2008-02-06

Iran, olja och kablar

Den 19:e februari, om mindre än två veckor alltså, så kommer tydligen Iran att öppna en egen oljebörs där man kommer att sälja sin råolja och oljeprodukter.
Försäljningen kommer inte att ske i dollar, vilket kommer att göra tillvaron för den amerikanska världsvalutan ännu mer ansträngd.
Det är som med det mesta, är det bara en som tar steget fullt ut så är det lättare för andra att följa efter...

Det som också har hänt, men som är ypperligt nedtystat inom de flesta mediakanalerna, är att flera internetkablar i mellanöstern har förstörts. Man pratar om att det är ankare från fartyg som förstört någon, mn å andra sidan så handlar det om minst fyra kablar som inom loppet av några dagar mystiskt har slutat fungera. Men, det finns uppgifter som gör gällande att det kan vara så många som nio kablar...
Detta har gjort att flera länder har ingen eller mycket liten uppkoppling mot omvärlden, däribland Iran.
Detta är via Aftonbladet nämnt som en enda kabel, och att det gör surfandet lite svårt...

Effekterna för USA om Iran nu öppnar sin oljebörs på Kish Island, och väljer bort dollarn som primärt betalmedel, kan bli stora. I nuläget, med en dollar som stadigt sjunker och en amerikansk ekonomi som har stora interna problem med bl.a. bolånekrisen, och att Federal Reserve tvingas till drastiska åtgärder för att försöka stoppa fallet, så kommer detta beslut från Iran inte att ses med blida ögon.
Detta kan mycket väl vara början på ett nytt krig vi ser, där vi har USA som med näbbar och klor ska skydda sin valuta, och ett Iran som vägrar att spela med i det globala spelet längre.

Vi har redan haft händelsen i Hormutz, där USA´s flotta gick ut med att man hade blivit provocerade utav iranska gränspatruller. Detta var inte riktigt sant, vilket senare uppgifter visat från båda sidor. Dock så kan det vara en påhittad/överdriven händelse som man inte fick att fungera, eller så var det en del i förspelet till en konflikt med Iran.
I maktens boningar i USA har tonfallet under en lång tid varit att ett anfall mot Iran är oundvikligt, och vi har även fått höra detta från kandidater som vill ta över elräkningen i vita Huset....

Iran är OPEC:s näst största oljeproducent efter Saudiarabien och den näst största naturgasproducenten i världen efter Ryssland.
Detta kommer naturligtvis betyda att en ansenlig mängd av den olja som idag handlas i enbart dollar, kommer då att gå över till att främst betalas med euro.

Direkt efter den iranska revolutionen presenterades den så kallade Carterdoktrinen i januari 1980:
”om någon främmande makt försöker ta kontrollen över Persiska viken kommer detta att betraktas som ett angrepp mot USA:s vitala intressen och kommer att tillbakavisas med alla medel, även militära”.

Man har visat allvar i denna doktrin genom att man "hjälpte" Kuwait 1991, och att man intog Irak med bara lögner som grund.

Handlar detta kabelklippande om att försena den nya oljebörsen, förberedelser för ett angrepp, erhålla information eller är det bara ren tillfällighet att så många kablar får fel mm samtidigt?
Kan det bara handla om att man visar musklerna för det "vitala intresset" Iran?

Den närmaste framtiden lär påvisa vad som är vad....

8 kommentarer:

 1. Otroligt! Det verkar inte finnas något tak på vad folk accepterar som tillfälligheter, känns det inte som om hålet i Gaza muren också egentligen var utfört av amerikanerna för att hetta upp stämningen.

  SvaraRadera
 2. Absolut kan det vara så...
  Det får dessutom publicitet, som Hormutz. Men kabelkärvandet och oljebörsen är det knäpptyst om.
  Att massan sväljer allt beror på att man inte vet annat helt enkelt..
  Detta syns även via många andra saker, som tex 911 och "klimathotet".

  Den vinklade rapporteringen av detta mfl saker är till för att driva massans åsikter åt ett bestämt håll.

  SvaraRadera
 3. läs grieders kolumn idagens dn, upplyftande!

  SvaraRadera
 4. hela mellanöstern har drabbats med undantag för Irak och Israel........hmmmmm

  SvaraRadera
 5. Hmmm...

  Ja, oljebörsen har ju varit på gång i några år nu, men tycks aldrig komma igång riktigt. Men andra länder börjar ju också att överge dollarn som betalmedel. Och om Bush och hans fascistregim är så överbota idiotisk att den attackerar Iran så kan du ge dig den på att Ryssland, Kina och andra kommer att reagera tämligen omedelbart, förmodligen inte bara med ekonomiska medel. Så då kanske det köper lite tid att kapa internetledningar istället. Spekulationer, spekulationer...

  SvaraRadera
 6. Strangelopp: Har du kanske en länk till kolumnen? Hittade ínget nämligen...
  Åh, du tror inte det bara är tillfälligheter att dom "skonats"?.:)

  Peter: Att det varit på g visste jag faktiskt inte. Det som krävs är ju att en tar första steget liksom, en som vågar. Iran verkar ju inte vara särdeles rädda för USA, och skulle dom börja bomba så får dom troligen flera mot sig direkt.
  Men, som du skriver, spekulationer... Men annat har vi inte att säga om framtiden annars heller.

  SvaraRadera
 7. Kabelklippandet kan ha haft med spioneri att göra, läste jag alldeles nyss. Kolla denna artikel på Antiwar:

  http://www.antiwar.com/justin/?articleid=12329

  Ganska troligt, eller hur?

  SvaraRadera
 8. Peter: Absolut troligt. Även om det handlar om "bara" avlyssning, så sker det förbaskat lägligt med tanke på tidigare uttalanden och hot, och detta med börsen....
  Så det behöver inte utesluta något heller, liksom.
  Kanske en sista åtgärd, att ha kontroll över informationsflödet, innan nästa fas inleds.
  Spänningen stiger....

  SvaraRadera