2009-11-02

Vården orsakade treårings död.

En treårig liten pojke som var sjuk i Nya influensan och vanlig influensa har avlidit.

Men läser man artikeln så står det klart att pojken inte fick den vård som han behövde, då läkaren på Praktikertjänsts närakut för barn i Solna på tisdagen tydligen gjorde bedömningen att han hade ett virus som skulle försvinna av sig själv. Pojken hade då inte ätit eller druckit på fem dagar...
"....sökte hjälp för sin son när han drabbades av feber, diarré och började kräkas. Han hade hosta, feber och flera av symtomen som tyder på svininfluensa."
Läkarens ordination? Ge pojken vätskeersättning.
Som förälder som någon gång varit in till vården med ett barn, så vet man att frågan om barnet druckit (och behållt det) samt om barnet kissat och när det senast gjordes, är bland det första läkaren frågar. Uttorkning tillsammans med sjukdom ser man allvarligt på...

Pojken blev sämre, och föräldrarna ringer på fredagen till akuten efter ambulans, men blir tillsagda att själva åka in med honom.
Väl framme vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus får de vänta i 25 min:
"När det blev Simons tur verkade det som att läkarna förstod hur allvarligt hans tillstånd var. De började sätta nålar i hans armar och tog med honom till intensivvårdsavdelningen.
Där stannade plötsligt Simons hjärta."

De 25 minuter de fick vänta gjorde troligen inte så mycket, men hur mycket gjorde de tre extra dagarna?

"Förutom svininfluensan hade han också vanlig influensa, berättade läkaren."
"Eftersom Simon led av en muskelsjukdom tillhörde han riskgruppen, enligt vad en läkare har sagt till familjen nu i efterhand."

Pojken var inte vaccinerad, så det kan inte handla om en biverkning av det.

Men i detta specifika fall, är det inte felbehandlingen som är det som faktiskt är orsaken till detta tragiska dödsfall?
Hade han fått rätt hjälp direkt så bör ju hans chanser att överleva varit betydligt större än utan vård som det nu blev....
Vad är det för agerande från en läkare som inte tar en sådan här patient på allvar, särskilt när pojken tillhörde riskgrupperna och i det extrema "klimat" som gäller kring Nya influensan?
I tre dagar "extra" fick influensorna mer eller mindre härja fritt i pojkens kropp, innan det togs på allvar...

Pojken avled högst troligen av sviterna av Nya influensan och/eller "vanlig" influensa, men det som är den verkliga orsaken till hans död är att han inte fick den vård han behövde när han behövde den...

Det är, vad jag tycker, missvisande av Aftonbladet att ha denna tragiska händelse under "samlingsrubriken" Svininfluensan".

Mer rätt vore att ha den under "Den sjuka vården"...

4 kommentarer:

 1. Men läser man artikeln så står det klart att pojken inte fick den vård som han behövde, då läkaren på Praktikertjänsts närakut för barn i Solna på tisdagen tydligen gjorde bedömningen att han hade ett virus som skulle försvinna av sig själv. Pojken hade då inte ätit eller druckit på fem dagar...
  "....sökte hjälp för sin son när han drabbades av feber, diarré och började kräkas. Han hade hosta, feber och flera av symtomen som tyder på svininfluensa."

  Ja allt fler symtom är nu tecken på svininfluensa? Hur kan man veta det! Och finns det över huvud taget någon svininfluensa?
  Läs min blogg i dag, jag skriver om det!

  SvaraRadera
 2. Varför har inte FÖRÄLDRARNA tagit med honom och vaccinerat honom om han tillhörde riskgruppen? Det är också en väldigt bra fråga.


  http://spindeltjejen.wordpress.com/2009/11/03/sluta-klaga/

  //Caroline

  SvaraRadera
 3. Spindeltjejen: Det går att spekulera väldeliga i om grabben hade klarat sig om han blivit vaccinerad. Kanske, kanske inte...
  I detta specifika fallet så är det ändock "vården" (eller specifik vårdpersonal) som bör klandras.
  I det inlägg du har med så lägger du skulden på de styrande, och där håller jag också med dig till viss del.
  Min egen mor har slavat inom äldrevården i 30 år, och det är inte något som blivit bättre under de åren, utan bara sämre. Mindre tid för fler patienter osv osv.
  det finns pengar att satsa på vården, men dessa försvinner idag in i djupa hål pga att man ska hjälpa bankerna (tvi) och ett inbillat klimathot exempelvis..
  Sist, som vanligt, kommer de mjuka värden som de flesta av oss ändå anser viktigare än att feta bankirer ska bli ännu fetare och rikare.

  Att här flytta över (en viss del av) ansvaret på föräldrarna känns sådär.
  Rapporter om att det tagit slut på vaccinet har ju florerat i media t.ex., så de kanske inte har fått trots att de velat haft?
  Var det Nya influensan eller den "vanliga" flunsan som orsakade mest skada?
  Pojken kanske var äggallergiker, då får du skälla på folkhälsoministern..
  Han kanske var överkänslig mot något/några av de andra ämnena i vaccinet, såsom kvicksilver?
  De sökte trots allt hjälp, och fick inte den hjälp de sökte.

  SvaraRadera
 4. Propagandan från media är på gränsen till patetisk just nu. Men som sagt var, sälja tidningar är ju medias huvuduppgift... Att sprida opartiska nyheter har ingen plats i dagen mediesamhälle.

  Bra inlägg, länkade det från mitt inlägg på:

  http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/11/propagandan-om-svininfluensan-nar-nya.html

  SvaraRadera