2008-06-23

PKU - Nästa attack mot befolkningen!

Margit Kärrström har fått i uppdrag från regeringen att "analysera vilka behov de brottsbekämpande myndigheterna har av att kunna ta vävnadsprover från PKU-biobanken i beslag." Margit Kärrström ska vidare "överväga om det är lämpligt att de brottsbekämpande myndigheterna får ta vävnadsprover i beslag".

Margit har tidigare utrett saker som fastighetstaxeringen, djurrättsfrågor och kontanthantering. Hon fick 49 000:- i ersättning från Regionala Etikprövningsnämnden i Göteborg under 2004, där hon var ordförande i avdelning M2. Hon var även ordförande i Jämställdhetsnämnden under 2004. Hon har även hunnit med att vara ordförande i kammarrätten. Till råga på allt så har hon varit involverad i att skriva en bok....
Denna gamla tanten (fyllde 70 år 29/1 -08) ska alltså leda utredningen om att låta PKU-registret bli polisens egendom....
En liten fråga. Bör inte detta utredas av personer som detta faktiskt berör, dvs någon/några födda 1975 eller senare?

Detta är i diskussion på många bloggar, och i efterskalvet efter JA till FRA-lagen så blir bara rädslan för vad fan som händer starkare.
Först stal man vår frihet, nu kanske man ska beslagta våra vävnadsprover också!
Allt, såklart, i trygghetens namn....
Den borgerliga regering som för tillfället styr, håller på att ta hela befolkningen som gisslan för att göra oss trygga.

Du som tycker detta är ett komplett vansinne kan direkt begära att dina prover förstörs!
Ju fler som gör detta, desto större effekt kommer det att ha i kampen om vår frihet.
Även om jag är för gammal, så kommer jag i alla fall att skicka en begäran om detta....
Detta görs skriftligen och i brevet skall följande uppges:
Eget namn och personnummer
Moderns namn och personnummer
Sjukhus man är född på och födelsedatum
Adress man vill ha bekräftelsebrevet skickat till.
Underskrift
Brevet skickas till: PKU-laboratoriet, CMMS C2-71, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, 141 86 Stockholm.


En uppmaning är att alla som är emot detta skickar en "förstörelsebegäran", även om du är för gammal... Enbart mängden brev som dimper ner till Karolinska hoppas jag kommer rendera i publicitet.
Det kostar lite papper och ett frimärke..... Ett billigt pris för en insats.
Jag skriver ett brev direkt iaf.
..... å självklart skriver jag ett brev gällande varje barn jag har (tre st)!

Till eventuella kritiker av denna åtgärd:
Hittills har jag inte haft något emot att man i forskningssyfte använt sig av mitt eventuella prov eller de prov som tveklöst finns gällande mina barn.
Men eftersom man nu har tankarna på att "kapa" hela denna unika biobank och helt plötsligt använda den för helt andra avsikter än de ursprungliga, så anser jag att man inte hållt sin del av överenskommelsen. Missbruk av dessa prover kan såklart inte uteslutas, och risken blir självfallet mycket större ju fler som har tillgång till den.
Om inte detta hade lagts för utredning, så hade man även i fortsättningen i stillhet kunnat forska....

11 kommentarer:

 1. Några spontana frågor dyker upp när man läser om PKU-registret:
  1. Hur kan registret missbrukas i praktiken?
  2. Kan man finnas med i registret, eller i andra liknande register, fast man är för gammal?
  3. Även om man begär att proverna förstörs, finns det då några garantier på att detta faktiskt sker?

  SvaraRadera
 2. 1: Det beror helt på förutsättningarna.
  1976 slutade man tvångssterilisera människor i detta landet, där fokus den senare tiden handlade om att förhindra brott....
  Kan man genetisk se om en person är i riskzonen att bli kriminell? Kanske våldsverkare har en speciell DNA-profil? Jag vet inte, vet inte ens om denna tekniken finns nu (kan mycket väl göra det) men om man nu börjar luckra upp denna lagen så det blir lättare och lättare att bruka registret, så blir det fler möjligheter att missbruka det.
  Efter att man röstat igenom FRA-lagen, trots det gigantiska motstånd som var på alla flanker, så är min tilltro för att de styrande har goda avsikter som bortblåst. En dags återremiss, sen handlade det om mobbing, utfrysning, utestängning mm för att tvinga oliktänkande inom det egna partiet att rätta sig efter någons vilja. Inte folkets vilja, utan den vilja som partiledarna företräder. Vare sig Reinfeldt eller Olofsson röstade ens, de fega uslingarna. Men tvinga sin vänner i partiet att rösta, det gick bra det.
  (Ok, tenderar att bli långt svar..:)..)
  Det finns Vipeholmsexperimenten, där utvecklingsstörda under 4 år fick käka en speciell kola för att man skulle undersöka tandhälsan. Att deras tandhälsa var i mycket dåligt skick efter detta behövs väl inte sägas. Experimenten höll på 1945-1955.
  Ser man historiskt, så har detta landet inte en så god etisk grund att stå på som många tror.
  Nu, eller i framtiden, kommer man att vilja/kunna dela in människor i olika fack helt beroende på vilket DNA man har. Hur stor är då inte risken att personer som ännu inte gjort ett brott, eller kanske inte ens kommer göra något, redan vid födseln kan bli märkt som en samhällsfara?
  Ser man även till rasbiologin, där Sverige varit väl med också tyvärr, så finns det/kommer finnas möjligheter att selektera ut individer baserat på deras ursprung. Lite av vad som hände under WW2 i USA, när man internerade de med ursprung från något av de länder man krigade mot. Japanderna var (tror jag) de mest utsatta. Detta trots att de var fullfjädrade amerikaner många gånger. Men deras ursprung kom sas ikapp dom....
  Så historien och nutid visaar, för mig, att börjar man luckra upp detta (vilket i sig är kränkande och man bryter löften) så öppnar man ävenmöjligheter för vidare bruk som för de flesta anses vara ett missbruk...

  2: Tydligen... Det finns flera sk "biobanker" som innefattas. Detta står på Wikipedia: "Biobankslagen omfattar alla prover som har tagits inom sjukvården som sparas längre än två månader och som kan härledas tillbaka till en individ." Här vet jag inte om t.ex. de cellprover som kvinnor tar med jämna mellanrum ingår, alla blodgivare kanske är sparade, om du lämnat blodprov öht taget så kanske det sparas....

  3: Här får man lita på myndigheterna...:) Det är väl omöjligt för den lille enskilde individen att kontrollera detta. Tyvärr...
  Men man kan ju dock inte hänvisa till dessa prover i något fall, positivt eller negativt, eftersom det i praktiken inte finns...
  Men att det verkligen förstörs, det kanman inte till 100% veta...

  SvaraRadera
 3. Tack HCA för det utförliga svaret! Denna fråga öppnar upp en avgrund av mörka frågeställningar. Hoppas en opinion kan skapas mot denna registreringsmani. Men det är så mycket som sker nu, det gäller att hinna med och orka reagera...

  SvaraRadera
 4. En detalj som jag fick reda när jag ville plocka bort data var att, det går förvisso att plockas bort ur dessa biobanker, men innan de gör det så plockar de ut och sparar vävnadsanalyserna i alla fall. Så även om ditt namn plockas bort ur registret så sparas datan från de analyserade proverna i alla fall (i något annat register då, kan man förmoda).
  Jag har inget att backa upp detta med annat än ett samtal med de sjukvårdare som tog dessa prover på sjukhuset.
  Ytterligare en Orwellsk mardröm ser dagens ljus. Qui bono?/ Journalisten

  SvaraRadera
 5. Orwells roman blir mer och mer verklighet!
  Skrämmande land vi lever i, hur blir framtiden. Flyttar nog till en regnskog snart, och blir indian?
  Men de e klart, då får man väl leva på en fotbollsplan?

  SvaraRadera
 6. Joakim: Tack själv.. Opinionen finns, se på FRA-debaclet. Men, opinionen kan också kvävas av media om media får direktiven att inte behandla detta mera sas. Se på allt vad det gäller 9/11, där media lagt sig på rugg och undantagslöst undviker att rota i alla frågeställningar. För även om man är "troende" eller ej till den officiella förklaringen, så kan ingen neka till att det förekommer väldigt många suspekta saker innan, under och definitivt efter attentaten... Men media ät tystade..
  Jag var och är förvånad över att media tillåts ha den attityd man har gentemot FRA-lagen. Kan ha att göra med att stormen kom upp i en styrka man inte räknade med och därmed var tvungen att låta media vara med på ett hörn, för folket mot makten. Men vi är snart tillbaka på utgångspunkten gällande media. Det är vi "vanliga" som får hålla liv i opinionen och visa att vi inte viker ner oss.

  Journalisten: Skulle inte förvåna mig ett skvatt. Men blir det då att kopplingen individ -> prov inte kan göras? Provet kan användas i forskningssyfte, men kan inte kopplas till dig sas. Så blir det en förfrågan å ditt prov fastnar så finns inte kopplingen till dig kvar...?

  Kjell: Äh, regnskog. Fuktigt så förbannat, massor med farliga kryp å riktigt farliga vilda djur. Nej, skogen här hemma i Sverige räcker långt. De få vargar, lodjur, björnar och huggormar som finns lär inte vara farliga för dig. Allemansrätten finns ju kvar, så det lär vara lugnt i nåt år till.
  Men för att vara fri, så är det snart enda alternativet tyvärr...

  SvaraRadera
 7. Blir så kallt på vintern bara! Och allemansrätten? Vem tror att den kommer finnas kvar så länge till, inte jag i alla fall!
  Och svenska skogar föryngras väl de med? Förlåt kalhyggs! Skulle det vara.
  Tack för eposten föresten även om det inte var krypterat, har lärt mig att det snart kommer krävas tillstånd att få krypter posten.
  Sjukligt är vad det är allting!
  Samlade Gestapoaktioner kommer nog vara en framtid vi alla får inrikta oss mot?

  SvaraRadera
 8. Kallt? Min mamma sa till mig att det inte fanns dåligt väder, bara dåliga kläder..:) Sen kan man lägga lite mossa över sig så blir det finemang. Strunta i att tvätta, raka sig å såna dumheter. Det skyddar också en del. En liten härlig brasa, om nu inte SKOPO (Skogspolisen) är ute efter dig...:)
  Undrar vad man skulle dra för sagor om man vill ta bort allemansrätten? Att de osynliga, icke-attackerande men så dödligt farliga terroristerna har en fristad kanske? Eller att man ska en gång för ska komma åt de förbenade bärplockarna, eftersom de försöker smita från att betala slavavgiften, f´låt skatten...

  Äh, sorry för att jag spårade ur lite..:)

  De samlade aktionerna för att kuva och övervaka oss är i sin början bara. Nu kommer det bara att utvidgas allt fortare. KD vill ju ha en angiverilag, vi kanske kommer få förbud mot att kryptera våra digitala avtryck som i England, de hatade fartkamerorna vill staten ha fler av samt att de ska börja filma alla bilar.
  Hitta.se har börjat med en tjänst där du kan får reda på vart du är(!?) genom mobilen och därigenom få reda på närmaste porrklubb, kebabplace eller vad som helst.
  Telia säljer en lösning där du via kameror kan övervaka ditt hem fast du är på jobbet, semester eller så.
  Man gör oss vana vid tekniken, att den är till för det goda, till för att skydda oss, våra familjer men framförallt våra ägodelar. Vi ska sakta lallas in i att börja övervaka oss själva, och naturligtvis tillåta allehanda intrång i våra privatliv. ALLT FÖR VÅR TRYGGHET!
  Är du sen emot detta, så har du självklart något, helst mycket olagligt, att dölja!
  Se på hur man sköter debatten kring "klimathotet". Är man inte med i alarmistflocken som blint tror på IPCC m.fl. så är man en förnekare. Allehanda personer i olika samhällsställningar vill påskina att är man mot IPCC, är man ett hot mot mänskligheten i sig (tänk om detta fortgår och blir praxis, vilket finfint vapen man har genom FRA!).
  Detta får man fortsätta med utan att man bryr sig nämnvärt..
  9/11, samma sak. Miljoner människor världen över är engagerade på något vis. Men, alla vi är knäppgökar, foliehattar och konspiratoriska dårar som säkert även tror att jorden är platt och månen är gjord av ost..

  Är man av en åsikt som inte är main-stream, så blir dessa åsikter kraftigt attackerade, eller förlöjligade. Ofta både och..
  Det får en effekt att färre vill uttrycka sin skepsis, man vågar inte. Man vill inte bli sedd som en knasgök, oavsett hur övertygad man är. Samhället, det sociala livet, familjen, arbete... Mycket som kan gå snett där liksom.
  Yttrandefriheten funkar bäst om det är mainstream-diskussioner, som att politiker är rötägg, USA bra/dåligt, islam är en kass religion, Silvia kan inte prata rent och Carolina Gynning är nu rödhårig!! Typ sånt kan man ha ett yttrande om, men inte om de viktiga sakerna. Det som VERKLIGEN påverkar oss, och kommer påverka nästkommande generationer, det ska man inte diskutera eller debattera.
  Vi är ju bara knasbollar, knasbollar som ofta haft rätt dessutom....

  SvaraRadera
 9. Kände inte ens till detta register! Hur hamnar man i det? Per automatik?! Och när exakt tas dessa vävnadsprover? Är det standardförfarande att ta vävnadsprover från spädbarn??

  Är född 86 så man blir ju orolig om det är som du säger att alla födda senare än 75 är med.. Var dessutom sjuk och inlagd på sjukhus kort efter födseln så dom har ju haft goda möjligheter att ta allsköns prover..

  SvaraRadera
 10. G-town: PKU är ett test (stick i foten, inte ett vävnadsprov vad jag sett min tre ggr på BB) man tar på alla spädbarn i Sverige, för att kolla sköldkörteln:
  http://www.vpfs.info/moten/ref_021121.html
  Att spara provet kan föräldrarna säga nej till. Det är väl sällan gjort eftersom man lovat, dyrt å heligt, att det enbart ska användas i forskningssyfte.
  Det är det mest omfattande registret, men har du varit inlagd så har det säkert tagits allehanda prover på dig och det finns väl risken att några finns sparade..

  Cellproverna som alla kvinnor tar (det är väl alla när de uppnått en viss ålder?) kan kanske också sparas, och det är vävnadsprover...

  Kvinnorna i landet har väl mycket mer prover i omlopp än männen, med tanke på barnafödande, nämnda cellprover, graviditeter öht...
  Männen har ju inga obligatoriska besök att göra, men jag har hört att man planerat införa det pga prostatacancern... Osäker dock, kan blanda ihop saker å ting..:)

  SvaraRadera
 11. Ok.. Tack.

  Jag får väl ringa in och be dom att förstöra mina PKU prover..
  Det kommer dom säkert inte göra, men det är iaf en protest i sig.

  Jävligt synd bara att politikerjävlarna måste förstöra bra forskning för sin egna maktkåthet så här..

  SvaraRadera