något alls som backar upp dessa då bankerna, enligt Basel2, kan ha en multipel gåendes mot oändlighet vid "lån" till stat och kommun (detta då dessa ses ha 0% "risk" - va fan man nu riskerar om man skapar något från ingenting och skuldsätter stat och kommun mednågot man hittat på från ingenting).

    Sedan kan man alltid fråga varför man som skattebetalare ska beta skatt för skulderna samt räntan på det de hittat på från ingenting.

    Det lär sätta myror i huvudet på dem.

    SvaraRadera
  11. Michael: Ah, det ska jag göra. Kommunen bör ha mycket svårare att undvika svåra frågor, särskilt om man ser till att brevet diarieförs..:)
    Sen är jag van att vara en obekväm j***l för kommunen, men det är ju dock inte ekonomichefen de gångerna.... Varför ska han/hon klara sig undan?..;)

    SvaraRadera
  12. Jag tror du kanske kan läsa Sunda Pengars blogg om Basel2:

    http://sundapengar.bloggagratis.se/2008/12/08/1176068-fractional-reserve-banking-sa-fungerar-det-del-2/

    Förklarar det mesta!

    SvaraRadera
  13. Ska bli skoj att läsa!

    SvaraRadera
  14. Jag har varit obekvam med FI med samma fragestallning. Resultatet var att de konfirmerade att banker har valdigt hoga kapitalmultiplar mot kommuner men de kunde inte ha en asikt i amnet.

    Synd kan tyckas.

    SvaraRadera
  15. Hej, kul att du håller på och nystar i detta.

    Du är på helt rätt spår. Det verkar helt sjukt hur det fungerar. Basel 2 verkar svårt att få grepp om? (jag har ej försökt, men enligt enligt en juridiklärare var det ingen ide att försöka sätta sig in i.. (för komplext menade han på, de sitter folk på heltid och som jobbar med att tolka detta menade han på..).

    Har nyss hittat din blogg.

    \PD

    SvaraRadera
  16. Det här var f*nimej klockrent!
    Är det lungt om man kopierar några av frågorna? Jag ska ställa några till banken för att höra vad de har för "nya" svar.

    SvaraRadera
  17. "- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor, säger Anders Borg."
    Det kan ju enbart vara möjligt om de lånar ut 450-550 miljarder som inte finns...


    Som pricken på i kan man ju ännu konstatera att svenska staten ju i själva verket lånar dessa 50 miljarder från bankerna..som sedan får dessa 50 mrd tillbaka för att kunna låna ut dessa 500-600 mrd...absurdt till tusen.

    SvaraRadera
  18. Sunda Pemgar: Hade varit bra om FI böörjat nysta i detta, men det förstår man hur omöjligt det skulle vara...

    PD: Visst är det komplext, lättare att blåsa alla då. Ett icke-komplext system skulle troligen vara ett ärligt system eftersom alla skulle förstå det.
    Välkommen förresten..:)

    Anonym 11.00: Det kan vara bättre att du inte kopierar rakt av, utan skriver samma sak med dina egna ord sas. Jag har ju som sagt skickat till en hel del, å kommer det samma frågor från många så är risken att ingen får svar till slut.
    Nu kan du ju späda på med Borg's kommentar, och be banken förklara hur de förvandlar 50 miljarder till 500 miljarder i utlåning om nu inte dina misstankar stämmer?

    Lars O: Absurt var väldigt snällt sagt Lars..:)

    SvaraRadera
  19. Ang de 50 miljarderna som omvandlas till 500 miljarder.
    Är det inte så att bankerna kan betala ränta på nya lån och låna ut de pengarna till kunder.

    SvaraRadera