2008-06-18

Det stora sveket...

Idag är "FRA-lagen" på återremiss till försvarsutskottet.
Den kraftiga kritiken som blossat upp genom media, bloggar, hemsidor mm tog regeringen ordentligt på sängen.
De väntade sig inte det massiva motståndet från befolkningen, och trodde sig kunna i lugn och ro snabbt rösta igenom förslaget innan de går på sin sjukt långa ledighet..
Nu är det väldans bråttom. Finns ju inte en chans att dessa herrar och damer skulle jobba över någon dag på sin semester för att verkligen se till att lagförslaget blev otroligt mycket bättre för den personliga integriteten, eller rent av se att den faktiskt är grundlagsvidrig och ett stort hot mot vår frihet!!
"Allt som kan brukas, kan missbrukas" är sagt av en polis som hade föreläsning när jag gick på högstadiet. Det gällde då droger, men kan absolut appliceras på allt.

Hur minskar man då risken för att ett brukande inte övergår till ett missbruk? Det gör man genom många åtgärder, som att införa åldersgränser och göra saker olagliga.
Det man INTE gör, är att öka möjligheterna till ett missbruk. Man vill t.ex. inte släppa på monopolet vad det gäller alkohol och spel, då det sägs öka risken för missbruk. ICA och COOP får inte sälja vin, för det skulle öka missbruket. Föräldrar sätter tidsgränser för barns dataspelsspelande för att det inte ska leda till att man missbrukar tid som ska gå till läxor, social samvaro eller idrott.
Det finns flera exempel där man genom olika åtgärder försöker hindra ett missbruk, men den gemensamma nämnaren är att man gör det svårare att få tillgång till det man missbrukar...
ICA m.fl. vill flytta tobaksvaror till "under disken", för att minska användningen (missbruket).

Med FRA-lagen tänker man helt tvärtom. Det brukande man har idag, som redan i denna utformning missbrukats, vill man utöka mycket mer och innefatta många fler spaningsmöjligheter.
Självklart kommer detta per automatik att innebära fler och större risker för ett missbruk!
Man ska komma ihåg, att det är inte FRA som bestämmer vad, hur, när och varför spaning sker, utan det bestäms utav den myndighet eller land som ger dom uppdraget.
FRA vill inte uppge vilka som är deras uppdragsgivare, vare sig de inhemska myndigheterna eller de länder med vilka man samarbetar. Vi kan enbart gissa och anta att självklara myndigheter som Polisen och Försvarsmakten är kunder till FRA.
Hur stor är inte risken för ett missbruk, med detta scenario framför oss?
Man vill utöka spaningen från att idag handla om rediotrafik, sådant som går genom etern, till att man ska kunna avlyssna all trafik från Sverige till utlandet. All trafik... telefonsamtal, sms, mms, e-post, internetsurfande, chattar osv kommer att filtreras och relevant information kommer sparas. Faktum är att den mesta inhemska trafiken går via utlandet, även om du kanske skickar ett mejl till någon i rummet bredvid dig!
Den relevanta informationen beror då på vad den icke namngivna (hemliga) uppdragsgivaren har beställt för sökkriterier.
Det är alldeles pinsamt uppenbart att detta kan och kommer missbrukas! Både mot enskilda individer, samt mot företag!
Detta sagt utan att ens vara det minsta konspiratorisk....
För det första, det finns mellan 650-700 anställda inom FRA. Hur kan vi vara 100% säkra på att det inte finns en enda av dessa som kan missbruka all den nya information som kommer att gå via dom? Det kan handla om personliga "intressen" som att kolla upp en person eller ett företag för sina egen vinnings skull (frestande att göra saftiga aktieklipp, kolla upp dotterns pojkvän), eller helt enkelt för att man kan vara en spion för ett annat land!
Sen har vi nästa grupp, den mest osäkra och missbrukskänsliga, nämligen de hemliga uppdragsgivarna. Kan man garantera till 100% att de där som kommer i kontakt med informationen som FRA inhämtat inte kommer missbruka informationen? Nu pratar vi kanske om 100 000-tals människor, på olika säkerhetsnivåer....
Även här kan man använda inhämtad information för egen vinning, egen övertygelse eller för att skapa hållhakar på viktiga personer/företag/länder/myndigheter/regeringsmän(-kvinnor) osv.

Detta ska nu övervakas av några integritetsråd och liknande, som enligt folkrättsjuristen Per Broström tidigare sällan varit verkningsfullt.
Man kan även ställa sig den naturliga följdfrågan, HUR kan dessa integritetsråd o.d. vara 100% säkra på att de får reda på allt?
Är man såpass naiv, så man tror att FRA har dessa råd högre värderade än de så livs- och rörelseviktiga uppdragsgivarna?
Som exempel, denna text saxad från FRA´s hemsida:
"Författarförbundet har skrivit till riksdagen och regeringen och uttryckt sin oro för att alla dess medlemmars e-brev till utlandet ska läsas av spioner på FRA, och att detta hotar svensk demokrati. Denna oro är obefogad.
På FRA finns inga spioner. FRA arbetar på öppet uppdrag från regeringen och sju andra myndigheter. FRA läser inte e-brev från eller till svenskar, såvida man inte korresponderar med grövsta tänkbara utländska kriminella som utgör ett hot mot vår nation. FRA stödjer mer aktivt än de flesta just demokratin. Detta genom att vi är en av få instanser som arbetar mot just yttre hot, t.ex. terrorism, som ju har som mål att skrämma människor till tystnad och underlydnad.
FRA får inte, vill inte och kan inte lyssna till eller läsa ”all korrespondens” som förbundet tror."

Först och främst, naturligtvis så LÄSES inte all korrespondens, utan det är enbart de som för stunden innefattas av gällande sökbegrepp som fastnar samt om man har samröre med de grövsta brottslingarna. Enbart ATT min privata korrespondens filtreras är kränkande nog...
Spaning gällande grova brottslingar är som förut mao, medan filtreringen är ny för gemene man..
Sen är det omöjligt för FRA att säga annat än "på FRA finns inga spioner", även om de självklart inte kan garantera riktigheten i detta uttalande!
Så som jag, med min syn på saken, tolkar "...som ju har som mål att skrämma människor till tystnad och underlydnad. " så passar det alldeles perfekt in på just...FRA! Vem vill, av tillfällighet eller vilje, fastna i FRA´s sökningar och bli utlämnad till de så skygga uppdragsgivarna? Därmed tvingar FRA den svenska befolkningen att bli tystare, och mer kuvade...
FRA är alltså, enligt deras egen definition, en terroristverksamhet. Härlig framtid vi har att se fram mot...

De som verkligen ser till att detta troligen blir verklighet är våra folkvalda politiker som röstar för att denna lag ska gå igenom.
De står för det stora sveket mot Sverige och svenskarna, det är de som vid ett ja kommer få veta att svenska folket har fått nog av övervakningshysterin, brutna vallöften, karriärkåta politiker, storebror-samhället och frihetsberövande, fega politiker!

Avslutar med ett citat från Ron Paul:
“With politicians like these, who needs terrorists?”

3 kommentarer:

 1. Allt som kan brukas "kommer att" missbrukas!
  Av FRA:s 600 anställda finns säkert någon insmugen spion som går främmande makts ärenden! Konstigt vore väl annars. Tänk bara på alla som studerat i USA. Alla de som haft något utbyte med främmande makt, konferanser ex.
  Att avlyssningen kommer att missbrukas är solklart och detta är det grövsta föräderiet mot Sverige sedan IB och mordet på Olof Palme och Anna Lind.
  Vi skall inte skräda orden när vi angriper dessa hycklande politiker som med sin landsförädiska politik utsätter Svenska medborgare för dessa övergrepp.
  LÄGG INTE EN RÖST PÅ NÅGRA AV DESSA POLITIKER!

  SvaraRadera
 2. Man undrar, om dessa eventuella individer med en stark kärlek till exempelvis USA eller Israel, behandlas på samma vis (spionmässigt sett) som om de vore Tjetjenier, Ryssar eller Chilenare?
  Svaret är troligen ett nej. sen svamlar man om demokrati, mänskliga rättigheter, öppenhet, frihet osv, osv med andemeningen att USA är ritningen för ett paradis. Typ...
  Vilka länder samarbetar FRA med egentligen? Är det enbart de av tradition sett schyssta länderna, eller har edt smugit in några rävar blöand hermelinerna? Vi vet inte, vi har inte en susning om det är Norge, finland, Iran, Kina, USA eller Långtbortsomfan som är tjenis med FRA och/eller regeringen....
  Tryggheten försvinner mer och mer, det blobala helvetet närmar sig.
  Tack för det, våra folkvalda Quislingar!

  SvaraRadera
 3. Eller tänk om alla FRA anställda åkte till Ryssland eller Tjetjenien på konferans med fd. KGB personal? Skulle de då få handskas med dessa uppgifter?
  Nej Reinfeldt litar på sin personal, att de är välutbildade och har klara "papper"! Och då från USA, Israel eller England, men om några år kanske det har smugit in några "grå hermeliner" bland tamboskapen.

  SvaraRadera