2010-10-10

Mer om banker och luftpengar

E24 skriver som det är, och detta borde göra fler heligt förbannade över hur lurade vi blir av bankernas sanslösa girighet och det faktiska rån som de håller på med.
Artikeln handlar om Larry Kotlikoff som vill ha ett helt nytt bankväsende, men det är förklaringen över nuvarande system som är uppfriskande att läsa om:
”Som banker fungerar i dag är den enda verkliga tillgången förtroende. Om förtroendet försvinner är det slut – ungefär som ett pyramidspel”, säger Larry Kotlikoff.

Spelet kallas bråkdelsreserver eller fractional reserve banking. Enkelt uttryckt går det ut på att varje tia som du sätter in på ett bankkonto kan banken förvandla till 90 nya kronor som den an­tingen kan låna ut eller som i ­fallet med HQ Bank, Lehman Brothers eller Bear Sterns satsa i diverse exotiska värdepapper."


Som jag skrivit om förut så är detta något som bankerna själva har stora problem att kunna leverera klara svar på. I detta inlägget finns det länkar till tidigare inlägg i frågan...
Om sedan Larry Kotlikoff har rätt medicin för den cancersvulst som bankerna är, det låter jag de med bättre kunskaper avgöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar