2008-05-19

SVT - En trög koloss

Personligen så tittar jag på ytterst få program från SVT, och lyssnar aldrig på SR. Men, den förhatliga TV-licensen vill dom ändå att jag ska betala.
Här är det inte snack om tillgång och efterfrågan, eller att marknaden bestämmer.
Visst kan det vara bra med en mediaapparat som tar upp smala områden såsom balett, opera, språka, finskspråkiga program osv..
De gånger jag tittar på SVT, då kan jag sätta en penning på att det är sponsrat. OS, VM av olika slag till exempel...
Där faller direkt ett av argumenten att det är en reklamfri kanal.


På SVT arbetar det 3000 personer, spridda över hela riket, varav det i Stockholm knegar inte mindre än 1 707 st. 2006 hade SVT intäkter på 4 093 miljoner, varav 371 miljoner kom från "övriga rörelsintäkter" och resten, 3 722 miljoner, kom från "avgiftsmedel" (licensavgifter).
Styvt 47 miljoner kom in via sponsorintäkter...

Dessa 3000 personer renderade SVT 1 680 miljoner i personalkostnader, alltså 41% av hela intäkten. Utslaget per anställd är det 1 364 333:-....
Punkten med den lattjo titeln "övriga externa kostnader" har faktiskt så mycket som 1 858 miljoner.TV4 hade 2007 909 anställda, och hade en nettoomsättning på 3 144 miljoner. Vad jag kan utläsa, så gäller detta för samtliga kanaler: TV4, TV4 Plus, TV4 Fakta, TV400, TV4 Film, TV4 Guld, TV4 Komedi, TV4 Sport och TV4 Sverige.
Krasst så har då TV4-gruppen 9 TV-kanaler som man kan sköta med 909 anställda, medan SVT har 3000 anställda för 5 (7) kanaler: SVT1, SVT 2, Barnkanalen/Kunskapskanalen, SVT 24, SVT Europa, (SVT HD) och (SVT 24 Direkt).

TV 4 har en personalkostnad på totalt 633 miljoner på sina 909 anställda, vilket blir 696 369:- utslaget per anställd (inkl. styrelse). Personalkostnaden är då 20,1% av omsättningen...

Med mycket simpel logik (möjligen inte gångbar, men va tusan...), så kan man då säga att:
Hos TV4 klarar 909 anställda klarar av att mixtra ihop 9 kanaler, alltså i snitt 100 personer per kanal.
Inom SVT så behövs 3000 personer för att lyckas få ut 7 kanaler i etern, vilket är ett snitt på 428 personer/kanal.
TV4´s kanaler hade enligt den senaste mätningen ca 27% av tittartiden, SVT 1 och 2 hade 28%. Alltså likvärdiga kan man säga. Men den gigantiska kolossen, med (vad det verkar) sanslöst mycket för många personer anställda behöver både mer pengar och fyra gånger så stor personalstyrka för att "ge" oss program.

5 kommentarer:

 1. Gör som jag och kasta ut fanskapet (TV'n), ett beslut jag aldrig behövde ångra. Förväntade mig kraftiga abstinensbesvär men de uteblev helt. Lösningen var att istället kolla in alla utmärkta reportage som finns på YouTube och Google Video. Det var egentligen då jag förstod vilken sanslös smörja som visas på TV. Då och då trillar man dock dit igen, man är på besök hos någon bekant och så kommer TV'n på. Men vad är det som visas? Sjuka serier om personer som skär eller hotar att skära varandra i bitar med skalpeller och dylikt. Är dessa perversiteter ett uttryck för vår sjuka värld? Tror inte det, de som bestämmer vilka program som visas har uppenbarligen något mål, en agenda att göra oss fullständigt avtrubbade mentalt.

  SvaraRadera
 2. Tanken har jag haft att slänga ut fanskapet. Personligen så ser jag inte dessa serier, och inte heller Idol eller andra "realitysåpor". Tidigare så var jag en slav under "TV-religionen" och följde ivrigt alla möjliga sorters serier, vilket jag nu inte kan riktigt förstå... Man blir avtrubbad, fördummad och lägger dyrbar livstid på ren skit.
  Sen jag fick upp ögonen för hur det står till med verkligheten, så använder jag den för att se hur man undviker, mörkar och ljuger om sanningen.
  Jag använder den även för att se på komedier och hockey :), även om jag vet att just sport handlar mycket om att ytterligare få människor att missa det som sker i livet kring dom.

  Nu känner jag att jag har TV:n mest för att se hur man via media leder bort folket från sanningen. Man måste veta hur "fienden" agerar för att kunna möta dom på bästa sätt..

  SvaraRadera
 3. Efter att tidigare varit en TV nörd har jag dragit ner markant på skiten. Många människor tillbringar säkert 3 timmar i snitt av sin vakna tid vid TVn. Snacka om fördummningsTV. Såpoperor, dokumentärer? Amerikanska filmer till förbannelse. Amerikansk kultur till förbannelse.
  I böckernas värld kan jag välja berättare det kan jag inte i TVns? Jag försöker övertala familjen att kasta ut den, men omöjligt i dagsläget.

  SvaraRadera
 4. Visst fördummar TV´n folket, och särskilt barn/ungdomar. Dom tror det är verkligheten dom ser, dom tror det är så det är och ska vara vare sig det gäller kärlek eller utseende. Ytlighet, arrogans och egoism börjar genomsyra deras medvetande vilket inte hjälps av ett skolväsende som effektivt är med och döljer sanningarna för dom..
  Rätta in dig i ledet, se ut så, säg det, tänk så, vet det å det, tyck om den och det...

  Att våga sig på att tänka själv innebär en avvikelse. Att vara avvikande får man lära sig från späd ålder att det är enbart dåligt.

  I framtiden har vi slut på starka, enskilda och avvikande individer som vågar stå för något som inte är godkänt genom det samhälleliga arvet.
  Eliten lyckas tyvärr galant med att foga människan till små slavar som inte ens begriper att vi inte är fria, egna och självständiga.
  I detta arbete har TV:n en enorm matkt och genomslagskraft tyvärr...

  SvaraRadera
 5. tyvärr är so att som massa andra
  platser - arbetar där helt okunnig
  och fel folk. Dom som vill och kan
  och har riktig erfarenhet, utbildning
  släpps aldrig in - människor behöver inte någån utbildning eller kunskap
  överhuvudtaget i sverige - gäller om du känner mig eller jag dig
  eller är du duktig partimedlem
  - samma model som i sovjet...
  med tv ( radio är lite bättre )
  arbetar lata rutin - kaffedrickare och rökare - som helt struntar vad tittare vill - eller vilka programmer är bra. Jag har aldrig sett här i sverige vakra julprogrammer - riktiga sagor julkonserter. musik osv. en program kommer per år!!! okunskap och oprofessionalism är fruktansvärd inom media. Alla hemska filmer från usa som visas upp... .
  barnprogrammens ledare är oftast ren idiot - tror aldrig att barn vill titta såna... . programledare skriker in i mikrofon dom har ingen röst att inte tala om diktsion.
  den ogtast hemska rrrrrrrr - t
  som styr. männikor har ingen utbildning hur man talar i tv hur man använder mikrofon röst osv
  programledare ser oftast ut med hemska kläder och frisyr. Sista tiden är så irriterande att man måste titta och lyssna invndrare som kan inte svenska - skriker och kapar på svt. man kan ju tittta arabiska kanaler på sateliten varför måste man visa upp allt på svensk tv. programledare är oftast familjära - dom vet inte vad dom talar eller frågar. Ny generatsion
  mediaarbetare är totalt värdelösa - utan professionalism. jag tror att om de fortsätter så - slutar många att titta tv överhuvudtaget - eller tar araber över hela svt - som har nästan hänt med lokalradio kanaler osv...

  SvaraRadera