2009-10-08

Versalnamn

En sak jag klurat och funderat på, är varför myndigheter, banker m.fl. skriver personnamnet i VERSALER?
Hur ofta gör man det i verkliga livet?

Inte tusan är det mest vanligt att man skriver ANDERS ANDERSSON, utan det är Anders Andersson som är det vanliga. Enligt Wikipedia så är det rätta sättet att använda versaler i personnamn som vi vanligen gör (Anders Andersson).

Så, varför skriver de inte våra namn korrekt?

Jag har ett svagt minne av att det kan ha att göra med hur man ser på oss rent juridiskt, och att namn skrivna med versaler sas ger "dom" rätt att se oss som "objekt" istället för just människor, och att det i sin tur ger dom möjligheter att klämma åt oss hårdare och tuffare..
Blir vi statens egendom iom hur de stavar vårt namn, och fria individer annars?

Någon som vet något om detta?
.

5 kommentarer:

  1. Slängde just ett öga på mitt nyligen förnyande körkort: Mycket riktigt, där står mitt namn i versaler! Dock är jag säker på att jag inte skrivit ut mitt namn på det viset, det har de hittat på själva. Kanske borde man klaga över det förfarandet?

    SvaraRadera
  2. Det är nästa steg Joakim, att klaga å vara obekväm igen.:) Kollade lönespecen, å där var det korrekt iaf. Verkar gälla mest myndigheter och banker, och de anser sig ju äga oss i alla avseenden. Hur ser det ut i domstolar/domar?

    SvaraRadera
  3. En sak jag funderat över när det gäller banker är om det nånsin görs nån offentlig upphandling från kommunalt håll (inte vad jag fått reda på)när man väljer bank åt t ex alla invandrare?? Vad jag vet så har det alltid varit forna Sparbanken eller Swedbank som de heter nu.

    SvaraRadera
  4. Pernilla: Intressant, inte funderat på det så.. Hur är det sen ang t.ex. barnbidrag? Upphandlingar är mycket av ett skämt inom myndigheterna. Kravspecen kan ibland vara så utformad så att det av ngn knepig anledning passar in på en specifik leverantör, där konkurrenter inte har råd att t.ex. investera i maskiner för att tillmötesgå kraven.
    Sen har vi även tröskeln. Inköp under upp till 10 basbelopp gäller inte upphandlingslagen.
    Ser då kommunerna varje enskild invandrare som en upphandling sas, så kommer de ju aldrig upp till de nivåerna (7 basbelopp för tjänster). Då är det plättlätt att ge t.ex. bankpolaren en drös nya kunder, med fint inflöde av pengar som de sedan kan använda att låna ut tio ggr så mycket med..

    SvaraRadera
  5. Har för mig att jag läst i ngn av David Ickes böcker att när myndigheter skriver personnamn med stora bokstäver är det egentligen ett bolag de "gör affärer med".
    FÖRNAMN EFTERNAMN (AB)
    Detta är ju förstås ett imaginärt bolag som startar vid födseln och är tydligen någon sorts kryphål för att staten ska kunna ta betalt av dig.
    Det är ett globalt fenomen, inte specifikt Sverige.

    SvaraRadera